Mäntymäen vanhainkodin pomo Seija Tromstedt ihmettelee Esperin väitteitä – ”Ei tätä voi mitata vetämällä viivoja”

Palveluesimies Seija Tromstedin mukaan Mäntymäen vanhainkodin tulevaisuutta koskevien ratkaisujen pitkittyminen on ollut ikävää.

– Täytyy kiittää henkilökuntaa siitä, että se on jaksanut paneutua perushoitotyöhön täysillä kaikesta huolimatta. Tilanne on kuitenkin painanut henkisesti, hän toteaa.

Esperi ilmoitti tiistaina, ettei se osta Viialassa toimivaa Mäntymäen vanhainkotia, vaikka se voitti kilpailutuksen vuonna 2017. Palveluesimies Seija Tromstedtin mukaan asioiden liikahtaminen edes johonkin suuntaan oli henkilökunnalle helpotus.

Palveluesimies Seija Tromstedtin mukaan Mäntymäen henkilökunta on suhtautunut epäselvään tilanteeseen rauhallisesti.

Kilpailutuksesta päätettiin kaksi vuotta sitten

Akaan kaupungin virkamiehet valmistelevat parhaillaan vaihtoehtoja Mäntymäen vanhainkodin tulevaisuudesta luottamushenkilöiden ratkaistavaksi. Tromstedtin mukaan henkilökunnan toive on koko ajan ollut, että talo pysyisi kaupungilla. Myös Tromstedt (sd) oli valtuutettuna kilpailutusta vastaan, kun valtuusto päätti siitä helmikuussa 2017.

Omaisten kannanottoja ei ole kantautunut palveluesimiehen korviin.

– Minuun ei ole otettu yhteyttä viimeisimmänkään käänteen jälkeen. Minun mielestäni omaiset ovat olleet rauhallisia ja odottaneet.

Esperi perusteli vetäytymistään Mäntymäestä asukkaiden lisääntyneellä hoivan tarpeella verrattuna siihen, mitä kaupunki toi esiin tarjouskilpailussaan. Esperin mukaan aluehallintovirasto (avi) esittää henkilöstömitoitukseksi 0,65–0,67:ää, mikä hoivayhtiön mukaan tarkoittaa 20 prosentin henkilöstömäärän lisäystä nykyisestä.

Palveluesimies Seija Tromstedt ihmettelee Esperin väitteitä. Akaan kaupungin talouden tasapainottamisohjelmassa henkilöstömitoitukseksi on päätetty 0,55, mutta Mäntymäessä se on tällä hetkellä isompi. Asukkaita on 35 ja hoitajia 23, joista 21 on lähihoitajia ja 2 sairaanhoitajia. Palveluesimies Seija Tromstedt ei osallistu hoitotyöhön eikä ole mukana mitoituksessa.

– Henkilöstömitoitus on tällä hetkellä 0,65. Me emme ole jäljessä siitä, mitä avi on sanonut. Kukaan ei väitä senkään olevan vielä huippua, mutta se on ihan tyydyttävää tasoa. Toki voi olla päiviä, jolloin mitoitus ei ole sitä, jos esimerkiksi emme saa aamuvuoroon sairaslomasijaista. Mutta nämä ovat poikkeustapauksia, ei jatkuvia.

Tromstedt toteaa myös asukkaiden hoivan tarpeen vaihtelevan.

– Omin jaloin kävelevät asukkaat ovat kevyempiä hoidettavia kuin täysin autettavat asukkaat, jotka jaksavat olla hetken pyörätuolissa. Ei tätä voi mitata vetämällä viivoja.

Laitospaikkoja on vähennetty

Mäntymäen asukasmäärä on pienentynyt, kun taloa on muutettu tehostetun palveluasumisen yksiköksi ja laitospaikkoja on vähennetty luonnollisen poistuman kautta. Tällä hetkellä kahden hengen huoneissa laitospaikalla on 14 asukasta. Tehostetussa palveluasumisessa on 21 asukasta, joilla on oma huone.

Mäntymäen vanhainkodin vanhin osa on rakennettu vuonna 1954, ja peruskorjaus talossa on tehty 1980-luvulla. Vielä viime vuonna Esperi suunnitteli uuden hoivakodin rakentamista nykyisen Mäntymäen etupuolelle.

– Kyllä kai toiminta voisi jatkua tässäkin talossa. Toki helpompi olisi toimia yhdessä tasossa kolmen kerroksen sijaan, ja onhan talossa hukkatilaa, mutta sillekin täytyy antaa arvoa, että tämä on tuttu paikka viialalaisille, Seija Tromstedt toteaa.

Lue Esperin vetäytymisestä tästä.

Lue kaupunginjohtaja Antti Peltolan näkemys tilanteesta.

Mäntymäessä vietettiin kiirastorstaina hartaushetkeä, johon kuului myös ehtoollinen. Akaan seurakunnasta paikalla olivat kanttori Heikki Ali-Löytty ja seurakuntapastori Kukka Salmiovirta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.