Isak Peltola nukkui ylioppilaskirjoituksista huolimatta hyvin – Matematiikan sähköisessä kokeessa Akaan lukion abi hahmotteli tehtäviä ensin paperille

Akaan lukion abiturientti Isak Peltola osallistui tiistaina 26.3. pitkän matematiikan ylioppilaskokeeseen, joka kirjoitettiin ensimmäistä kertaa sähköisesti.

– Vähän jännitti, miten menee ja toimiiko kaikki, mutta mitään ongelmia ei ollut. Ehkä tekeminen on noin vähän hitaampaa, mutta ohjelmat toimivat hyvin. Koe oli ihan jees, joukossa oli muutama vaikea ja muutama vähän helpompi tehtävä, Peltola arvioi.

Peltola hahmotteli tehtäviä ensin paperille, ennen kuin teki ne koneella. Kirjoituksissa hän käytti omaa kannettavaa tietokonetta.

– Koulullakin on koneita. Jos oma kone ei toimi tai tulee häikkää, saa koulun koneen kouraan ja pääsee jatkamaan saman tien.

Peltola kirjoitti syksyllä kemian, ruotsin ja englannin ja tänä keväänä äidinkielen ja matematiikan, jotka abin mielestä olivat aineista vaikeimmat. Syksyn kirjoituksista parhaiten menivät ruotsi ja englanti, joista tuli arvosanoiksi M ja C.

Peltolan kirjoitukset sujuivat rennosti ilman paineita ja unettomia öitä.

– Tavoitteena on päästä läpi ja saada hattu.

Hän arvioi lukioajan antaneen yleissivistyksen lisäksi kolme vuotta lisää miettimisaikaa jatkosuunnitelmille.

– Se ainakin on hahmottunut, että jatkan ammattikorkeaan, mutta aloja pitää vielä katsoa.

Ennen jatko-opintoja Peltola suorittaa armeijan, joka kutsuu kesällä Parolaan.

Symbolilaskin isompi muutos

Akaan lukiossa pitkää matematiikkaa opettavan Harri Arkkion mukaan sähköisiä kirjoituksia suurempi muutos matematiikassa on ollut symbolisen laskimen käyttöönotto 4–5 vuotta sitten, mikä on muuttanut myös tehtäviä.

– Sähköisiä kokeita en näe ollenkaan ongelmana, koska olemme harjoitelleet niitä paljon kolmena vuotena, Arkkio kertoo.

Kevään matematiikan kirjoittajista suurin osa, 21, osallistui pitkän matematiikan kokeeseen. Lyhyttä matematiikkaa kirjoitettiin Akaan lukiossa enemmän syksyllä, jolloin sen kirjoittajia oli parikymmentä. Arkkio arvelee lyhyen matematiikan kirjoittajien käyttäneen hyväkseen mahdollisuutta tehdä paperikoe.

– Se johtui siitä, että digitaalisuutta pelättiin. Kun kokeen vielä saattoi tehdä paperilla, moni kirjoitti sen.

Akaan lukion abin Isak Peltolan yo-kirjoitukset päättyivät pitkään matematiikkaan.

 

Muistitikuissa oli yhteensopivuusongelmia

Rehtori Juha Aleniuksen mukaan Akaan lukion sähköisissä ylioppilaskirjoituksissa ainoat ongelmat koskivat Ylioppilastutkintolautakunnan toimittamia USB-muistitikkuja, joilla kokelaan kone käynnistettiin. Muistitikut eivät olleet yhteensopivia kaikkien konemallien kanssa.

Aleniuksen mukaan häiriö aiheutti muutamissa koneissa yhteyden katkeamisen, kun USB-tikkuun osui esimerkiksi hiiren johto. Yhteyden palauttaminen vei 6–7 minuuttia.

Ylioppilaslautakunta tiedotti yhteensopivuusongelmista ja ongelman ratkaisuvaihtoehdoista muutama päivä ennen kirjoituksia. Akaan lukiossa ongelma ratkaistiin siten, USB-tikkua ei työnnetty porttiin perille asti, vaan jätettiin noin kaksi milliä irti.

– Tosin viimeisenä koepäivänä huomattiin, että kun tikku toimi paremmin koneen toisessa USB-portissa, Alenius kertoo.

Rehtorin mukaan yhteensopivuusongelmaa esiintyi koulun omissa koneissa.

– Mutta mitään katkoksia ei meillä ollut ja kirjoitukset päästiin aloittamaan tasan kello yhdeksän, ja laitteet pelasivat kokeen ajan.

Lyhyen kielen kirjoitti vain neljä

Akaan lukiossa eniten kirjoittajia, 55, osallistui äidinkielen kokeeseen. Vähiten oli lyhyen kielen kirjoittajia, joita oli neljä. Lyhyen englannin kirjoitti kaksi kokelasta ja ranskan ja saksan kirjoittajia oli kumpiakin yksi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.