”Nostin kädet pystyyn lähinnä turhautuneena” – Toijalaan esitetään pysyviä koulunkäynnin ohjaajia, mutta Rasin koulu jäisi ilman

Keskustan Mervi Pulkkisen esitykset aiheuttivat useamman äänestyksen sivistyslautakunnan kokouksessa. Kuva: Mikko Peltoniemi.

 

Akaan sivistyslautakunta on käsitellyt nipun virkojen ja toimien täyttölupia. Suurin osa päätöksistä tehtiin sivistysjohtaja Tero Kuusiston esitysten mukaan, mutta ohjaajien tehtävistä päättäessään sekä lautakunta että puolueet jakaantuivat kahtia tiukkojen äänestysten jälkeen.

Arvo Ylpön koulussa Toijalassa jää 1.6.2019 avoimeksi neljä koulunkäynnin ohjaajan toimea, jotka ovat tällä hetkellä täytettynä määräaikaisesti. Kuusisto esitti, että lautakunta esittää henkilöstöjohtaja Briitta-Liisa Sinivuorelle, että hän oikeuttaa sivistystoimen täyttämään neljän ohjaajan toimet määräaikaisesti ajalle 8.8.2019–30.5.2020. Määräaikaisuuden perusteena Kuusisto mainitsi toiminnan vakiintumattomuuden.

Lautakunnan kokouksessa Mervi Pulkkinen (kesk) esitti, että neljä Arvo Ylpön koulun ohjaajan vakanssia täytettäisiin 8.8.2019 alkaen toistaiseksi osavuosisopimusmahdollisuutta hyödyntäen, koska heinäkuussa ei ole työvoiman tarvetta.

Kari Taberman (sd) ja Heli Einola-Virtanen (ps) kannattivat esitystä.

Äänestyksessä sivistysjohtajan esitystä kannattivat Hannu Alastalo (vihr), Sari Lapinleimu (kok), Kirsi Nord-Sarkola (sd), Harri Rantala (sd), ja Mika Setälä (kd).

Mervi Pulkkisen esitystä kannattivat hänen lisäkseen Einola-Virtanen, Taberman, Mika Rupponen (sd), Brita Salminen (vihr) ja Tuija Toivonen-Perttunen (vas).

Tällä tuloksella Mervi Pulkkisen esitys jäi päätösesitykseksi.

Sivistysjohtaja Tero Kuusisto jätti eriävän mielipiteensä päätökseen.

Nahkialan koulusta sama äänestyspäätös

Kahden Nahkialan koulun määräaikaisen koulunkäynnin ohjaajan vakanssin täyttöluvan käsittely oli lähes identtinen Arvo Ylpön koulun tapauksen kanssa. Sivistysjohtaja Kuusisto esitti määräaikaisuutta ajalle 7.8.2019–30.5.2020, ja tällä kertaa määräaikaisuuden perusteena oli tehtävien uudelleen järjestely.

Mervi Pulkkinen esitti taas, että sivistyslautakunta päättää esittää Akaan henkilöstöjohtajalle, että hän oikeuttaa sivistystoimen täyttämään koulunkäynnin ohjaajan toimet 7.8.2019 alkaen toistaiseksi osavuosisopimusmahdollisuutta hyödyntäen, koska heinäkuussa ei ole työvoiman tarvetta.

Heli Einola-Virtanen kannatti esitystä, ja äänestystulos oli taas 5–6 Pulkkisen esityksen hyväksi samojen ihmisten äänestäessä samalla tavalla.

Tero Kuusisto jätti tähänkin päätökseen eriävän mielipiteensä.

Salmisen kelkka kääntyi Rasin kohdalla

Kolmas vastaava tapaus koski Rasin koulun täyttölupaa. Sielläkin jää 1.6.2019 avoimeksi koulunkäynnin ohjaajan toimi, joka on tällä hetkellä täytettynä määräaikaisesti.

Sivistysjohtaja Kuusiston mielestä lautakunnan tulisi Rasin koulun tapauksessakin esittää Akaan henkilöstöjohtajalle, että hän oikeuttaa sivistystoimen täyttämään toimen määräaikaisesti ajalle 7.8.2019–30.5.2020, tässä tapauksessa tehtävien uudelleen järjestelyyn perustuen.

Mervi Pulkkinen esitti taas vakanssin täyttämistä toistaiseksi osavuosisopimusmahdollisuutta hyödyntäen, ja Heli Einola-Virtanen kannatti esitystä tuttuun ja totuttuun tapaan.

Nyt kaikki muut äänestivät kuten tähänkin saakka, mutta Pulkkisen kahta esitystä kannattanut vihreiden Brita Salminen äänesti tyhjää, joten äänestys päättyi 5–5. Äänestyksen päättyessä tasan puheenjohtaja Mika Setälän ääni ratkaisi, ja sivistysjohtajan esitys jäi päätösesitykseksi.

Vakanssien käsittelyyn menee tuntikausia

Vihreiden Brita Salminen kertoo äänestäneensä sivistyslautakunnan kokouksessa Rasin koulun ohjaajavakanssin kohdalla tyhjää, koska kokous oli pitkä ja vaihtoehtojen hahmottaminen alkoi olla vaikeaa.

– Siinä kohtaa kokousta nostin kädet pystyyn lähinnä turhautuneena. En enää osannut muodostaa kantaani suuntaan tai toiseen, joten jätin tyhjän mielipiteen.

Salmisen mukaan asiasta käytiin monipolvista keskustelua.

– Heitin pyynnön, että henkilöstöjohtaja tulisi seuraavaan kokoukseen kertomaan kokonaiskuvasta. Mielestäni sivistyslautakunta on esittänyt toivomuksia siihen suuntaan, että alettaisiin noudattaa vähän erilaista ja joustavampaa henkilöstöpolitiikkaa ja näitä jatkuvia ketjutuksia vältettäisiin.

Brita Salmisen mielestä vakanssien täyttöasiat eivät edes kuuluisi lautakuntaan vaan ovat täysin operatiivista toimintaa. Nyt sivistyslautakunta joutuu hänen mukaansa keskustelemaan niistä useita tunteja yksi päätös kerrallaan.

– Näistä kaikista on aivan mahdotonta maallikkona edes saada ennakkoon kaikkea tietoa. Itse toivoisin, että nämä asiat linjattaisiin ja noudatettaisiin sovittua ja lainmukaista henkilöstöpolitiikkaa. Nyt useissa vakansseissa on perusteena toiminnan vakiintumattomuus, mutta toisaalta meidän tulee varautua myös oppilasmäärän laskuun tulevaisuudessa.

Sivistyslautakunnan kokouksia on venyttänyt osaltaan se, että muutosesityksiä tulee paljon ja osittain vasta kokouksessa. Tämä kokous alkoi kello 17 ja päättyi kello 22.02.

– Itse kaipailen jotain isompaa kuvaa ja linjaa. Toivoisin, että nämä olisivat sivistyslautakunnassa asioita, jotka voidaan hyväksyä esitysten mukaan. Nyt niin ei ole ollut.

Brita Salminen (oik.) ihmettelee, miksi sivistyslautakunta keskustelee ja äänestää tuntikausia yksittäisten vakanssien täytöstä. Akaan valtuustossa vihreitä edustaa myös muun muassa Hanni Joronen. Kuva: Juha Kosonen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.