Astmaatikko on keväällä pulassa

Etelä-Pirkanmaan Hengitysyhdistyksen puheenjohtaja Raimo Pessi toivoo sadetta, joka olisi helpotus katupölystä kärsiville.

– Esimerkiksi he, joilla on paha astma, ovat keväällä pulassa. Kun on katupölyä ja siitepölyä, henki vinkuu ja salpautuu. Pahimmassa tapauksessa joutuu käyttämään hengityssuojainta, Raimo Pessi toteaa.

Pessin mukaan katujen puhdistus hiekoitushiekasta on tärkeää katupölyn vähentämiseksi.

– Kadut tulisi putsata niin hyvin, että pölyä ei tulisi ainakaan sieltä, kun taas siitepölylle ei voi mitään.

Hengitysyhdistyksen puheenjohtajan mielestä katujen kevätpuhdistuksessa on Akaassa vielä parantamisen varaa.

– Viime vuonna Akaassa siivottiin katuja aika huonosti. Nyt täytyy sanoa, että esimerkiksi Viialassa kadut on putsattu kohtuullisen hyvin, mutta vieläkin on paikka paikoin jäätä ja siellä hiekat vielä siivoamatta. Sehän olisi paras, että sataisi vettä ja sen jälkeen kadut harjattaisiin.

Ulkoilma vaikuttaa myös sisällä. Ilmanvaihtoa voi joutua tehostamaan ja ilmansuodatuskankaita asentamaan tuuletusikkunoihin. Hengitysliitto neuvoo vaihtamaan koneellisella ilmanvaihdolla varustetuissa rakennuksissa ilmanvaihtokoneen tuloilmasuodattimet vähintään kaksi kertaa vuodessa tai laitteen ohjeistuksen mukaan useamminkin. Rakennuksissa, joissa on vain koneellinen poistoilmanvaihto tai painovoimainen ilmanvaihto, pitää korvausilmaventtiilien suodattimet vaihtaa liiton mukaan vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Hengitysliitto kehottaa vanhempia suojaamaan myös vauvat ja pienet lapset, koska katupölyllä on yhteys astman puhkeamiseen.

Katujen puhdistus helpottaa hengityssairaan oloa. Pessin mukaan Viialassa homma on hoidettu kohtuullisen hyvin, mutta puhdistettavaakin vielä riittää.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.