Oikeusministeri Antti Häkkänen tulkitsisi perustuslakia nykyistä linjaa maltillisemmin

Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok) mielestä perustuslakiasiantuntijat eivät ole lainvalmistelussa oikea kritiikin kohde, vaan perustuslakivaliokunnan valitsema linja.

– Perustuslakivaliokunnassa on yleensä asiantuntijoina maltillisen koulukunnan ja kireämmän koulukunnan edustajia. Lautakunta itse valitsee linjan, mennäänkö kireämmän koulukunnan vai maltillisemman koulukunnan mukaan. Nyt mennään kireän koulukunnan mukaan niin sote-uudistuksessa kuin tiedustelulakien osalta, sanoo ministeri Häkkänen.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (vas.) vieraili maanantaina Akaassa. Hän tapasi muun muassa Akaan valtuuston puheenjohtajan Jaakko Leinosen ja yrittäjä Antti Kraftin.

Perustuslakivaliokunta on itsenäinen toimielin, eikä sen toimintaan voi oikeusministerikään mitenkään puuttua. Valiokunnassa itse kansanedusjana istuessaan, Häkkänen muistaa maltillisemman linjan tulleen useimmiten valituksi.

– Eduskunnan enemmistö voi kansanvallan tahdon mukaan tehdä politiikkaa, eikä perustuslaki sitä tätä rajaa. Perustuslaki tekee vain karkeat reunaehdot siihen, että esimerkiksi oikeusturvan pitää toteutua. Emme esimerkiksi silloin lähteneet siihen, että yhteiskunnan pitää olla prikulleen samanlainen ympäri Suomen – kaikkialla pitää olla samanlaista – tai sitten ei tehdä mitään uudistusta. Se olisi epärealistista.

Antti Häkkänen muistuttaa, että valiokuntien käyttämät asiantuntijat ovat keskenäänkin hyvin erimielisiä. Tämä näkyy esimerkiksi sote-uudistusta käsiteltäessä.

– Jos kysyt erikoissairaanhoidon asiantuntijalta, niin hän on ihan erimieltä kuin perusterveydenhuollon asiantuntija. Puhumattakaan jos kysyt vanhustyön tai sosiaalityön asiantuntijoilta, niin he ovat keskenään aivan eri mieltä. Jos otat tähän vielä kunnallistalouden asiantuntijan, saat vielä yhden mielipiteen. Tästä olisi sitten lautakunnassa vedettävä johtopäätökset. Vaikeaksi menee, sanoo Häkkänen.

Kaikkien on voitava valita

Kokoomus kompuroi julkisuudessa pahasti muutama viikko sitten, kun keskusteltiin hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin. Pirkanmaata maanantaina kiertänyt ja Akaassakin piipahtanut oikeusministeri Häkkänen muistutti, että jo nykyinen laki vaatii riittävän hoitajamitoituksen.

– Osa kunnista tämän onnistuu järjestämään jo nyt. Veroprosentilla rahoitetaan 70 prosenttia vanhuspalveluista ja veroa voi nostaa, jos ei riitä hoitajia. Sitten nousee hirveä meteli, että valtakunnan tasolta pitäisi säädellä demareiden omia kuntapäättäjiä, että ne tajuaisivat toteuttaa nykyistä vanhuspalvelulakia.

Tarkka hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin vie Häkkäsen mielestä pohjan hoivapalvelujen kehittämiseltä.

– Osa vanhuksista pärjää 0,2 tai 0,4 mitoituksella, jos ei ole muuta kuin lääkkeiden ottamista. Sitten on toki niitä, joille 0,7 ei edes ole riittävä. Jos sote-uudistuksen valinnanvapaus toteutuu, myös ikäihmiset voivat valita hoitopaikkansa. Jos hoito ei miellytä, vaihdetaan paikkaa. Tämä pistäisi niin kuntien kuin yksityisetkin palvelun tarjoajat skarppaamaan todella, sanoo ministeri Häkkänen.

Oikeusministeri Antti Häkkäsen vierailu Akaassa oli yksi Pirkanmaan kokoomuksen eduskuntavaalitapahtumista. Ministeriä seurasivat kansanedustajaehdokkaat, muun muassa Susanna Saxberg Akaasta.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.