Paikalliskannatuksen määrä oli pettymys Akaan äänikisan kakkoselle

Hannu Järvinen ennusti Juha Sipilän eron sunnuntain vaalivalvojaisissa: ”Tällä hetkellä puolueen keskeinen ajatus tuntuu hukkuneen”

Hannu Järvinen jännitti vaalien tulosta omiensa parissa Viialan työväentalolla. Kuva: Antti Luukkanen.

SDP:n akaalaisehdokas Hannu Järvinen jännitti eduskuntavaalien tulosta sunnuntai-iltana Viialan työväentalolla. Tavoite eduskuntaan pääsystä jäi kuitenkin haaveeksi runsaalla 1100 äänellä. Petrausta neljän vuoden takaiseen äänisaaliiseen kyllä tuli mutta ei riittävästi.

– Odotin enemmän ääniä Akaasta. Olisin odottanut enemmän kannatusta oman kylän ehdokkaalle. Nyt täältä valui ääniä etenkin Tampereelle, Järvinen totesi vaali-iltana.

Hän ei pidä siltarumpupolitiikkaa lainkaan negatiivisena terminä vaan on sitä mieltä, että poliitikkojen kuuluukin ajaa paikallisten asiaa.

– Nyt vaalipaneeleissa SDP:nkin edustajat ovat puhuneet aivan liikaa tunnin junasta Helsinkiin.

Sosialidemokraattien gallupeissa ennustettu vaalivoitto osoittautui lopulta vain yhden paikan suuruiseksi verrattuna perussuomalaisiin. Hannu Järvinen on tyytyväinen saavutettuun ykköspaikkaan, mutta voittomarginaali jäi kiusallisen pieneksi.

– Suurimman puolueen asema ja sitä kautta pääministeripaikka kuitenkin saavutettiin, mikä oli tavoitteemme.

Akaassa demarit saivat 28,5 prosentin äänisaaliin, Järvinen oli paikallisista ehdokkaista ykkönen mutta hävisi koko Pirkanmaan ääniharavalle Sanna Marinille.

Suomen teollisuus Euroopan puhtainta

SDP:n vaalivoitto jäi odotettua niukemmaksi, mikä on pistetty puheenjohtaja Antti Rinteen haparoivan esiintymisen piikkiin. Hannu Järvinen arvelee, että pitkä sairastelu on vienyt miehestä mehut eikä toimittajien hyökkäävä käytös Rinnettä kohtaan ole tehtävää helpottanut. Järvisellä on kuitenkin yhä luotto puolueen puheenjohtajaan.

– Tunnen Antin vuosien takaa. Hän on huipputyyppi.

Keskustan rökälemäinen vaalitappio on Järvisen mielestä seurausta sisäisistä linjaeroista, jotka pääministeri Juha Sipilän johdolla hajaannuttivat puolueen. Myös demareissa on esiintynyt linjaeroja, joissa Hannu Järvinen kokee jääneensä vähemmistöön.

– Teollisuusdemarina minulle työpaikat ovat ykkösasia, mutta aihe on jäänyt ilmastonmuutoksen jalkoihin. Vaikka ilmastonmuutoksesta huolehtiminen on tärkeää, täytyy muistaa, että Suomessa teollisuus on Euroopan puhtainta.

Toiveissa punamulta

Hallitusneuvotteluista Hannu Järvinen povaa vaikeita. Kolmen suurimman puolueen kannatusprosenttien erot ovat hyvin pieniä.

– Pääluottamusmiehenä olen sitä mieltä, että kaikkia pitää kuunnella eikä ketään saa sulkea automaattisesti pois.

Ohjelmat ja samanmieliset ajatukset ratkaisevat, Järvinen muistuttaa mutta ilmoittaa kuitenkin keskustan kokoomusta mieluisammaksi hallituskumppaniksi.

– Suomalainen hyvinvointivaltio 60-luvulla on rakennettu nimenomaan punamultayhteistyöllä.

Hän ei povaa Juha Sipilälle pitkää tulevaisuutta Keskustan johdossa, sillä Järvisen mukaan hän on vienyt puoluetta jo aivan liian kauas juuristaan tekemällä kokoomuslaista, kapitalismiin pohjautuvaa politiikkaa.

– Sen mitä tunnen Keskustan kenttäväkeä, siellä olisi tilausta vanhalle alkiolaiselle politiikalle. Tällä hetkellä puolueen keskeinen ajatus tuntuu hukkuneen, Järvinen totesi sunnuntai-iltana.

 

Hannu Järviselle keskusta olisi kokoomusta mieluisampi hallituskumppani. Kuva: Antti Luukkanen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.