Elenia rakentaa valokuituverkkoa eri puolille Akaata – pilottihankkeen liittymät tulevat pian myyntiin. Kartat kertovat, tuleeko kuitu kotiisi

Valokuituverkkoa rakennetaan myös Taipale–Raidisto-alueilta Kylmäkosken suuntaan

Elenia on suunnittelemassa valokuituverkon rakentamista säävarman sähköverkon rakentamisen yhteydessä. Ennen sitä yhtiö pilotoi valokuituverkkoa tänä keväänä Akaassa kolmella alueella yhdessä Telian kanssa.

Kuituverkkoa rakennetaan keväästä lähtien Taipale–Raidisto-alueilta Kylmäkosken suuntaan, Toijalan keskustan itäpuolella alueilla Kurvola–Palkinpää–Hinkka–Ketunpesät ja itään Tyrisevään saakka sekä Kylmäkosken Aseman seudulta pohjoiseen Kuusjoelle ja eteläpuolella Jokikulmaan.

Elenia ottaa asiakkaisiin suoraan yhteyttä niillä alueilla, joille se rakentaa valokuituverkkoa.

Toijalan keskustan itäpuolella valokuitua rakennetaan alueelle Kurvola–Palkinpää–Hinkka–Ketunpesät ja itään Tyrisevään saakka.

Aikataulut ja muut tekijät eivät aina kohtaa

Elenia kertoo tehneensä vuosia laajaa yhteistyötä eri kumppaneiden kanssa sähkö- ja valokuituverkon yhteisrakentamisessa. Kaikkia yhteisrakentamisen mahdollisuuksia ei haja-asutusalueilla kuitenkaan ole voitu täysimittaisesti hyödyntää Elenian maakaapeloidessa sähköverkkoa.

Elenia suunnittelee oman kuituverkon rakentamista säävarman sähköverkon rakentamisen yhteydessä osallistuakseen Suomen digitaalisen infrastruktuuristrategian tavoitteiden saavuttamiseen.

– Kun maakaapeloimme sähköverkkoa, keskeisenä tavoitteenamme on ollut saada valokuiturakentajia mukaan. Aikataulut ja muut tekijät eivät aina kohtaa, ja siksi suunnittelemme nyt omaa avausta valokuituverkkoihin, sanoo toimitusjohtaja Ville Sihvola Elenia Palvelut Oy:stä.

– Voisimme näin osaltamme edistää digitaalista kehitystä. Valokuitumme mahdollistaisi haja-asutusalueilla aiempaa useammalle asiakkaalle tehokkaammat nettiyhteydet.

Liittymien myynti alkaa maaliskuussa

Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi viime vuonna Suomen digitaalisen infrastruktuurin strategian 2025. Sen tavoitteena on nostaa Suomi tietoliikenneverkkojen kärkimaaksi. Tämän tavoitteen toteuttaminen vaatii sekä langattomien että valokuituverkkojen laajentamista ja kehittämistä myös haja-asutusalueilla.

Suunnitelmiensa mukaan Elenia omistaa rakentamansa valokuituverkon ja vastaa kuituliittymien toimittamisesta. Elisa ja Telia tarjoavat asiakkaille netti- ja viihdepalveluita. Elenian valokuituliittymien myynti alkaa Akaassa maaliskuussa ja rakentaminen huhtikuussa. Myynti päättyy syyskuuhun mennessä.

Kylmäkoskella valokuituverkkoa rakennetaan myös Aseman seudulta pohjoiseen Kuusjoelle ja eteläpuolella Jokikulmaan.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.