Sitoutumaton virkamies on neutraali valmistelija – Kaupunginjohtaja Peltola ei ole minkään puolueen jäsen

Huhtikuun 1. päivänä Akaan kaupunginjohtajana aloittava Antti Peltola on ensimmäinen Akaan kaupunginjohtaja, jolla ei ole minkään puolueen jäsenkirjaa. Sekä Pauli Ihamäki että Aki Viitasaari olivat sosialidemokraatteja.

Antti Peltola (oik.) aloittaa Akaan kauunginjohtajana 1. huhtikuuta. Kaupungin johtoryhmään kuuluvat myös talousjohtaja Mari Puhka-Susi ja tekninen johtaja Jaana Koota.

­- Sitoutumattomuus istuu ihan hyvin tähän virkamiehen työhön. Virkamies on tietyllä tavalla neutraalisti ja avoimesti asioita päätöksentekoon valmisteleva henkilö. Kaupunginjohtajana teen tietenkin esityksen, mutta luottamushenkilöt tekevät päätöksen, sanoo Peltola.

Mitään suosikkipuoluettakaan Peltolalla ei ole, mutta hän ymmärtää myös poliittiset valinnat. Opiskeluaikanakaan politiikka ei ollut mitenkään keskiössä.

– Asioissa on aina monta tulokulmaa ja ratkaisutapaa.

Kaksi hallintoa rinnakkain

Kunnan hallinto on kaksilinjainen. Rinnakkain ovat luottamushenkilöorganisaatio ja viranhaltijaorganisaatio. Valtuuston puheenjohtaja on kunnan korkein poliittinen toimija ja kaupunginhallitus on kaupunginjohtajan esimies.

– Tämä on ihan hyvä järjestelmä. Tärkeintä on pitää erillään virkamiesvalmistelu ja poliittinen päätöksenteko. Toki luottamushenkilöt on aina kytkettävä myös valmisteluun eri tavoin, mutta operatiivinen toiminta kuuluu vain viranhaltijoille, sanoo Peltola.

Antti Peltola muistuttaa, että kokonaisuuden toimiminen on aina myös yksilöistä kiinni.

– On saatava aikaan kunnon valmistelu ja yhteistoiminta luottamushenkilöiden kanssa.

Järvenpäässä, jonka talous- ja hallintojohtajan tehtävät Peltola jättää, viranhaltijat ja luottamushenkilöt järjestävät yhteisiä seminaareja ja iltakouluja, joissa päätöksentekoon tulevia asioita käydään läpi.

– Tällöin esille tulevat eri asioiden mahdolliset ratkaisut ja näkökulmat. Kaikki pääsevät osallistumaan. Jos seminaareissa tehdään vaikkapa ryhmätöitä, viranhaltijoiden on kuunneltava herkällä korvalla luottamushenkilöiden ajatuksia. Myös oma kanta on syytä sanoa selkeästi, koska tärkeä osa päätöksentekoa on myös päätöksien toimeenpano, sanoo Peltola.

On löydettävä ratkaisuja

Sekä luottamus- että viranhalitijaorganisaatiossa asioita pitää saada eteenpäin ja Antti Peltola haluaa aina etisiä ratkaisuja, jotta asioita saadaan eteenpäin. Kaikki eivät välttämättä ole aina samaa mieltä

– Sekin kuuluu kunnalliseen päätöksentekoon. Monesti on niinkin, että ollaan samaa mieltä.

Onko luottamushenkilöjohtajien ja kaupunginjohtajan aina oltava samaa mieltä?

– Ei sen tarvitse aina näin olla. Toki on tärkeää, että puheenjohtajistojen kanssa käydään asioita läpi ja tiedetään missä mennään. Meillä Järvenpäässä kaupunginhallituksen puheenjohtajisto ja valtuuston puheenjohtajisto kokoontuvat säännöllisesti. Puheenjohtajat ovat avainhenkilöitä, mutta ei se välttämättä sitä takaa, että kaikista asioista oltaisiin samaa mieltä, sanoo Peltola.

Tärkeintä Peltolan mielestä on se, että kaikki toimijat ymmärtävät tosiaan. Jos asioista ollaan eri mieltä, niin taustallahan on aina jotakin.

– On hyvä käydä avoimesti läpi, mitä taustalla on ja mihin se liittyy. Toivottavaa on, että enemmistöstä asioita oltaisiin samaa mieltä.

Kaupunginjohtaja on yhteistyön rakentaja

Antti Peltola ei pyri yksinäiseksi johtajaksi eikä jalustallekaan. Työssä tärkeintä on saada henkilöstö sitoutumaan tavoitteisiin ja toimimaan tavoitteiden mukaisesti kaupungin parhaaksi.

Antti Peltola haluaa olla kaupunginjohajana yhteistyön rakentaja.

– Yhteistyö lähtee asioiden avoimesta käsittelystä niin, että johtoryhmälle ja henkilöstölle annetaan tilaa. On hyödynnettävä sitä osaamista, mikä henkilöstössä on. Siellä se asiantuntemus monesti on. Pitää koittaa osata esittää vain oikeita kysymyksiä.

Tavoitteena Peltolalla on aina yhteinen tekemisen meininki.

– Henkilöstön on päästävä vaikuttamaan asioihin, jotka ovat heidän työnsä kannalta merkittäviä. Tämä pätee myös luottamushenkilöihin. On foorumeita nostaa tärkeitä asioita esille ja käydä niitä läpi.

Kaikkien on koettava itsensä tärkeäksi?

– Niin ja työnsä mielekkääksi. Tärkeää on myös sen tiedostaminen, miten yhden tekeminen liittyy isompaan kokonaisuuteen. Jokaisen on koettava, että on aidosti mukana, sanoo Peltola.

Kaupunginjohtaja Antti Peltola haluaa ensi töikseen luoda tilannekuvan Akaasta. Hänelle tärkeää on myös tietää, mitkä ovat henkilöstön ja luottamushenkilöjohdon tilannekuvat.

– Tästä lähdetään liikkeelle – pienistä palasista. Ilman muuta on myös tarkoitus tutustua henkilöstöön hyvin laajasti. Menen mielelläni yksiköihin kiertämään. Kaupunginjohtajaa ei tarvitse tulla tapaamaan, vaan mielelläni menen kentälle.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.