Forum Akaa

Ulkomaille Toijalaan?

Lentomatkustaminen on viime aikoina mediassa ruodittu ja kiistelty asia, sillä matkailussa isoin hiilijalanjälki painetaan lentämällä. Elämme murrosvaiheessa, jossa osa pohtii lentomatkustamisen seurauksia maapallolle ja osa vielä nautiskelee halventuneesta lentämisestä.

Lentomatkustamisen suosion ennustetaan laskevan, ja kotimaan matkailun sekä lähimatkailun on ennustettu lähtevän nousuun. Matkustamisen tarjoamaa pakoa arjesta etsitään nyt entistä lähempää ja ekologisempien yhteyksien päästä.

Tampereella järjestetään huhtikuussa Kotimaan matkailumessut, jotka ovat meille akaalaisillekin hyvä tilaisuus kartoittaa vaikkapa kesälomareissun suuntia. Messuilla järjestetään ensimmäistä kertaa myös ekologiseen matkailuun keskittyvä Maata pitkin matkailu -tapahtuma.

Muutokset matkailukuluttamisessa pistävät pohtimaan sitä, että mitä Akaalla on annettavana kotimaisille matkailijoille?

Lähimatkailussa korostuu erityisesti luontomatkailu. Juuri nyt metsään meneminen ja retkeily ovat erityisen suosittuja. Jopa ulkomaalaiset turistit osallistuvat mielellään opastetuille marjanpoiminta- ja sienestysreissuille kaupunkilomien sijaan.

Akaasta löytyy muun muassa luontopolkuja, koskimiljöö, Tarpianjoen melontareitti ja Terisjärvi lintutorneineen. Myös frisbeegolf-kierros kulkee luonnonhelmassa. Luontoelämyksiä riittää siis koettavaksi, sen kuin valitsee seikkailunsa!

Lähimatkailun yhteydessä ei voi olla mainitsematta lähiruokaa. Akaasta, Suomen hunajapääkaupungista voi toki ostaa kaupunkibrändin mukaista hunajaa, mutta matkailijoita hemmotellaan myös muilla paikallisilla lähiruoka-, tilapuoti- ja pienpanimotuotteilla.

Internetin käytetyin matkaneuvoja TripAdvisor vinkkaa Akaasta Veturimuseon ykköskohteena. Omana suosikkinani mainittakoon Tapettitehdas Pihlgren ja Ritolan tehtaanmyymälä, jossa pääsee kurkistamaan myös tapettivalmistuksen saloihin. Ei ole sattumaa, että kotimme seiniä koristaa paikallisen valmistajan tapetteja kuuden kuosin verran. Eikä pidä unohtaa muita puoteja, kahviloita, museoita ja aktiviteetteja, mitä kaupunki on täynnä. Täytyy vain katsoa lähelle.

Yhä useampi valitsee matkakohteensa Instagramissa tai sosiaalisen median palveluissa näkemiensä kuvien perusteella. Siksi visuaalisuus ja kuvilla massasta erottuminen on tärkeätä toimijoille. Mistä siis löytyvät Akaan vaikuttavimmat maisemat? Bongataanko kuvaan Haihunkosken pauhut Viialassa, Kylmäkosken tunnelmallinen vanha Mylly vai Toijalan Näkymän teoksia?

Meidän perhe vietti unelmien lomaviikon Akaassa viime kesänä. Matkaa kohteeseen oli reilu 20 kilometriä. Kannoimme matkailueurot kotikaupunkiin ja jätimme matkailustamme pienen hiilijalanjäljen. Vietimme mökkiloman Vanajaveden rannalla nauttien uimisesta, saunomisesta, luonnosta, hyvästä ruuasta ja soutelusta. Teimme myös lyhyitä tutustumisreissuja lähialueen matkailukohteisiin, kuten Visavuoreen.

Reissu oli niin ikimuistoinen, että matkustamme ensi kesänäkin ulkomaille Toijalaan. Kannustan muitakin lähtemään edes kerran vuodessa lähimatkalle Akaaseen.

 

Tiia Välimäki

Kirjoittaja on perheenäiti, Särkänniemen markkinointipäällikkö ja ylpeästi maalainen akaalainen

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?