Pääkirjoitus: Tartu hetkeen

Akaan tammikuussa valittu kaupunginjohtaja Antti Peltola aloittaa virassaan maanantaina 1. huhtikuuta. Vaikka kyseessä on aprillipäivä, mikään hyväkään pila ei kyseessä ole. Kaupunginjohtajaa odotetaan virkaansa kuin kuuta nousevaa.

Tässä lehdessä on uuden kaupunginjohtajan haastattelu. Lisää miehen ajatuksia päivitetään Akaan Seudun verkkoon koko tämä viikko osoitteeseen www.akaansentu.fi  Nyt jos koskaan on aihetta hankkia kaikki mahdolliset paikallislehden tilausvaihtoehdot. Paperilehti on ja pysyy, mutta verkossa on koko ajan uutta mielenkiintoista luettavaa.

Paikallismedia elää vahvasti ajassa kiinni. Teemme juttuja verkkoon ja päivitämme niitä. Osallistumme ahkerasti myös Facebook-keskusteluihin eri kanavilla aina kun aika sen sallii. Pääkirjoituksella ja muilla mielipiteillä on Akaan Seudun lukijoita haastettu keskustelemaan paperilehdessä yli 100 vuotta, ja niinpä on luonnollista, että Facebookissakin keskustelua haastetaan.

Lehden tekijöiden kanssa pitää olla erimieltä. Suotavaa kuitenkin olisi, että keskusteluihin osallistuvilla olisi faktat hallussaan. Tähänkin pulmaan auttaa paikallislehden lukeminen.

Akaa elää nyt mielenkiintoisessa vaiheessa. Uusi kaupunginjohtaja on ilman muuta suuri keskustelun avaaja ja ratkaisuihin johdattelija. Antti Peltola kehuu vuolaasti Akaan strategiaa, jonka valtuusto on hyväksynyt. Strategia ohjelmineen on saanut paljon kehuja osakseen myös kaupunkilaisilta. Strategia ei ole ylhäältä saneltu vaan yhdessä tehty.

Strategiatyöpajat saivat syksyllä kaupunkilaiset liikkeelle. Tätä kaupunkia halutaan kehittää. Mielenkiintoisia mahdollisuuksia avaa myös kaupungin osallistuminen pääradan joukkoliikenneprojektiin. Akaa on pysyvästi rautatiepaikkakunta.

Hyvinvointikeskus on rakennushanke tulevaisuuteen. Akaan mittavin hanke ei ole kiinni sosiaali- ja terveysuudistuksesta, vaikka kaupunki onkin viisaasti varmistanut uudistusta tekeviltä oman hankkeen sopivuuden.

Kovin kummallista on edelleen joidenkin valtuutettujenkin keskustelu hyvinvointikeskuksen ympärillä. Kolmannenkaan talouden tasapainottamisohjelman jälkeen ei ymmärretä, että raha ei riitä terveyspalvelujen hajasijoittamiseen. Omien mielipiteiden soisi päätöksien jälkeen sulavan. Näin toimii demokratia. Kaupungin strategia kannattaisi ehkä sittenkin avata.

Nyt on aika tarttua hetkeen. Strategia on laitettava töihin. Esimerkiksi viihtyisä kaupunkikuva ei synny itsestään. Kaupunginpuutarhuri ei yksi pysty mihinkään, vaan tarvitsee ympärilleen osaavan henkilökunnan. Viihtyisyys on myös asenne. Pienikin kiitos on aina paikallaan.

Kaupungin kolmas sektori on mahdottoman monipuolinen. Täällä on jokaiselle jotakin. Akaan Seudun MeNyt-aukeamalta pääsee moneen tapahtumiin käsiksi. Kaiken lisäksi MeNyt on laajempana lehden verkossa. Tästä palvelusta ovat Akaan yhdistykset kovasti innostuneet, mikä kertoo median voimasta ja yhdistyksien halusta paikalliseen julkisuuteen.

Osalle ei kelpaa mikään, suurin osa tarttuu hetkeen ja toimii. Kylmäkosken kirkko suljettiin sisäilmaongelmien vuoksi muutama vuosi sitten. Paikkakuntalaiset tarttuivat hetkeen ja pistivät pystyyn keräyksen, joka osaltaan vauhditti kirkon korjaamista. Nyt Kylmäkoskella on toimiva kulttuurikirkko.

Myös Kylmäkosken uuden koulun rakentaminen on aktivoinut ihmisiä. Keräys koulun hyväksi onnistuu. Halu toimia nyt oman koulun puolesta on aivan samanlaista kuin 1800-luvulla, kun joka niemeen ja notkoon pystytettiin kansakoulu. Valtuusto teki aikanaan viisaan päätöksen.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.