Suomi-konepistoolin keksijä Aimo Lahti räjäytti mummon oven suuhun – Oskari Viitanen kuvasi veljekset Viialassa 1900-luvun alussa

Lahden pojat vasemmalta Aarno, Aimo ja Sakeus. Aimo Lahti syntyi vuonna 1896, joten kuva on otettu aivan 1900-luvun alussa. Kuva: Oskari Viitanen.

Suomi-konepistoolin suunnittelija Aimo Lahti oli Oskari Viitasen sisarenpoika. Molemmat perheet asuivat samaa taloa, joka sijaitsi Viialassa Kirkkokadun varrella.

Lahden pojat olivat melkoisen kekseliäitä ja tekivät Aimon johdolla monia koiruuksia. Kerran pojat olivat löytäneet vintiltä purkin mustaa ainetta, ja se piti testata. Tikkuaskiin pantu jauhe nakattiin hellaan sillä seurauksella, että hellan kansi lensi ilmaan ja hellan vieressä seisonut mummo oven suuhun.

Pojat testasivat ruudin tehoa myös naapurissa ja saivat räjäytettyä talon nurkkaan aukon, josta näkyi suoraan tupaan.

Kolttosten jälkeen rangaistuksia piileskeltiin niin kotitalon alla kuin naapurissakin. Itse tapahtumista ei ole kuvia, mutta tekijöitä Oskari Viitanen on kuvannut paljonkin.

Lahden veljekset pääsivät piiloon kepposiaan Viitasen talon alle vasemmalla olevasta aukosta. Kuva: Oskari Viitanen.

Kuvasarja jatkuu pitkin vuotta

Viialan Alkkulassa asunut Oskari Viitanen (22.9.1888–16.1.1965) oli monen toimen mies. Puutarhanhoidon, mehiläistarhauksen ja lehtiasiamiehen töiden lisäksi hän harrasti valokuvausta.

Viitanen aloitti valokuvausharrastuksensa jo nuorena asuessaan vielä Kirkkokadulla. Hän rakensi pihalleen myös ”studiot”, joissa hän otti kuvia ihmisistä. Sen lisäksi hän kiersi erilaisissa tilaisuuksissa ja ihmisten kotona kuvaamassa.

Oskari Viitasen perikunnalle jäi yli 500 lasinegatiivia, jotka Oskarin pojanpojan poika Lassi Viitanen puhdisti ja digitoi. Osa näistä kuvista esitellään kuluvan vuoden aikana Akaan Seudussa.

Perheen väkeä Viitasen talon pihalla. Kolttostentekijöitä tikkailla. Kuva: Oskari Viitanen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.