Pirkko Metso on opettanut opistossa lähes 40 vuotta ja muuttanut kymmenen kertaa – ”Nyt on minun vuoroni harrastaa”

Valkeakoski-opiston kahta käsityöryhmää Viialassa opettava Pirkko Metso on tyytyväinen, kun muuttorumba on hetkeksi ohi. Opiston ryhmät ovat vaihtaneet vuosien saatossa monta kertaa paikkaa eri syistä ja viime vuosina koulujen sisäilmaongelmien takia.

– Taisin laskea, että urani aikana olemme muuttaneet kymmenen kertaa. Kaikki koneet, kirjat, tarvikkeet ja jopa kaappeja on raahattu edestakaisin. Nyt kaikki tavarat jouduttiin uusimaan, koska uusiin tiloihin ei saanut tuoda mitään vanhaa, Metso kertoo.

Metson vetämät Tuunaa tilkuista ja kankaista ja Käsityöpaja pääsivät viime lokakuussa Viialan yhtenäiskoulun siirtokoulukampuksen rakennus 5:n käsityöluokkaan. Pirkko Metson mukaan nyt on hyvä hetki jättäytyä pois töistä, kun tilat ovat olemassa ainakin muutamaksi vuodeksi eteenpäin. Varsinaiset eläkepäivät koittavat vasta muutaman vuoden päästä.

– Omasta mielestäni olen antanut kaiken. Toiminnan pitää uudistua. Uusi ihminen tuo mukanaan uudet ideat, Pirkko Metso sanoo.

Pirkko Metson seuraajaksi Viialaan tulee Tarja Matikainen.

Ohjaaminen alkoi tuohisormuksesta

Kotiteollisuusohjaajaksi Kuopiossa opiskellut Metso on opettanut erilaisia käsityöryhmiä Viialan Työväenopistossa, Akaan Opistossa ja Valkeakoski-opistossa yhteensä 38 vuotta. 1990-luvun alussa hän pätevöityi tekstiilityön opettajaksi.

– Olen opettanut vaateompelua, kansallispuku- ja tilkkuryhmiä, kirjontoja, erikoistekniikoita ja jopa luu- ja sarvitöitä. Nykyään mukaan ovat tulleet tuunaukset ja kierrätykset lisättynä kirjonnoilla ja muilla tekniikoilla, Pirkko Metso luettelee.

Pisimpään on tehty tilkkutöitä, joiden opettamisen Metso aloitti 80-luvulla. Elämän hektisyys näkyy myös käsityöryhmissä.

– Pitkäjänteisyyttä vaativat työt, kuten kansallispuvut, ovat jääneet pois. Aika on sellainen, että pitää tehdä nopeammin ja nopeammilla tekniikoilla. Esimerkiksi vanhan ajan peruskirjonta ei ole suosiossa mutta yhdistettynä tuunauksiin se onnistuu kyllä. Periaatteeni on ollut, että pidetään vanhoja tekniikoita mukana mutta muutetaan ne nykyajan henkeen sopiviksi. Silloin se säilyvät.

Metso on onnellinen siitä, että on saanut tehdä koko työuransa Viialassa. Hän osoitti taipumusta opettamiseen jo kouluaikoina Rasilla.

– Muistan, kun opetin neljännellä luokalla Rasin koulun pihassa yläluokan tytöille tuohisormuksen tekoa.

Pirkko Metso odottaa pääsevänsä nyt itse harrastamaan. Käsitöistä mieluisinta on kirjonta, jossa Metso antaa työn viedä. Kädentaitaja viihtyy myös puutarhassa kotipihallaan Matomäessä. Virkkuutyö on kesällä mukana myös ulkona.

Viialassa kahta Valkeakoski-opiston käsityöryhmää ohjaava Pirkko Metso esittelee Eija Tuovisen neulomaa nuttua, jonka malli on vuoden 1936 Kotiliedestä. Nuttu on esillä Valkeakoski-opiston kevätnäyttelyssä Laaksolassa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.