Aarne Raevaara: Lietemonopoli vähentää alueiden elinvoimaa

Alueellinen jätehuoltojaosto päätti, että sako- ja lietekuljetus siirtyy kunnan eli käytännössä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n monopoliksi.

Käytännössä kaikki kunnat olisivat halunneet vanhan yrittäjävetoisen, kiinteistöhaltijan sopimusperusteisen lietteen kuljetusjärjestelmän säilyttämistä. Myös asiakkaat sekä alalla vuosikymmeniä toimineet yrittäjät olivat samaa mieltä.

Esitin jätehuoltojaostossa kuntien hakemuksien suoran hylkäämisen sijaan niiden palauttamista takaisin uudelleen valmisteluun. Mielestäni olisi pitänyt arvioida täyttääkö uusi keskitetty monopolijärjestelmä vai vanha paremmin jätelain vaatimukset.

Yksikään jaoston jäsenistä ei kannattanut tekemääni ehdotusta. Eivät edes esityksen tehneiden kuntien edustajat. ”Jaosto oli kokouksessaan 30.9.2015 Raevaaraa lukuun ottamatta yksimielinen kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen siirtymisessä. Puolesta äänestivät niin maakunnan kuin keskuskaupungin, oikeiston kuin vasemmistonkin edustajat.” (Tampereen apulaispormestari SHL-lehdessä 15.11.2015)

Kyse on asiakkaiden, kuntien ja yrittäjien mahdollisuudesta vaikuttaa itseään koskeviin päätöksiin. Palvelun hinnat ovat parhaimmillaan kaksinkertaistuneet mutta palvelu heikentynyt. Lähes 100 osa- ja päätoimista yrittäjää on menettänyt oikeuden toimia omassa ammatissaan.

Jätelain käsittelyn yhteydessä eduskunnassa huoli asiakkaiden ja yrittäjien aseman heikentymisestä nousi esille. Lain muuttamista pidettiin hyviä puheita, mutta edustajien ammattitaito ei riittänyt lain muuttamiseen.

Kuntavaalien jälkeen 2017 Tampereella tehtiin pormestariohjelma. En sitä allekirjoittanut, koska en saanut monopolilinjaukseen muutosta.

Tampereen valtuustossa väitettiin, ettei minun lisäkseni kukaan muu ole huolissaan nykyisestä tilanteesta. Ei pidä paikkaansa. Niin moni asukas, yrittäjä ja kunta on ollut minuun yhteydessä.

Vallan vahtikoirana esiintyvä Aamulehti kieltäytyi oikaisemasta virheellisten selvityksien uutisointia. Vain maakunnan lehdissä minulla on ollut mahdollisuus kyseenalaistaa päätökset.

Monopolia kannattaneet puolueet ovat nyt hiljaa. Julkisuudessa on enää Pirkanmaan Jätehuolto Oy. Vastuuta ei voi kuitenkaan väistellä, päätöksen tekivät puolueet.

Olen sitä mieltä, että koska päätöksiä ei pystytä lainmukaisesti, julkisesti ja yleisesti hyväksyttävällä tavalla perustelemaan, ne pitää  muuttaa. On tärkeä, että eduskuntaa valitaan mukavien henkilöiden lisäksi asiansa hallitsevia.

 

Aarne Raevaara
kansanedustajaehdokas (tähtiliike)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?