Akaan lukion hakijamäärä romahti – toinen vastaava vuosi veisi jo työpaikkoja

Rehtori Juha Aleniuksen mukaan Akaassa aiotaan selvittää, kuinka omaan lukioon olisi kentises voitu saada enemmän hakijoita. Kuva: Tiina Kauppinen.

Viialan yhtenäiskoulussa on tänä vuonna 75 yhdeksäsluokkalaista ja Toijalan yhteiskoulussa 103. Vuosiluokka on Akaassa 20 henkeä pienempi kuin vuosi sitten. Näiden nuorten yhteishaku päättyi tiistaina 12.3. kello 15.

Tuolla kellonlyömällä varmistui, että Akaan lukiota tavoittelee ensisijaisena toisen asteen opiskelupaikkana 32 yhdeksäsluokkalaista. Viime vuonna vastaava luku oli 62.

Rehtori Juha Aleniuksen mukaan Toijalan yhteiskoulusta haki Akaan lukioon 22, Viialan yhtenäiskoulusta 2 ja muualta 8 nuorta. Esimerkiksi Viialasta haki viime vuonna Akaan lukioon 8 oppilasta.

Paikka listan kärjessä tuo hasardihakuja

Juha Aleniuksen mukaan vielä ei tiedetä, muodostetaanko Akaan lukion ensi syksynä aloittavista yksi vai kaksi ryhmää.

– Odotamme, kuinka paljon tulee toisilta ja kolmansilta hakusijoilta. Viime vuonna heitä tuli kahdeksan.

Ryhmä jaetaan kahtia viimeistään silloin, jos paikan vastaanottaneita on yli 36. Todennäköisesti sekin riittää, jos luku nousee lähelle tuota, koska lukumäärä todennäköisesti kasvaa.

– Aina syksyllä tulee niitä, jotka kokeilevat Tampereen lukioihin matkustamista mutta tulevat toisiin ajatuksiin ja palaavat Akaan lukioon, Alenius sanoo.

Hän on keskustellut jo tilanteesta sivistysjohtaja Tero Kuusiston kanssa. Myös sivistyslautakunta ottaa todennäköisesti kantaa tilanteeseen.

– Jos tulee tiukka päätös, että ollaan yhdessä ryhmässä, ryhmä alkaa olla täynnä tai ainakin täyttyy kesän aikana. Sitten ei ole varaa ottaa ketään, joka tulee toisiin aatoksiin.

Toisaalta 32 hakijassa voi Juha Aleniuksen mukaan olla niitäkin, jotka eivät Akaaseen saavu.

– Aina tulee varmaan vahingossakin tehtyjä hakemuksia, koska Akaan lukio on listan kärkipäässä. Pääkaupunkiseudulta on tullut muutamia hakemuksia, jotka ovat sellaisia, että eivät he varmaan tule tänne missään nimessä.

Porkkanat eivät ratkaise

Akaan lukion rehtorin Juha Aleniuksen mukaan ei ole helppo sanoa, mistä hakijamäärän romahtaminen johtuu.

– Viialasta on nähtävästi hakeuduttu aika paljon Lempäälään. Toijalan puolelta on haettu tänä vuonna aikaisempaa enemmän Tampereen lukioihin. Se on ollut kasvusuunnassa, ja nyt näytti, että menijöitä on vielä enemmän.

Alenius ei löydä äkkiseltään vikaa myöskään Akaan lukion markkinoinnista.

– Kyllä me ihan hyvin oltiin esillä. En usko, että se jäi siitä kiinni.

Rehtori ei usko erilaisiin porkkanoihin oppilaiden houkuttelussa.

– Niiden vaikutus paikkaa haettaessa on kuitenkin melko vähäinen. Vaikka niitä olisi jossakin määrin lisätty, tuskin se olisi kovin paljon hakijamäärässä näkynyt, Alenius arvelee.

Asiaa aiotaan rehtorin mukaan vielä selvittää.

–  On tarkoitus kysellä, onko jotain, mitä me olisimme voineet tehdä toisin tai mitä olisi voitu tarjota, että lopputulos olisi erilainen.

Ensi vuosi on ratkaiseva

Rehtori Juha Aleniuksen mukaan näin pieni opiskelijamäärä ei automaattisesti tarkoita sitä, että henkilökuntaa on vähennettävä.

– Kyllä me yksi sellainen vuosi välissä kestetään, että on vain yksi ryhmä. Joihinkin kursseihin kohdistuu vähän valintoja, ja yhdellä ja kahdella valinnalla niitä ei missään nimessä lähdetä toteuttamaan.

Toinen samanlainen vuosi vaikuttaisi jo henkilökunnan määrään.

– Jos ensi vuonna kävisi vastaavasti, alettaisiin olla siinä tilanteessa, että se näkyisi henkilökunnassakin. Nyt olemme laskeneet, että tunnit voivat olla tiukassa, mutta selviämme niin, että kaikilla riittää töitä.

Käytännössä lukion opettajille on saatava tunteja yläkoulujen puolelta sekä Toijalassa että Viialassa.

Akaan lukiossa on tällä hetkellä 182 opiskelijaa.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.