Viialan liikunnanopettajilta ei ole kysytty koulukäyttöön esitettävistä tiloista mitään – päättäjätkin käyvät Kylmäkoskella vasta keskiviikkona, kun kokous on torstaina

Sivistysjohtaja Tero Kuusiston mukaan Akaan Kennoon Kylmäkoskelle suunniteltu sisäliikuntatila antaa mahdollisuuden kohtuulliseen opetussuunnitelman mukaiseen toimintaan.

Sivistysjohtaja Tero Kuusisto esittää torstaina kokoontuvalle sivistyslautakunnalle, että se esittää tekniselle lautakunnalle, että se valmistelee Akaan Kennon liikuntatilojen vuokrasopimuksen ja esittää kaupunginhallitukselle, että Akaan kaupunki vuokraa Kennon sisäliikuntatilat koululaisliikunnan ja harrastustoiminnan käyttöön 1.9.2019 alkaen.

Akaan Kenno on Kylmäkoskella, Tokmannin vieressä oleva liikerakennus, jossa ei tällä hetkellä ole vielä minkäänlaista sisäliikuntatilaa. Rakennuksen omistava Mika Koskinen on valmis tekemään noin 450 neliön tilat syyskuuhun mennessä, jos kaupunki päättää vuokrata ne.

Muun muassa leipomo- ja kirpputorikäytössä ollut pulpettikattoinen ja betonipohjainen halli on toiselta laidalta 2,5 ja toiselta 5,5 metriä korkea. Sivistysjohtaja Kuusiston valmisteluteksti kertoo, että tilat soveltuvat hyvin koululiikunnan ja harrastustoiminnan tarpeisiin. Kuusiston mukaan arvio perustuu pohjakuviin ja viime kesän vierailuun hallissa.

– Kyllä se antaa Ideaparkiin verrattuna mahdollisuuden kohtuulliseen opetussuunnitelman mukaiseen toimintaan. Hallihan ei ole korkea. Se karsii palloilulajeja, joita korkeammissa saleissa on mahdollista tehdä. Mutta kentän pinnassa on paremmin tilaa pienempien liikuntaan. Isompien oppilaiden toimintaan se on rajoitetumpaa.

Viialan yhtenäiskoulun liikunnan ja terveystiedon opettajat Heini Salonen ja Lassi Lehtonen eivät sivistysjohtaja Tero Kuusiston mukaan ole vielä käyneet hallissa, jota Kuusisto esittää käytettäväksi koulujen liikuntatunneilla.

Kuusiston mukaan tilaa käyttäisivät kuitenkin oppilaat eskareista ysiluokkalaisiin. Suurin tarve sisäliikuntatiloille on Viialan yhtenäiskoululla ja Rasin koululla, joilla niitä ei tällä hetkellä ole ollenkaan. Koulujen liikunnanopettajat eivät kuitenkaan ole vielä käyneet koko Kennossa joten heidän mielipidettään ei ole voitu kysyä asiaa valmisteltaessa.

– Meidän liikunnanopettajamme käyvät huomenna katsomassa luottamushenkilöiden kanssa tiloja ja kuulevat Mikalta suunnitelmista. Opettajat tietävät jotakin, mutta Viialan opettajista tiedän, että he eivät ole välttämättä käyneet  Kennossa kesällä tai nytkään. On hyvä ennen lautakunnan kokousta käydä katsomassa tilaa, Kuusisto kertoi tiistaina.

Mukana tutustumiskäynnillä ovat myös nuorisosihteeri Jouko Pekkarinen ja erityisliikunnanohjaaja Riitta Lehtonen.

Seurojen tahtotila on täysin avoin

Iltaisin Kennoa halutaan Kuusiston mukaan tarjota käyttöön myös seuratoimijoille, jos kaikki menee niin kuin alustavasti on katseltu. Akaan Kennon omistava Mika Koskinen kertoi Akaan Seudulle maanantaina, että akaalaiset urheiluseurat eivät ole olleet järin kiinnostuneita rakennukseen tehtävästä sisäliikuntatilasta. Kuusistokaan ei vielä tiedä, minkä seurojen ja lajien käyttöön tila soveltuisi ja mitkä seurat haluaisivat ottaa sieltä vuoroja kaupungille maksettavaa salimaksua vastaan.

– Jos Kenno-asia etenee, täytyy sopia heidän kanssaan tarkemmin syksyn 2019 käytöstä ja siitä eteenpäin. Korkeus karsii tietysti myös seuratoimijoita, mutta siihen on aika pitkä aika ennen kuin Viialaan saadaan mitään tiloja Akaan Areenan tai uuden koulun kautta.

Akaan Kennon sisäliikuntatilojen vuokrakustannukset olisivat vuodessa alustavasti noin 108 000 euroa. Tämän lisäksi tarvitaan ainakin Viialan ja Kylmäkosken välille kuljetuksia, joiden hinta selviäisi vasta tarjouskilpailutuksen kautta.

Akaan kaupungin talousarviossa 2019 ei ole huomioitu mahdollisia sisäliikuntatilojen vuokrauksen kustannuksia ja koululaiskäytön edellyttämiä kuljetuspalveluja ensi syksyn osalta.

Mitä seurojen halukkuuteen tulee, asiasta käydyn Facebook-keskustelun mukaan ainakaan Viialan Naisvoimistelijat ja Viialan Peli-Veikot eivät ole kiinnostuneita Akaan Kennon tilasta tai se ei sovellu niiden käyttöön.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.