Forum Akaa

Forum Akaa: Akaan ihme?

Henri Salonen.

Ennen ajanlaskun alkua eläneen roomalaisen filosofin Ciceron mukaan mitään ei tapahdu ilman syytä, ja koska kaikki, mikä voi tapahtua, myös joskus tapahtuu, ei mitään voida pitää ihmeenä.

Wikipedian mukaan ihmeeksi kutsutaan tavallisesta poikkeavaa ilmiötä, jonka aiheuttajana pidetään jumalallista hahmoa.

Itse putkiaivona ja insinöörinä kallistun enemmän Ciceron ajatuksiin. Paljon on vettä virrannut Haihunkoskessa muinaisen Rooman ajoista, mutta käsitys ja tulkinta ihmeestä on edelleen yhtä kulmikas kuin pyöreäkin.

Ja ajat todellakin muuttuvat. Itselle ei tullut ihan heti mieleen Viialan Keskustan koulun ala-asteella 1990-luvun alkupuolella ostaa saati sitten myydä kannabista tai epämääräisiä pillereitä. Tärkeämpää oli katsastaa Viialan Pyörän Tepiltä viimeisin käytettyjen jääkiekkovarusteiden tarjonta.

Nykyään uutisia huumehörhöilystä saa lukea viikoittain, ja vielä aivan lähikaupungeissa tapahtuneena. Lienee vain ajan kysymys koska Akaasta pulpahtaa vastaavanlainen lööppi Iltasanomien uutisfeediin.

Sitä odotellessa kannattaa perehtyä Islantiin. Kerran maassa käyneenä ei kovin syvällistä analyysiä pysty maasta ja maan ihmisistä tekemään. Onneksi on Google ja internet. Islannin ihmeestä löytyy monenlaisia kirjoituksia, joissa ylistetään ihan aiheesta Islannin toimintamalleja nuorten käyttäytymiseen ja ohjaamiseen liittyen. Islannin ihmeellä tarkoitetaan myös maan menestystä jalkapallossa, eikä ole lainkaan yllättävää, että nuorten käyttäytyminen ja maan menestys potkupallossa liittyvät vahvasti toisiinsa.

Nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt merkittävästi vuosien ajan Suomessakin, mutta tilalle ei ole tullut riittävästi järkeviä harrastuksia, kuten Islannissa on tapahtunut. Maa tukee rahallisesti sekä riittävillä harrastuspuitteilla lapsia ja nuoria harrastamaan mieleistään harrastusta ja ennen kaikkea, nuoret saavat tukea sekä riittävästi aikaa vanhemmiltaan.

Kaupungit, vanhemmat, koulut, järjestöt ja viranomaiset tekevät yhteistyötä ja harjoittavat sitä yhteisöllisyyttä, joka täällä Suomessa tässä mittakaavassa ja tavoitteellisuudessa puuttuu.

Olisiko sitten ohjeellisten kotiintuloaikojen asettaminen nuorille oikea tapa toimia? Ehkäpä. Kotiintuloajatkaan eivät kuitenkaan auta, jos yhteistyötä ja harrastusmahdollisuuksia ei ole. Reykjavikin apulaispormestari Heiða Björg Hilmisdóttirin mukaan ”kyse on investoinnista, joka säästää tulevaisuudessa rahaa. Rikollisuus, työttömyys ja riippuvuus sosiaalituista vähenevät. Reykjavikista on tullut turvallisempi kaupunki kaikille.”

Ihmeen syntymiseksi ei tarvita jumalallista hahmoa. Yhteistyökyky ja harrastusmahdollisuudet riittävät vanhempien ajan lisäksi. Do miracles happen?

Ja ei, siltikään ennen ei ollut kaikki paremmin, vaikka erityisesti varttuneemmat meille näin julistavat : )

 

Henri Salonen

Kirjoittaja on Tampereen ammattikorkeakoulun lehtori, entinen Akaan kaupungin teknisen toimen viranhaltija.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?