Köyhien asialla

Päätoimittaja Juha Kosonen Akaan Seudun numerossa 6 on huolestunut keskiluokasta. Hän kirjoittaa: ”Keskiluokan hyvinvoinnista puhutaan vaalitaiston tuoksinassa hyvin vähän, kun kaikki ovat köyhän asialla.”

Köyhiä ilmeisesti tässä onnellisten ihmisten valtiossa on enemmistö äänestäjistä. Täytyyhän köyhille luvata yhdeksän hyvää ja kymmenen parasta. Vaalien jälkeen ne voi unohtaa. Köyhät eivät tule koskaan loppumaan. Jeesus sanoi 2000 vuotta sitten: ”Köyhät teillä on aina keskuudessanne, mutta minua teillä ei ole aina.”

Näin se on ja tulee olemaan, ahneudella ei ole rajaa. Lähimmäinen unohtuu: ”Oma suu on lähempänä kun kontin suu.” Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät tässä onnellisten valtiossa. Leipäjonotkin halutaan poistaa katukuvasta, kun se pistää hyvinvoivien omaantuntoon, sillä sellainenkin joillakin vielä on. Väinö Linnan romaanissa todetaan: ”Niiltähän se pitää ottaa, joilla varoja on.”

Onko järkeä, että joku johtaja tienaa miljoonia yksityisessä hoivapalvelussa? Vanhusten hoidosta on tullut kuuma peruna ja kaikki puolueet ovat vanhusten asialla, jopa kokoomuskin.

90-luvulla äitini oli Hakalehdon vanhainkodissa. Vaimoni sisko oli hänen omahoitajansa, siellä oli valveutuneita hoitajia. Eräs väliaikainen lääkäri määräsi syöpälääkettä äidilleni vanhojen sairaskertomusten perusteella, ja sen seurauksena hän oli lähellä kuolemaa. Eräs hoitajista soitti minulle: ”Tule sinä apuun, me emme mahda mitään.” Menin ylilääkärin puheille ja jouduin olemaan tosi tiukkana, että sain hänet hakemaan tämän lääkärin puhutteluun. En halua kertoa yksityiskohtia. Kun sain äitini Valkeakosken sairaalaan, siellä olivat vihaisia Toijalan toiminnasta. Hänet laitettiin heti tiputukseen ja sanottiin, että kuolema oli lähellä. Äiti eli vielä monta vuotta sen jälkeen. Sääliksi käy niitä vanhuksia, joilla ei ole määrätietoisia omaisia valvomassa. Yhteiskunnan valvonta on heikkoa. Mauno Koivisto sanoisi: ”Tarttis tehrä jotain.”

Tasa-arvosta puhutaan, mutta minkälaisesta? Jokainen miettiköön itsekseen, kuka sitä ajaa ja millä moraalilla. Moraali ja lähimmäisenrakkaus ovat tässä onnellisten maassa uppoamassa itsekkyyden suohon.

Reino Tanner

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.