Akaa tarvitsee hyvinvointikeskuksen – Kaupunginjohtaja Antti Peltola toivoo Pirkanmaalle laajaa sote-yhteistyötä

Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola kävi viime viikonloppuna ottamassa tuntumaa Akaaseen. Akaan kokoomuksen 100-vuotisjuhlassa sunnuntaina hän tapasi muun muassa kokoomuksen varapuheenjohtajan Tomi Koistisen ja Vasemmistoliiton valtuutetun ja kaupunginhallituksen jäsenen Jukka Saaren. Viikonloppuun mahtui Peltolalla myös lentopallopelin seuraaminen lauantaina.

Akaan kaupunginjohtajan Antti Peltola toivoo, että sosiaali- ja terveysuudistuksen kaaduttua valtakunnantasolla pysähdytään tekemään tilannekatsaus, mitä on saatu aikaan ja miten edetään. Miettimisen paikka on Peltolan mielestä myös kunnissa.

– Monessa kunnassa on tehty hyvää työtä tulevaisuuden suunnittelussa ja olisi tärkeää, että sitä tehtyä työtä voitaisiin jatkossa hyödyntää jopa kuntien kesken. Kyllähän sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus on kunnissa edennyt valtakunnallisen uudistuksen rinnalla.

Suomi tarvitsee sote-uudistuksen ja se olisi Antti Peltolan mielestä pitänyt nyt tehdä. Matkan varrella nousi kuitenkin eteen sellaisia ongelmia, joiden ratkaiseminen osoittautui ylivoimaiseksi.

– Jos näin olisi menty eteenpäin, olisi varmasti jouduttu tekemään korjausliikkeitä myöhemmin, sanoo Peltola.

Pirkanmaalla uuden yhteistyön paikka

Sote-uudistusta on Pirkanmaalla viety eteenpäin hyvässä yhteistyössä yli puoluerajojen. Antti Peltola toivoo, että tätäkään työtä ei hukata, vaan maakunnassa keskusteltaisiin yhdessä, miten jatkossa edetään.

– Olisi tärkeää, että kuntien johto istuisi alas miettimään, miten tehtyä työtä hyödynnetään. Olisi hyvä miettiä myös laajempaa yhteistyökuviota palvelujen järjestämiseksi. Vuoden 2020 alkuun tulee kiire, mutta vuoden 2021 alkuun olisi mahdollista toteuttaa kuntien varassa uusi kokonaisuus, sanoo Peltola.

Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd) sanoi lauantain Aamulehdessä, että hän on kutsumassa Pirkanmaan kuntapäättäjät koolle.

– Toivon, että tulee postia.

Valinnanvapaus oli kantona kaskessa

Sote-uudistuksessa kokoomuksen hellimä valinnanvapaus nousi perustuslailliseksi ongelmaksi. Asiakas olisi voinut valita palvelunsa joko maakunnan hyvinvointikeskuksesta tai terveyspalveluyrityksestä. Palvelun hinta olisi asiakkaalle sama ja erotuksen maksaisi maakunta. Oppositiossa taas nähtiin, että näin markkinat avataan kansainvälisille terveysjäteille.

– Tärkeintä on, että palvelut tuotetaan kustannustehokkaasti ja kuntalaiset saavat laadukkaat palvelut. En lähtisi kategorisesti kaikkea yksityistämään, mutta yrityksillä voi olla merkittäväkin rooli palvelutuotannossa, sanoo Peltola.

Hyvinvointikeskus pitää rakentaa

Vaikka sote kaatui, Akaa tarvitsee kaupunginjohtaja Peltolan mielestä uuden hyvinvointikeskuksen. Vaikka Akaa joutuukin uuden poikkeusluvan hakemaan, Peltola ei näe, että hankkeen peruslähtökohdat olisivat muuttuneet.

– Akaan täytyy jatkossakin pystyä tuottamaan terveyspalvelunsa kustannustehokkaasti ja nykyisessä palveluverkossa on puutteensa. On katsottava tulevaisuuteen ja luotava keskitetty ratkaisu, joka on kustannustehokas ja kestävä ratkaisu myös tulevaisuudessa.

Valtuusto ehti päättämään jo, että uuden hyvinvointikeskuksen lisäksi kaupunki järjestää terveydenhuollon lähipalveluja Kylmäkoskelle ja Viialaan.

– Tämä on asia, joka täytyy ratkaista myöhemmin. Uskon, että näiden asioiden suhteen kunnilla on sananvaltaa jatkossakin. Tässä yhteydessä lähipalveluja ei kannata linjata, vaan nyt on keskityttävä poikkeusluvan saamiseen, sanoo Peltola.

Antti Peltola aloittaa Akaan kaupunginjohtajana maanantaina 1. huhtikuuta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.