Pääkirjoitus: Päätöksenteko on joskus vaikeaa

Akaan valtuusto käsitteli toistamiseen uuden hyvinvointikeskuksen rakentamista viime viikon kokouksessaan. Sosiaali- ja terveysministeriön myöntämä poikkeuslupa vanhentui käsiin, kun valtuusto edellisessä kokouksessa lisäsi rakentamispäätökseen maininnan lähipalveluista Kylmäkosken ja Viialan taajamiin. Myös hankkeen kustannusarvio oli noussut muutaman miljoonan.

Uusi hyvinvointikeskus on Akaan tärkeimpiä rakennushankkeita ja myös kaatuneen sosiaali- ja terveysuudistuksen mukainen hanke, joten sen soisi toteutuvan. Kaikki julkinen rakentaminen tulee tarpeeseen, mutta jokainen tietää, että Akaan sosiaali- ja terveystoimen työntekijät ja asiakkaat ansaitsevat turvalliset tilat. Ja varmaa on sekin, että kaatunut sosiaali- ja terveysuudistus ei katoa päättäjien pöydiltä mihinkään, vaan palaa. Palaa aivan varmasti, oli vaalien voittaja kuka hyvänsä.

Valtuuston viime keskiviikkoinen kokous ei ollut kaunista katseltavaa. Jos alkuperäinen maininta lähipalveluista onkin kadonnut vuoden 2015 päätöksistä, tässä olisi ollut monella nyt valtuustossa vaikeroineella monta vuotta mahdollisuus palauttaa maininta takaisin. Vaan eipä tullut mieleen?

Asiat ovat politiikassa usein sellaisia, miltä ne näyttävät. Viialassa kerätty adressi herätti valtuutettu Hannu Järvisen (sd), mutta hän on myös kansanedustajaehdokas. Niin on myös valtuutettu Heli Piirainen (vas). Valtuutettu Sauli Turja (sin) on myös ehdolla eduskuntaan, mutta hän oli tästä asiasta hiljaa. Valtuustoja on ennenkin käytetty ponnahduslautana ylöspäin. Se kuuluu asiaan.

Keskustelusta sai valitettavasti sellaisen kuvan, että joku olisi tahallaan kasannut kiviä joidenkin toisten tielle. Voi ollakin, mutta tällaisen toiminnan jäljet ovat lyhyet. Pyyteetön viranhaltija tekee useimmiten selvityksiä oman selustansa turvatakseen. Tässä tapauksessa toinen viranhaltija vielä auttoi toista. Akaassa nähtiin, että nykyään tehoaa sähköpostikin.

Sekin täytyisi Akaan kunnallispolitiikassa pikkuhiljaa muistaa, että viranhaltijan syyttäminen virheistä on liian helppo ratkaisu. Useimmiten sylttytehdas näkyy sittenkin peilistä.

Demokratiaa ei valtuustossa halveerattu, koska uusia päätöksiä voidaan tehdä vanhoistakin asioista milloin vain. Näin varmistetaan, että varmasti tehdään oikea päätös. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Rämö (sd) sanoi selkeät perustelut uudelle päätökselle. Lähipalveluista ei saa puhua poikkeuslupahakemuksessa mitään.

Muutamien vaikeroinnin olisi ymmärtänyt, jos äänestystulos olisi ollut toisenlainen. Nyt 26 oli Harri Rämön johtaman kaupunginhallituksen takana ja vain 9 tuki toista vaihtoehtoa. Tosiasiat tunnustettiin.

On sanomattakin selvää, että Akaan valtuusto keskustelee tulevaisuudessakin terveydenhuollon lähipalveluista paljon. Niiden järjestäminen kiinnostaa kaupunkilaisia, ja niistä ollaan valtuutettuihin yhteydessä yhtenään. Jatkossa kannattaa muistaa mitä äänestäjille lupaa. Kaupungin talous on niin tiukoilla, että hammaslääkärituolien lupaaminen etäämmäksi valmistuvaa hyvinvointikeskusta on kohtalokasta.

Toki verenpainetta voi mitata apteekin tiloissakin, mutta edelleen kannattaa vahvasti selvittää sisäisen liikenteen mahdollisuuksia. Näin se vain taitaa olla, että Akaassa tulevaisuudessa vanhemmat kuljettavat lapsensa hyvinvointikeskukseen Toijalaan, oli koulu missä tahansa.

Koulutyöryhmän raporttikin on valmistumassa. Toijalalaiset eivät katso hyvällä, jos Viialaan rakennetaan enemmän kuin yksi uusi koulu, ja Toijalasta suljetaan kouluja. Kohta on tarkkojen päätösten aika. Osataan sitä kapinoida muuallakin. Tässä yhteydessä voidaan taas puhua asiallisesti terveydenhuollon lähipalveluistakin. Niin, asiallisesti.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.