Tampereen yliopisto kasvatti Antti Peltolasta kuntajohtajan – Kesä Nicaraguassa ei vienyt miestä diplomaattiuralle

Hallintotieteiden maisteri Antti Peltola (41) on Tampereen yliopiston kasvatteja. Sen uumenista, nykyisin hallintotieteiden tutkinto-ohjelmasta, ovat valmistuneet lähes kaikki Suomen kuntajohtajat. Opiskeluaikaansa Peltola kuvaa innostavaksi. Se toi varmuutta siihen, että oikealla alalla ollaan.

– Onhan yliopisto teoreettinen paikka, eihän sitä voi kieltää, mutta toki mielenkiintoinenkin. Toisaalta, joihinkin kohtiin voisi lisätä tutustumista käytäntöön. Jonkin verran meillä oli vierailevia tähtiä, yksi kunnansihteerikin, mutta vähiin se jäi.

Suomessa saa usein kaivaa autonsa lumesta. Nicaraguan Managuassa mies viihtyi kokonaan toiselaisissa olosuhteissa.

Myös Lapin yliopistossa Rovaniemellä voi opiskella hallintotieteitä, mutta vanhemmat kehottivat poikaansa katsomaan maailmaa.

– En ole katunut, päinvastoin. Rovaniemelle pääsi ja pääsee aina.

Opiskeluaika kului opinnoissa ja sopivasti viihteellä.

– Onhan se ihmisen parasta aikaa. Minä kotiuduin Tampereelle hyvin.

Digitaalisuus tulee

Maisteriopintoihin liittyvän pro gradu -tutkielman Antti Peltola teki mobiililaitteiden hyödyntämisestä Hervannan kotihoidossa.

– Siinä oli nimenomaan kyseessä tuloksellisuusnäkökulma. Opintojen yhteydessä olin töissä hervantalaisessa it-firmassa, joka teki alustaa mobiililaitteille. Kun gradua aloin miettimään, ja nämä asiat kiinnostivat, löytyi kytkös Hervannan EU-ohjelmaan, jossa päästiin testaamaan mobiililaitteita kotihoidossa käytännössä, kertoo Peltola.

Enää ei puhuta mobiililaitteista vaan digitalisaatiosta. Maailma muuttuu, ja myös kunnissa.

Akaan kaupunginjohtajana 1. huhtikuuta aloittavan Antti Peltolan mielestä digimurros tulee kuntiin ja rytinällä.

– Kyllä tässä kehityksessä pitää pysyä mukana ja nähdä tekniikan mahdollisuudet. Digitalisaation erilaiset ratkaisut on vietävä käytäntöön. Se edesauttaa toimintaa ja nimenomaan tuloksellisuutta. Tulossa on iso murros ja ei auta kuin pysyä mukana.

Opinnoissa pääaineena Peltolalla oli kunnallistalous ja sivuaineina politiikkaa, oikeustiedettä, kansantaloustiedettä ja markkinointia.

– Tampereella oli vapaa sivuaineoikeus, mikä silloin ei ollut vielä muualla. Se oli hyvin mielenkiintoista aikaa. Tutustuin erilaisiin ihmisiin ja joihin pidän yhteyttä vieläkin.

Kesäksi Nicaraguaan

Opiskelija menee kesätöihin sinne, minne pääsee. Yksi kesä Antti Peltolalla meni Suomen suurlähetystössä Nicaraguan pääkaupungissa Managuassa. Töitä helpotti se, että Peltola on espanjan kielen taitoinen.

– Kuntavaalit oli siellä lähestymässä ja kirjoittelin muun muassa maaraportteja. Meitä oli hyvä porukka ja se oli todella mukava kokemus.

Et sitten lähtenyt ulkoministeriön harjoitteluun ja diplomaattiuralle?

– No en lähtenyt. Kyllä tiedostin sen, että sekin olisi yksi mahdollisuus. Toki lähetystössä tuli tästäkin urapolusta puhuttua. Sillä hetkellä se ei tuntunut houkuttelevalta ja ura on alkuvaiheessa melkoista reissaamista – juoksemista ympäri maapalloa, sanoo Peltola.

Maanjäristys oli tuhonnut osoitteet

Kun Antti Peltola saapui Managuaan, kaupunki toipui maanjäristyksestä. Infrastruktuuria ei juuri ollut.

– Talot olivat tulleet alas ja sieltä puuttui koko massiivinen keskusta. Hyvin laajalla alueella oli taloja vain siellä täällä. Luonnollista oli, että eihän siellä mitään osoitteitakaan ollut, kun ei ollut kunnolla katujakaan. Siellä suunnistettiin, jos pystyttiin, kortteleiden lukumäärän tai joidenkin pystyssä säilyneiden patsaisen mukaan. Järvi oli yksi kiintopiste myös, muistelee Peltola.

Kun katujen nimiä ja numeroita ei ollut, paikkaa haettiin ohjeella: mene tästä kaksi korttelia itään ja kolme korttelia länteen, niin siellä kohtaa sen pitäisi suurin piirtein olla.

– Ihme kyllä, posti kulki ja järjestelmä toimi. Lähes kaikissa autoissa oli kompassi, vaikka ei sitä aina tarvinnut.

Antti Peltola vertaa Managuaa vaihto-oppilasvuotensa kokemukseen Ecuadorista, jossa oli järjestys.

– Ja se oli kaikin puolin miellyttävä paikka. Managuassa toki oli historiallinen keskusta, mutta ei sekään ollut sellainen, millaiseksi kaupungissa keskusta mieltään. Ja jos katsoo Järvenpäätä ja Managuaa, niin enemmän tämäkin kaupungilta näyttää.

Opiskelun päätyttyä Antti Peltola pestattiin Hartolan kunnan hallintojohtajaksi. Nuori maisteri pääsi heti soveltamaan kaikkea oppimaansa käytäntöön. Espanjan kielen taitoaan mies pitää yllä sukulaisten kesken, mutta opiskeluaikana tuli oltua tulkkina Rovaniemen Jutajaisissakin.

Antti Peltola aloittaa Akaan kaupunginjohtajana 1. huhtikuuta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.