Veteraanivastuu palkitsi akaalaisia veteraanikeräysten vapaaehtoisia

Veteraanivastuu ry palkitsi Seppo Valkaman kultaisella ansioristillä. Toijalan ja Ympäristön Sotaveteraanien puheenjohtaja Valkama on toiminut veteraanikeräyksissä keräysvastaavana.

Veteraanivastuu ry on jakanut ansiomerkkejä merkittävää vapaaehtoistyötä tehneille, veteraanikeräysten järjestelyissä vuosia vastuuta kantaneille henkilöille ja työn tukijoille.

Ensimmäistä kertaa jaettuja ansioristejä myönnettiin Kanta-Hämeen sotaveteraanipiirin alueelle 49. Palkitsemistilaisuus järjestettiin ystävänpäivänä 14. helmikuuta sotilaskodissa Parolassa.

Akaasta Seppo Valkama palkittiin kultaisella ansioristillä ja Jarmo Ahonen, Eila Arvonen, Jouni Ijäs ja Merja Lehtonen hopeisella ansioristillä.

Valtakunnallinen Veteraanivastuu ry johtaa ovelta ovelle -keräyksiä, joilla kerätään varoja sotiemme veteraaneille. Järjestössä ovat mukana kaikki veteraanijärjestöt. Sotainvalidien Veljesliiton Syyskeräyksen päättymisen jälkeen Veteraanivastuu on jatkanut keräystoimintaa.

Veteraanikeräystä ei ole Akaassa järjestetty enää muutamaan vuoteen.

Veteraaneille palveluja kotiin

Palkituista hopeisen ansioristin sai 19 henkilöä, kultaisia jaettiin kolmekymmentä. Mitaleita jakoivat Pertti von Hertzen ja Seppo Kopra. Kuva Marjatta Hinkkala

Kanta-Hämeen Sotaveteraanipiirin toiminnanjohtajan Pertti von Hertzenin mukaan keräysvaroilla on tuettu veteraanien kotona asumista.

– Tavoitteena on ollut hoitaa iäkkäille veteraaneille kotiin vietävät palvelut sellaiseen malliin, että he voisivat olla omissa kodissaan mahdollisimman pitkään, Hertzen toteaa.

Toiminnanjohtajan mukaan keräysten tarve vähenee veteraanien määrän vähentyessä. Vuoden vaihteessa veteraaneja oli noin 10 500. Veteraanien keski-ikä on yli 94 vuotta.

Marraskuussa voimaan tuleva lakimuutos tuo kaikki rintamaveteraanit kotona asumista tukevien palveluiden piiriin.

– Tähän asti sotainvalidit ovat saaneet korvauksetta kotiin tuotavat palvelut, mutta 1.11. myös muut sotaveteraanit pääsevät saman lain piiriin. Marraskuusta lähtien Valtiokonttori vastaa kustannuksista, mikä tarkoittaa, että lämmin ruoka tuodaan kotiin ja käydään siivoamassa, jos veteraani niin haluaa, Pertti von Hertzen toteaa.

Toiminnanjohtajan mukaan keräystarve säilyy veteraanien puolisojen ja leskien osalta.

– Valtiovalta huomioi vain tunnuksen omaavat veteraanit, minkä takia joillakin paikkakunnilla keräys vielä jatkuu muutaman vuoden.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.