Keskusta kirmaa vaalilaitumilla – Arto Pirttilahti ja Jouni Ovaska sanovat nyt kaikkien olevan oppositiossa

Kansanedustajaehdokas Jouni Ovaska ja kansanedustaja Arto Pirttilahti tapasivat akaalaisia sunnuntai-iltana. Molemmat haluavat huhtikuun vaaleissa eduskuntaan.

Keskustan työkahvilla Akaassa sunnuntai-iltana oli iloinen ja helpottunut tunnelma. Hallituksen eroaminen on päästänyt Keskustan pois kokoomuksen ja opposition ahtaaksi käyneestä välistä.. Kansanedustajaehdokas Jouni Ovaska sanoo suoraan, että nyt kaatuneen sote-uudistuksen valinnanvapauspykälän puolustaminen on ollut kentällä kaikkein haastavinta.

– Eihän meidän väki ole siitä iloinnut ja kyllä sitä piti moneen kertaan selittää. Rajuahan tämä on, kun hallituksen kaaduttua suuret terveysjätit ovat heti haaskalla vaatimassa, että rajoituslait on purettava. Nyt pitää olla tarkkana, sanoo Ovaska.

Samoilla linjoilla on kansanedustaja Arto Pirttilahti.

– Hallitus on eronnut ja nythän ollaan kaikki tavallaan oppositiossa. Valinnanvapaus on varmasti osa sotea jatkossakin, mutta hyvin kontrolloidusti. Siitä ei pidä tehdä enää perustuslaillista ongelmaa.

Keskusta tekee nyt vaalityötä täysin palkein. Tämä näkyy ehdokkaiden puheiden terävöitymisenä. Toimitusministeristö ei ole poliittinen hallitus, jonka ohjelmaa tarvitsisi vaalilaitumilla puolustaa.

Oppositiolla neliraajajarrutus

Hallituksen ero yllätti Jouni Ovaskan. Juha Sipilä teki tulos tai ulos -ratkaisun.

– Nyt päästään kertomaan, mitä mieltä me olemme ja näillä ajatuksilla mennään vaaleihin. Surullistahan uudistuksen kaatuminen on, ei siitä mihinkään pääse. Olisi edes jonkinlainen malli saatu eduskunnassa läpi, mutta aika loppui kesken, sanoo Ovaska.

Arto Pirttilahti on soten kaatumisesta hyvin pettynyt.

– Oppositiolla oli täysi neliraajajarrutus ja Krista Kiurulla (sd) valiokunnassakin. Pidettiin pitkiä tunnin jarrutuspuheenvuoroja. Tämä tekee hallaa meidän parlamentarismillemme. Täytyy vakavasti miettiä, uskaltaako seuraava hallitus enää antaa valiokuntien puheenjohtajuuksia oppositiolle tärkeissä valiokunnissa, kun peli tällaiseksi menee, sanoo Pirttilahti.

Kansanedustaja Pirttilahti kertoo vanhempien edustajakollegoiden sanoneen, että näin ei toimittu ennen.

– Aikaisemmin kun puheenjohtaja on ollut oppositiosta, hän on yrittänyt katsoa kokonaisuutta ja päästänyt asioita saliin päätettäväksi. Näin ei tehdä enää ja siitä ei välttämättä seuraa mitään hyvää. Oli hallituksen kokoonpano mikä hyvänsä, se vie tahtonsa läpi demokraattisessa järjestelmässä, sanoo Pirttilahti.

Pienet kunnat ahdingossa

Arto Pirttilahti pelkää, että soten kaatuminen merkitsee pienten kuntien ahdingon lisääntymistä.

– Nythän monessa kunnassa on laskettu sen varaan, että muutaman vuoden päästä sotea-asiat annettaisiin isompien hartioiden kannettavaksi. Nyt ei tiedetä mitä tulee. Monessa kunnassa tehdään nyt jo alijäämäinen budjetti, ja kun siihen lyödään vielä muutama prosentti lisää, niin ahdinko vain syvenee.

Eduskunnan on Jouni Ovaskan mielestä nopeasti pystyttävä näyttämään, että soten kaatumisesta huolimatta tilanne on hallinnassa.

– Tässä tilanteessa pitää nyt ymmärtää, että yli puoluerajojen päästään sopimaan jatkosta heti. Tilanne on tavalla tai toisella rauhoitettava, koska isot kaupungitkin ovat liikkeellä, sanoo Ovaska.

Pirkanmaalla hyvä tilanne

Sekä Arto Pirttilahti, että Jouni Ovaska kehuvat Pirkanmaan sote-valmistelua. Se on molempien mielestä valtakunnan kärkeä. Vaikka Jouni Ovaska onkin Tampereen valtuuston jäsen, hän ei kannata pormestari Lauri Lylyn ehdotusta, että soten toteuttaisi Pirkanmaalla Tampere.

– Siinä ei ole mitään järkeä, että Tampere hoitaa kaiken yksinään. Eikä se taida olla perustuslain mukaistakaan. Eihän Tampere ole tällaiseen valmiskaan, koska meidänkin kimpussa on AVI monessa kohtaa hammashoidosta alkaen. Minusta se pitäisi edelleen hoitaa maakunnallisesti, jossa jokaisen kunnan ääni kuuluu.

Arto Pirttilahti pohtii kuntayhtymäpohjaa toteuttajaksi .

– Saahan Lyly totta kai kutsua koolle keitä haluaa. Yksi vaihtoehto voisi olla kuntayhtymäpohja. Vahvistetaanko nykyistä Pirkanmaan sairaanhoitopiiriä vai perustetaanko laajempi terveyskuntayhtymä, en tiedä.

Toimitusministerinä toimiva hallitus yrittää vielä tehdä Arto Pirttilahden mukaan eräänlaista siltasopimusta, jolla uudistus vietäisiin yli vaalien.

– Järki toivottavasti voittaa. Kaikki tietävät, että sote on uudenkin hallituksen ohjelmassa ja hyvää valmistelua ei kannata heittää hukkaan, sanoo Pirttilahti.

Keskustan puoluesihteerinäkin piipahtanut Jouni Ovaska yrittää uutena eduskuntaan ja Arto Pirttilahti haluaa säilyttää paikkansa.

 

 

 

Yksi kommentti

  1. timovepsalainen

    Brexit hyydyttää persujen kannatusta, luottoluokituksen lasku sataa demarien niskaan. Kepu tokko kärsi näistä edellisistä. ”Oppositiosta” on hyvä huudella, kolme kirjainta johon voi luottaa eli Kepu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?