Valtuusto hyväksyi Antti Peltolan johtajasopimuksen pitkillä puheilla ja useilla äänestyksillä – Tapaus Viitasaari mainitaan edelleen paperin kiistanalaisimmassa kohdassa

Valtuuston puheenjohtaja Jaakko Leinonen ja hallintopäällikkö Salla Saari-Männistö vetivät suurimman osan kokouksesta kahdestaan, koska kaupunginjohtaja Antti Peltola ei ollut salissa oman johtajasopimuksensa käsittelyn aikana.

Akaan valtuusto kokoontui keskiviikko-iltana kuudelta 27 varsinaisen valtuutetun ja 8 varavaltuutetun voimin muutaman asian äärelle, joista etukäteen odotetuin oli uuden kaupunginjohtajan Antti Peltolan johtajasopimus.

Aiemmin johtajasopimuksia ei Akaassa ole käsitelty ja hyväksytetty valtuustossa, joten tilaisuus oli harvinainen ja siitä otettiinkin kaikki ilo irti.

Kaupunginhallituksesta tulleeseen paperiin vaadittiin lukuisia muutoksia, poistoja, korjauksia ja tarkennuksia, ja puhujapöntössä käytiin sekä kyselemässä salassapidosta ja ei-julkisuudesta että antamassa konsultointia viranomaisvoimin ja lukemassa lakia valtuutetun mandaatilla.

Ennen koko käsittelyn alkua oli jo pidetty varttitunnin tauko, jonka aikana valtuustoryhmien puheenjohtajat palaveerasivat asiasta. Keskustelun jälkeen pidettiin toinen pidempi tauko, jonka aikana kokouksen sihteerinä toiminut hallintopäällikkö Salla Saari-Männistö kirjasi tehdyt ehdotukset ylös.

”Toivottavasti hän allekirjoittaa sen”

Tauon jälkeen osa teknisistä tekstimuutoksista hyväksyttiin yksissä tuumin, mutta kohta kohdalta läpi käydystä sopimuksesta järjestettiin myös useita äänestyksiä. Kaikissa löydettiin voittanut ja hävinnyt kanta, ja niskan päälle jäi lopulta hallituksen pohjaesitys, jota tosin viilattiin jonkin verran.

Eniten keskusteluttanut, Hannu Järvisen (sd) jo kaupunginhallituksessa kokonaan poistettavaksi esittämä kohta 5 kuuluu nyt seuraavasti:

”Siinä tapauksessa, että kaupunginvaltuuston päätös 31.5.2017 (§ 63) Aki Viitasaaren irtisanomisesta kumotaan korkeimmassa hallinto-oikeudessa, Akaan kaupunki sitoutuu pyrkimään siihen, ettei korkeimman hallinto-oikeuden päätös vaikuta millään tavoin Antti Peltolan asemaan kaupunginjohtajana, eikä siihen mitä tässä sopimuksessa on erikseen sovittu. Ellei tämä ole mahdollista, Antti Peltolalla on oikeus saada siirtymäkorvauksena 12 kuukauden palkkaa vastaava määrä edellyttäen, että hän irtisanoutuu virastaan. Korvauksesta vähennetään irtisanomisajan palkka.”

Valtuustosalissa käydyn keskustelun sekä sen kokonaislopputuloksen voi kuunnella ja katsella tämän jutun lopussa olevan linkin takaa löytyvästä videotallenteesta.

Kerrottakoon kuitenkin vielä, että johtajasopimuksen hyväksymisen jälkeen osaan siitä jättivät eriävän mielipiteensä Mervi Pulkkinen (kesk), Timo Saarinen (sd) ja Jukka Ahonen (Ryhmä 2020). Lisäksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Rämö (sd) totesi seuraavaa.

– Nyt täytyy muistaa se, että valtuusto on hyväksynyt sopimuksen, mutta ei Antti Peltola. Kaikki varmaan koko ajan tämän keskustelun yhteydessä ymmärsivät, että me päätämme omasta puolestamme, ja nyt te annoitte minulle ja (valtuuston puheenjohtaja Leinosen (kok), toim. huom.) Jaakolle mandaatin viedä tämä sopimus Antti Peltolalle. Toivottavasti hän allekirjoittaa sen, mutta tällä päätöksellä hän ei ole allekirjoittanut sopimusta.

Kaupunginjohtaja Peltola poistui koko käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi eli reiluksi puoleksitoista tunniksi odottamaan valtuustosalin eteistiloihin.

Akaan Seudun aiempi juttu Peltolan johtajasopimuksesta löytyy täältä.

Video Akaan valtuuston kokouksesta 17.4.2019 löytyy täältä.

Jutun otsikkoa muokattu 18.4. klo 10.08.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.