Akaan Viro-seura juhlisti naapurimaan itsenäisyyttä

Akaan Viro-seuran varapuheenjohtaja Matti Humaloja ja sihteeri Riitta Mikkonen laskivat kukat Akaan hautausmaalla Viron itsenäisyyspäivänä. Kuva: Hannu Mikkonen

Vuosi 2019 on Virossa hienojen juhlavuosien vuosi. Viron kieli valtion virallisena kielenä täyttää 100 ja laulujuhlat 150 vuotta. Viro uudelleen itsenäistyi syyskuussa 1991, ja tuolloin perustettiin monia Suomen ja Viron yhteistyöhön liittyviä organisaatioita kuten Viro-instituutti ja kymmeniä Viro-ystävyysseuroja ja -yhdistyksiä jo aiemmin syntyneen Tuglas-seuran lisäksi.

Viro sai myös takaisin Helsingin-suurlähetystönsä ja Suomi Tallinnan-suurlähetystönsä. Viron maaperälle palautettiin sen neuvostomiehityksen hävittämät kansalliset muistomerkit. Muun muassa näitä kaikkia saamme juhlia tänä vuonna, jolloin tuli kuluneeksi 101 vuotta Viro tasavallan alkuperäisestä itsenäistymisestä.

Akaan Viro-seuran puheenjohtaja Eero Lehtonen puhui Akaan hautausmaalla Viron itsenäisyyspäivänä 24. helmikuuta. Kuva: Hannu Mikkonen

Viro hankki vapautensa, joka ei tullut ilman taisteluja, marraskuusta 1918 alkaen. Kaikkiaan Viron vapaussotaan 1918 osallistui 3 700 suomalaista vapaaehtoista.

Taisteluissa tai sodan tuomiin vaivoihin kuoli 145 suomalaista, ja 250 haavoittui. Vasta vuonna 2004 poistui keskuudestamme viimeinen elossa ollut Viron vapaussodassa taistellut suomalainen Paavo Takkula 104-vuotiaana.

Akaan hautausmaalla olevan muistokiven ovat pystyttäneet akaalaiset kansalaisjärjestöt sodassa kaatuneiden seitsemän akaalaisen vapaaehtoisten muistoksi.

Perinteiden vaalimiseksi ja Viro-yhdistyksiin vakiintuneen tavan mukaisesti Akaan Suomi-Viro seura kunnioitti Viron itsenäisyyspäivää ja sen vapaussodassa kaatuneiden akaalaisten vapaaehtoisten muistoa laskemalla kukkansa muistokivelle Viron itsenäisyyspäivänä sunnuntaina 24. helmikuuta.

 

Eero Lehtonen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.