Pääkirjoitus: Akaa Point tarvitsee käsikassaran

Akaan kaupunki suunnittelee kiinteistöosakeyhtiön perustamista vauhdittamaan Akaa Point-yritysalueen rakentumista. Kiinteistöosakeyhtiötä tarvitaan muun muassa toteuttamaan lehtipuusahayhtiö Valoisa Woodin tarvitsemien kiinteistöjen rakentaminen. Valoisa Wood on kaikkine seurannaisineen Akaalle niin merkittävä hanke, että sen onnistumisen eteen on syytä tehdä kaikki voitava.

Järjestellessään Akaa Point-yritysalueensa asioita, Akaa katsoo todella kauas. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Rämö (sd) on erittäin oikeassa todetessaan, että yritysalueen investoinneista on turha odottaa tuottoja tänään tai huomenna, mutta 20 vuoden päästä tilanne on jo toinen. Kaupunki on jo saanut toimillaan valtiolta lupauksen ja miljoonat pistoraiteen rakentamiseen. Myös omaa rahaa palaa alueen infrastruktuurin rakentamiseen.

Raakapuuterminaalin siirtyminen pois kaupungin keskustasta, avaa kaupunkisuunnittelulle aivan uusia näkymiä. Lempäälässä on vastaavaan paikkaan rakennettu kerrostaloja. Akaa on hankkinut omistukseensa alueita miljoonasillan ja Veturimuseon välistä, seuraavaksi on terminaalilta vapautuvien alueiden hankkimisen vuoro.

Jo raakapuuterminaalin siirtyminen avaa merkittäviä näkymiä Akaan kehittymiselle. Valoisa Wood kiinnostaa jo muitakin alan toimijoita. Päänavaaja saa muutkin innostumaan. Näin Akaa Point toteuttaa kiinteistöyhtiönsä kanssa kaupungin strategiaa parhaimmillaan.

Akaan strategian toteuttaminen pitää olla kunnallispolitiikan tärkein tehtävä. Valtuustopuheista ja äänestyksistä voi saada hetken onnen, mutta vastuullista politiikkaa ei näin tehdä. Hyvinvointikeskushanke on vaarannettu aivan turhaan, koska kaikki ymmärtävät hetken mietittyään, että alijäämätaloutensa kanssa painivalla kaupungilla ei ole varaa kuin yhteen merkittävään investointiin. Koska nykyiset terveysasemat ovat elinkaarensa päässä, mahdollisia lähipalvelujakin on taajamiin ajateltava uudella tavalla.

Entäpä jos sittenkin ihan vakavasti pohdittaisiin kaupungin sisäisen julkisen liikenteen järjestämistä. Entäpä jos sittenkin otettaisiin tosissaan Pirkanmaan lähijunaliikennekokeilu, jolloin rataan suhtauduttaisiin tärkeänä osana Akaata.

Akaa Point on Akaan kruununjalokivi, jonka avulla kaupungilla on mahdollisuus selvitä nykyisistä vaikeuksistaan ja tulevaisuuden haasteista. Investoinnit hyvinvointikeskukseen ja Viialan uuteen kouluun maksavat miljoonia. Nykyisten alijäämien lisäksi kaupunki velkaantuu edelleen. Jotta tästä selvitään, tarvitaan Akaa Pointin kaltaisia alueita, joista ulkopuoliset ovat kiinnostuneita.

Ja kun oikeat palikat liikkuvat, tapahtuu paljon asioita yhtä aikaa monessa paikassa. Toijalan keskustaan nousee kohta kerrostalo ja muutamat yritykset laajentavat hallejaan. Akaa liikkuu, vaikka sitä ei tyhmempi välttämättä huomaa.

On meillä toki toinenkin vaihtoehto. Kun jatkamme rauhassa eripuran kylvämistä, vanhakantaista poliittista vääntämistä ja vain omien kannattajien edun tavoittelua, näivetämme kaupungin nukkumalähiöksi tai jonkun toisen kaupungin lähiöksi. Tähänkö tähdätäänkin.

Akaa Point Yritystila Oy:n käynnistäminen on hieno aloitus uudelle kaupunginjohtajallemme Antti Peltolalle. Mies on Järvenpäässä tottunut tekemään töitä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.