Muistokirjoitus: Yrjö Tähti

Yrjö Johannes Tähti kuoli 27.2.2019. Hän oli syntynyt 28.12.1934 Urjalassa.

Yrjö oli sotaorpo, jonka isä kaatui talvisodan viimeisenä päivänä Viipurissa. Nuorena Yrjö teki maatöitä ja kävi Päivölän maamieskoulun, mutta asepalveluksen suoritettuaan hakeutui vankeinhoitoalalle ensin vartijaksi ja sittemmin Riihimäen vankilassa varaston ja puutyöverstaan esimiestehtäviin, johon hänellä oli koulutuskin kotiteollisuuskoulun veistolinjalta. Vankeinhoitolaitokselta Yrjö jäi eläkkeelle 1999.

Yrjön panos monissa yhteiskunnallisissa tehtävissä oli varsin mittava. Hän toimi Toijalan kihlakunnan-oikeuden lautamiehenä useita kausia ja sai herastuomarin arvon 1993. Hän kuului Päivölän kansanopiston kannatusyhdistykseen ja oli perustanut stipendirahaston, josta vuosittain jaettiin stipendi riistanhoidon parissa ansioituneelle oppilaalle. Yrjö harrasti kansanperinteen keräämistä ja oli käynyt siihen liittyvän yliopistotasoisen kurssin.

Yrjön toiminta metsästyksen ja ampumaurheilun parissa oli erittäin merkittävä. Hän toimi näihin liittyvissä tehtävissä aktiivisesti ja oli erinomainen ampuja. Yrjön metsästysharrastus alkoi jo nuorena. Ensin hän oli mukana hirviporukassa ajomiehenä ja heti aseen saatuaan ampujana. Myös yksin lintumetsällä samoilu oli Yrjölle mieluista. Saarioispuolen Metsästyseuraan Yrjö liittyi 17-vuotiaana vuonna 1951.

60-luvulla alkoi Yrjön järjestötoiminta. Hänet valittiin Saarioispuolen Metsätysseuran hallitukseen 1969. Seuran sihteerinä Hän toimi 1969–1972. Seura sai silloin ensimmäiset koneella kirjoitetut pöytäkirjat.

Sääksmäen-Valkeakosken Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtajana hän toimi vuodesta 1972 aina vuoteen 2005 asti. Metsästäjän keskusjärjestön Pohjois-Hämeen riistanhoitopiirin hallitukseen Yrjö valittiin 1992 ja pesti jatkui vuoteen 2006 asti.

Yrjö osallistui vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön innokkaasti Sääksmäen reserviläisten mukana.

Näistä vuosikymmeniä kestäneistä järjestötehtävistään Yrjö palkittiin useilla merkittävillä ansiomitaleilla ja -merkeillä.

Kunnioitettava, kannustava, monipuolinen innoittaja on poissa!

Hanna Tähti

Yrjö Tähden sisko

Yrjö Tähti 1934–2019.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.