Pääkirjoitus: Älä minua määrää

Jos Suomen nuoriso saisi päättää, seuraavan hallituksen muodostaisi Pekka Haavisto (vihr). Nuorisoalan kattojärjestön Allianssin järjestämien nuorisovaalien mukaan vihreät saisivat eduskuntaan 41 paikkaa, perussuomalaiset 36 ja kokoomus 35 paikkaa. Keskustalle nuoret antaisivat 30 ja sosialidemokraateille 15 paikkaa.

Pirkanmaalta ääniharavana menisi läpi muun muassa hämeenkyröläinen Tommi Messi 214 äänellä. Hän edustaa seitsemän tähden liikettä. Vihreät, perussuomalaiset, keskusta ja kokoomus saisivat maakunnasta läpi kolme edustajaa, sosialidemokraatit kaksi ja kristillisdemokraatit yhden edustajan. Valittujen joukossa on istuvia kansanedustajia kaksi, Pertti Hakanen (kesk) ja Ilmari Nurminen (sd), molemmat Sastamalasta.

Nuorisovaaleissa annettiin koko maassa 62 935 ääntä, joista 3 628 ääntä hylättiin. Vaalit järjestettiin 877 oppilaitoksessa.

Edustakuntavaalikampanjassa, joka päättyy sunnuntaina 14. huhtikuuta, jännitetään tällä hetkellä galluptuloksia. Alma Median ja Helsingin Sanomien tällä viikolla julkaistujen gallupien mukaan sosialidemokraattien etumatka on sulamassa. Alman gallup ennustaa vielä demareille kärkipaikkaa 19,6 ja Hesarin 19,5 prosentin kannatuksella. Kokoomus on toisena, Alman 17 prosentin ja Hesarin 15,5 prosentin kannatuksella. Kokoomus polkee paikallaan.

Vaalien todelliseksi voittajaksi on nousemassa perussuomalaiset, jotka Alman gallupissa on vielä neljäntenä 13,3 prosentin, mutta Hesarin gallupissa jo kolmantena 15 prosentin kannatuksella. Keskustan tilanne on vaikea. Alman gallup ennustaa puolueelle 14 prosentin ja Hesarin gallup 15 prosentin kannatusta ja neljättä tilaa. Keskusta on ankara isännilleen.

Vihreille ja vasemmistoliitolle ennustetaan myös vaalivoittoa. Vihreät saisi Alman mukaan 13,3 prosentin ja Hesarin gallupin mukaan 12 prosentin kannatuksen. Vasemmistoliitto saisi Alman mukaan 9,1 prosentin ja Hesarin mukaan 9 prosentin kannatuksen. Voi myös olla, että näiden puolueiden kannatus elää ylöspäin.

Lisää valtakunnallisia gallupeja on tulossa vielä Yleltä, joka julkaisee viimeisen mittauksensa torstaina. Gallupeja seuraavien kannattaa muistaa se vanha hokema, että ne eivät äänestä. Puolueiden todellinen kannatus selviää ensi sunnuntaina kello 20 jälkeen.

Jotakin gallupit kuitenkin kertovat. Niitä on tehty niin kauan, että ne ennustavat äänestäjien mielialoja melkoisella tarkkuudella. Osataan kysyä ja osataan vastata.

Nyt näyttää siltä, että nämä vaalit ovat ilmastovaalit monessa mielessä. Toisille ilmastonmuutos on todellinen uhka, toisille uhkana on ilmastonmuutoksella kohkaaminen. Perussuomalaiset erottuu hyvin selkeästi muista kannanotoillaan, joiden sanoma on: älä minua määrää. Näyttää siltä, että ilmastonmuutoksen vaatimilla toimenpiteillä uhkaaminen on herättänyt nukkuvat. Puheet lihaverosta ja polttomoottoriautojen haitoista ärsyttävät. Toiset haluavat kasvattaa metsät hiilinieluiksi, toiset haluavat hakkuita. Tätä keskustelua katselee metsäteollisuuden duunari kummissaan.

Kansalaiset ovat myös huolissaan siitä, miten heitä hoidetaan vanhuksina. Joidenkin hoivayritysten jäljet karmivat. Maahanmuutosta on luotu uhka hokemalla, että Suomen rajat ovat auki. Eivät ole. Oulun raiskaukset saivat median ja päättäjät liikkeelle, kantasuomalaisen entisen kirkkoväärtin edesottamuksista ei pääministeri saati persut kiinnostuneet.

Sunnuntai-iltana gallupit muuttuvat tosiksi ja monella on itkukin lähellä. Nyt jos koskaan kannattaa äänestää.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?