Pyöreitä vuosia juhlinut Akaan Reserviupseerikerho sai kiitosta aktiivisuudestaan

Akaan Reserviupseerikerho juhli 70-vuotista taivaltaan Viialan Työväentalolla 16. helmikuuta sadan hengen voimin. Illan ohjelmaan kuuluivat muutamat puheenvuorot, ruokailu, ohjelmanumero sekä tanssia.

Juhlapäivä avattiin aamulla seppeleenlaskulla Toijalan sankarihaudalle. Seppeleenlaskun jälkeen laskettiin kynttilät seitsemän edesmenneen kerhon puheenjohtajan haudoille. Puheenjohtaja Jari Rantanen lähetti taistelijaparit laskemaan kynttilöitä muistuttaen heitä entisten puheenjohtajien merkityksestä kerhon 70-vuotisen katkeamattoman toimintahistorian toteuttajina.

Viialan Työväentalon sali oli täynnä juhlavieraita. Kuva Juha-Matti Laurila  

Vahvat perinteet ja nuoret toimijat

Seppeleen ja kynttilöiden laskemisen jälkeen puheenjohtaja Jari Rantanen, varapuheenjohtaja Petteri Jyrämö ja emerituspuheenjohtaja Jaakko Sirola tekivät tervehdyskäynnin 90-vuotiaan kunniapuheenjohtajan Pentti E.J. Uotilan luona.

Varsinainen juhla avattiin arvokkaasti Suomen lipun sisääntulolla kantajana Mikko Soini. Häntä seurasi Jussi Pekkala kerhon lippua kantaen kerhon oma marssin, Torun marssin, soidessa. Musiikista juhlassa vastasi Ilmavoimien soittokunta päällikkökapellimestari Juha Ketolan johdolla.

– 70-vuotias Akaan Reserviupseerikerho on aktiivinen, hyvinvoiva ja nykymaailmaan tarpeisiin muuntautumiskykyinen yhdistys. Kerhomme nuorten upseerien toiminta on valtakunnallisestikin katsottuna esimerkillisen aktiivista. Nuoriin panostaminen yhdessä vahvojen perinteiden kanssa takaa meille vakaan tulevaisuuden myös tuleviksi vuosikymmeniksikin, totesi Rantanen tervetulopuheessaan.

Tekoäly tulee taistelukentille

Puolustusvoimien tutkimuspäällikkö insinöörieversti Jyri Kosola käsitteli juhlapuheessaan sodankäynnin tulevaisuutta.

– Tekoälyllä varustetut järjestelmät ja robotiikka tulevat olemaan merkittävä osa tulevaisuuden taistelukenttää, mutta tämä ei tule poistamaan inhimillisen sotilaan ja Suomen puolustukselle tärkeän reserviarmeijamme tarvetta, Kosola summasi.

Reserviupseeriliiton toiminnanjohtaja Janne Kosonen antoi tervehdyspuheessaan merkittävää tunnustusta Akaan Reserviupseerikerhon toiminnalle.

– Te olette vuosi toisensa jälkeen olleet liiton toimintatilaston kärkisijoilla aktiivisuudella mitattuna.

Tervehdyksessään hän käsitteli myös hiljattain tehdyn maanpuolustusta käsittelevän tutkimuksen tuloksia. Kosonen totesi kuitenkin maanpuolustustahdon olevan edelleen korkealla tasolla suomalaisten keskuudessa.

Reijo Rasmus kutsuttiin kunniajäseneksi

Reijo Rasmus, joka on toiminut kerhossa puheenjohtajana, sihteerinä sekä upseeripiirissä urheilu-upseerina, kutsuttiin kerhon kunniajäseneksi numero 16. Kaikenlainen aktiivisuus kerhon toiminnassa on kuulunut Rasmuksen tapaan toteuttaa maanpuolustustahtoa.

Kaikkiaan huomionosoituksia jaettiin 13. Markku Lapinleimulle luovutettiin Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirin ansioristi. Upseeripiirin ja -liiton huomionosoituksia jaettiin useita. Nuorempaa jäsenkuntaa edusti RikuVille Koskinen, joka vastaanotti RUL Maanpuolustus, peruskalliomme -standaarin aktiivisesta työstä yhdistyksen hyväksi.

Juhlassa huomionosoituksia saivat Riku-Ville Koskinen (vas.), Marko Mahkonen, Sanna Jaakola, Hilkka Rekola, Jukka Salminen, tilaisuuden juontaja Mikko Kuitunen, Petteri Jyrämö, Erkki Väisänen, Raimo Antila, Jukka Yrjölä, Markku Lapinleimu, Petri Airaksinen ja Reijo Rasmus. Taustalla Ilmavoimien soittokunta. Kuva Juha-Matti Laurila

Loppuilta rennoissa tunnelmissa

Juhlan juontajana toiminut Mikko Kuitunen haastatteli ruokailun lomassa kerhon vanhoja puheenjohtajia. Jaakko Sirolaa haastatellessaan hän kertoi muistavansa erityisen hyvin sen, kun lehtori Jaakko Sirola joutui heittämään häntä liidulla, kun Mikon aktiviteetti tunnilla suuntautui vääriin asioihin.

Varsinaista historian esitystä ei juhlassa tällä kertaa ollut. Sen sijaan tapahtumia matkan varrelta muisteltiin ohjelmanumerossa Kunniamerkkipommi. Formaatti oli otettu Riitta Väisäsen tunnetuksi tekemästä Kymppitonni-ohjelmasta. ”Riittana” toimi kerhon sihteeri Sanna Jaakola. Huumorilla toteutetulla esityksellä käytiin läpi monia kerhon merkittäviä tapahtumia matkan varrelta Saajanmajan rakentamisesta sotahistoriallisten matkojen kautta nykyhetkeen.

Loppuillan musiikista vastasi yhtye Koppanen ja kollit. Orkesterissa esiintyivät kerhon jäsenistä Matti Koppanen, TimoPekka Koivuniemi ja Jussi Pekkala. Lisävahvistuksena kokoonpanossa olivat Kati Aalto laulu, basso Harri Suopelto ja rummut Kari Linna.

Akaan Reserviupseerien kanssa yhdessä juhlivat edustajat Toijalan Seudun Maanpuolustusnaisista, Toijalan Seudun Reserviläisistä sekä upseerikerhoista Urjalasta ja Valkeakoskelta.

Jukka Turunen

Kerhon historiaa läpikäytiin tällä kertaa huumorin voimin. Käynnissä Kunniamerkkipommi-esitys. Kuvassa vasemmalta Petri Airaksinen, Raimo Antila, Jaakko Sirola, Markku Hevonoja, Jukka Salminen ja ”Riitta Väisänen” alias Sanna Jaakola. Kuva Juha-Matti Laurila

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.