Sami Savio: Vakuutuslääkärijärjestelmän puutteet on korjattava pikaisesti

Monille kansalaisille on aiheutunut vakavia ongelmia heidän jäätyään vaille ilmeisen oikeutettua työkyvyttömyys- tai eläkepäätöstä. Vakuutuslääkärijärjestelmän puutteet esille nostaneessa kansalaisaloitteessa vaadittiin lääkärinlausuntojen yleisten muotovaatimusten laajentamista koskemaan myös vakuutus- ja eläkeyhtiöiden lääkäreitä.

Vakuutuslääkärienkin päämääränä tulee olla potilaiden auttaminen, ei vakuutusyhtiöiden taloudellisten etujen ajaminen. Heidän oikeuttaan kumota hoitavan lääkärin diagnoosi ei haluta kokonaan poistaa, mutta vakuutuslääkäreiltäkin on silti aiheellista vaatia asianmukaiset perustelut päätökselleen sekä niihin liittyvä ammattieettinen vakuutus.

Onneksi eduskunta velvoitti tulevaa hallitusta valmistelemaan esityksen vakuutuslääkärijärjestelmän epäkohtien korjaamiseksi ja antamaan sen eduskunnalle ensi vuoden alkupuolella. Samassa yhteydessä hallituksen tulee selvittää vakuutuslääkärien lausuntojen edellyttämät muotovaatimukset, mikä käytännössä tarkoittaa kunnian ja omantunnon kautta annettavaa vakuutusta. Nämä ovat erittäin tärkeitä edistysaskelia, vaikka uudistuksen toimeenpano onkin vielä varmistettava seuraavan eduskunnan toimesta.

Sami Savio

DI, KTM, kansanedustaja (ps.)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?