Havulinnan mummonmökki palkittiin hyvän vanhustyön tunnustuksella

Mummonmökin kalusteet ovat tuttuja Pentti Saarelle ja Laura Vilppaalle. Saari on testannut pöydällä olevaa retroradiota ja todennut sen toimivaksi.

La Carita -säätiö on palkinnut yhdessä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin kanssa Havulinnan palvelutalon vanhustyön tunnustuspalkinnolla mummonmökki -teemalla toteutetusta aistitilasta. Säätiö jatkaa tunnustuspalkintoja vuosittain hyvää vanhustyötä tekeville työryhmille.

− Hienoltahan tunnustus tuntuu, ja sen merkitys korostuu varsinkin nyt, kun vanhustyö on ollut tapetilla, Havulinnan palveluesimies AnnaStiina Salminen toteaa.

Pätsiniemessä sijaitseva Havulinna on 42-paikkainen Akaan kaupungin ylläpitämä tehostetun palveluasumisen yksikkö. Asukkaista 85 prosenttia sairastaa muistisairautta.

Mummonmökki lahjoitusvaroin

Aistitilan seinällä on punaista mökkiä esittävä kanavatyö. − Tuollaisia oli joka paikassa, Laura Vilpas toteaa.

Havulinnan henkilökunta ryhtyi ideoimaan aistitilaa vuosi sitten Pirkanmaan muistiyhdistyksen KOKEVA-hankkeen innoittamana. Hankkeessa kehitetään kognitioharjoituksia keskivaikeaa ja vaikeaa muistisairautta sairastaville henkilöille. Päätavoite on edistää muistisairaiden hyvinvointia ja toimintakykyä.

− Ajatus lähti siitä, mitä muistin tukemiseksi voidaan tehdä. Lisäksi tämä kiinteistö mahdollisti sen, että tänne voitiin tehdä pysyvä aistitila, joka herättelee aisteja, Anna-Stiina Salminen kertoo.

Pääasiassa lahjoitusvaroin toteutettu aistitila rakennettiin tilavan juhlasalin yhteyteen ja kalustettiin vanhan ajan tyyliin. Sen toiselle nurkalle on viritetty pyykkinaru ja toisella kulmalla on Toijalan pysäkki penkkeineen ja aikatauluineen.

− Aikatauluja käydään katsomassa. Muistisairaathan ovat usein lähdössä johonkin ja matkustamassa milloin laivalla ja milloin junalla. Koska juna lähtee, kysytään usein, koska Toijalasta on liikuttu paljon juuri junalla. Lisäksi VR:n historia paikkakunnalla näkyy asiakaskunnassa. Joko asukas itse tai joku suvusta on ollut töissä VR:llä, palveluesimies Anna-Stiina Salminen ja sairaanhoitaja Taru Salminen kertovat.

Tuttu tuntuu turvalliselta

Palveluesimies Anna-Stiina Salmisen (oik.) mukaan muistisairas on usein lähdössä johonkin. Sen takia aistitilan yhteyteen on tehty Toijalan pysäkki. Penkillä istuvat sairaanhoitaja Taru Salminen ja lähihoitaja Marja-Terttu Leinonen.

Mummonmökin vieressä on pienkeittiö, jossa asukkaat voivat viettää aikaa myös vieraidensa kanssa. Tilasta löytyy erilaisia pelejä ja ikäihmisille tuttuja, vanhoja työkaluja muistelun virikkeeksi.

− Vanhus kokee turvallisuuden tunnetta siitä, kun on jotain tuttua, Anna-Stiina Salminen kertoo.

Koska harva asukkaista pystyy liikkumaan itsenäisesti, aistitilassa vierailu vaatii yleensä hoitajan apua. Salminen toivoo, että myös yhä useampi omainen hyödyntäisi tiloja tullessaan tapaamaan läheistään Havulinnaan.

− Jos esimerkiksi uloslähteminen ja ulkona liikkuminen on vaikeaa, voi vanhuksen kanssa tulla aistitilaan. Myös täältä löytyy tekemistä.

Palveluesimies Anna-Stiina Salminen ja lähihoitaja MarjaTerttu Leinonen vastaanottivat La Carita -säätiön tunnustuspalkinnon tiistaina Tampere-talossa SuPerin opintopäivillä.

 

 

Pentti Saari opetteli kahdeksankymppisenä soittamaan

Pentti Saari muutti Havulinnaan heinäkuussa 2016. Laura Vilpas on asunut talossa pari vuotta.

83-vuotias Pentti Saari pyöräyttää pyörätuolinsa ketterästi pöydän viereen Havulinnan aistitilassa. Pöydällä on putkiradion retromalli, jonka Saari on todennut toimivaksi.

− Löysin siitä Radio Suomen kanavan. Ajattelin, että se on vaan, mutta kun pantiin töpseli seinään, löytyi siitä aika hyväkin ääni.

91-vuotias Laura Vilpas toteaa monen asian olevan kuin aidossa mummonmökissä, kuten pyykkinaru talon nurkalla. Seinällä oleva raanu on niin tutun näköinen, että se tuntuu itse kudotulta. Myös mökin rakennustyöt kiinnostavat, koska Vilppaan suvussa on paljon rakentajia.

– Meidän miehet ovat rakentaneet Suomea, Laura Vilpas kertoo.

Pentti Saari uskoo, että aistitilasta on iloa asukkaille.

− Tällainen mummonmökki on hieno asia niille, joilla on muistisairautta, ja sitä tuntuu olevan aika paljon. Olen huomannut, että muistisairaat tunnistavat vanhat asiat aika hyvin, Saari toteaa.

Soittaminen sujuu sormia katsomatta

Saari muutti Havulinnaan heinäkuussa 2016 Kurkelanhovin palvelutalosta, kun verenmyrkytys vei miehen niin heikkoon kuntoon, että asuminen palvelutalossa ei enää ollut mahdollista. Kuntoutumisessa tavoitteena oli päästä sängystä omin voimin pyörätuoliin.

– Tavoite on saavutettu. Kävely on jäänyt huonommalle, mutta siirtymiset kyllä onnistuu, Saari kertoo.

Saarelle mieleistä ajanvietettä on musiikki. Hän osallistuu Anne Mönkön Havulinnassa pitämiin musiikkituokioihin, ja on hankkinut Mönkön kannustamana kosketinsoittimen. Saari on opetellut soittamaan värimerkkien avulla.

Havulinnan asukkaat ovat askarrelleet ikkunaan punatulkkuja.

– Anne kävi vuoden verran antamassa soittotunteja. Soittaminen on muistisairauden ehkäisemistä. Ensimmäisenä opettelin Greensleeves, Sait multa kukkaset toukokuun. Nyt se menee niin, ettei tarvitse katsoa sormiakaan.

Saari on yhdessä opettajansa kanssa soittanut myös Havulinnan vappujuhlissa. Hän kuuntelee musiikkia myös television kautta Youtubista.

Saari arvelee saaneensa talon parhaan asunnon, joka on 44-neliöinen kaksio. Hän kehuu Havulinnaa parhaaksi paikaksi asua.

– Täällä on mukavia hoitajia, heitä on riittävästi ja paikka on hirveän viihtyisä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.