Pääkirjoitus: Akaan unelmat ovat vaarassa?

Akaan hyvinvointikeskuksen rakentamista valmistelevilla viranhaltijoilla alkaa olla uutta poikkeuslupaa varten tarvittavat asiakirjat kasassa. Sosiaali- ja terveysministeriössä tosin luultiin, että aikaisemman poikkeusluvan mukainen keskus olisi jo toiminnassa.

Turhaan luultiin, sillä Akaan vatulointi asiassa meni pitkäksi. Ensimmäiseen lupaan kirjoitettiin mitä sattuu. No sellaista sattuu, mutta sitten luottamushenkilöt ryhtyivät vielä hienosäätämään rakennuksen palveluarsenaalia ja kustannusarvio karkasi käsistä. Tänä vuonna valtuusto vielä hienosääti asiaa ottamalla kantaa lähipalveluihin, joten viranhaltijoiden oli pakko henkensä pitimiksi kysyä ministeriöltä, miten on, ollaanko metsässä. Oltiin.

Nyt on olemassa uusi hakemus, mutta ei ketään, kelle sen voisi lähettää. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) meni kaatamaan hallituksensa ja toimitusministeri ei voi poikkeuslupaa allekirjoittaa. Suomessa on uusi hallitus juhannuksena, joten Akaassa odotetaan. Hikikarpaloitakin otsalta pyyhitään, sillä uuden hallituksen myötä muuttuu yleensä myös poliittinen suunta. Tarvitseeko hyvinvointikeskusta rakentaa ollenkaan?

Yritysalue Akaa Pointiin rakennetaan pistoraide 2020. Hankkeelle on rahat valtion talousarviossa. Paitsi, että ei ole. Asian tarkempi tarkastelu osoittaa, että rata on akaalaisten luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden märkä uni. Akaan Seudun Väylävirastosta saamien tietojen mukaan pistoraiteen toteutuspäätöstä ei vielä ole, eikä rahoitus ole vielä varmistunut.

Akaan Seutu on hehkuttanut Akaa Pointin asioita siinä määrin, että persujen varavaltuutettu Tapio Kivistö kävi viime valtuustossa puhujapöntössä hädissään muistuttamassa, että lehti ei yritysalueen asioista päätä, vaan valtuusto. Kivistöä hiersi se, että yritysalue on saamassa kiinteistöyhtiön, joka rakentaa yritysten tarvitsemia halleja.

Nyt täytyy Kivistöä rauhoitella toteamalla, että vielä ei ole kukaan päättänyt mistään mitään. Korkeintaan Akaassa on menty takki auki myötätuulesta vauhtia ottaen. Kaupungin tahtotilana voidaan pitää, että hyvinvointikeskus ja pistoraide tarvitaan. Tahtotilan suuntaisesti täällä on toimittu jo vuosia.

Vai onko sittenkään? Istuvan valtuuston sekoilu asiassa kuin asiassa ei hyvää kuvaa kaupungista anna. Aikaisemmin sekoiluista saattoi syyttää kehnoa valmistelua, joten luottamushenkilöiden piti varmistella asioita, mutta on valmistelu huomattavasti parempaa. Tekninen johtaja Jaana Koota ei pidä siitä, että häntä aliarvioidaan perusteettomasti julkisesti.

Nyt sekoillaan poliittisten intohimojen takia. Mitäpä jos sittenkin mietittäisiin, mitä hyvinvointikeskuksen ohjausryhmässä on nämä vuodet tehty. Entä nytkö vasta on tiedossa, että Akaan keskittää terveyspalvelunsa?

Tuulessa leijailtaessa on unohdettu varmistella asioita. Lobbaaminen on konkretisoitunut korkeintaan lupauksiksi ja suunnitelmiksi. Päätöksiä on vähemmän ja nekin vääriä. Akaa sai kertaalleen luvan hyvinvointikeskukseen, jota kuitenkaan ei ymmärretty rakentaa.

Lobata pitäisi lisää ja paljon, mutta ei oikein tiedä, ketä lobbaisi. Puolueet ovat vaalikentillä, eikä ehdokkaita näytä Akaan asiat kiinnostavan. Kaiken lisäksi demarien puheenjohtaja Antti Rinne meni sanomaan pääradan tunnin junan maksajasta mielipiteensä, mikä ainakin säikäytti kokoomuksen. Tilanne elää kivasti juhannukseen asti.

Nyt kannattaisi käyttää luppoaika hyväksi ja vaikuttaa vahvasti heihin, jotka valmistautuvat vaaleista huolimatta jo täyttä häkää hallituksen ohjelmaneuvotteluihin.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.