Kansanedustaja Jukka Gustafsson pitää vanhuspalveluyritysten ongelmia rakenteellisina räikeyksinä

Kansanedustaja Jukka Gustafssonin (sd) mielestä kenellekään ei voi olla yllätys yksityisten vanhuspalveluyritysten toiminta. Nyt on vain toiminnan kova rakenteellinen räikeys tullut julki.

Yksityiset vanhuspalveluyritykset saavat Jukka Gustafssonin mielestä voittonsa henkilöstöstä tinkimällä. Tämän ei pitäisi olla yllätys kenellekään.

– Ihmisten peruspalvelut on altistettu voitontavoittelulle. Tiedämme, että esimerkiksi ikäihmisten ympärivuorokautisessa hoidossa henkilöstömenojen osuus on 80 prosenttia, ylikin. Mistä kate ja voitto muusta tehdään kuin henkilökunnan määrästä ja palkkakustannuksista, kysyy Gustafsson.

Akaan Wanhojen Toverien tilaisuudessa maanantaina vieraillut kansaneudustaja sanoi suoraan, että hoivayritysten voitontavoittelusta seuraa automaattisesti, että hoito on puutteellista.

– Se on suomeksi sanottuna ihan ruokottamalla tasolla. Ja olemmeko nähneet ja kuulleet nyt vain jäävuoren huipun.

Mitoitus jäi 2011 saamatta lakiin

Jukka Gustafsson oli opetusministerinä Jyrki Kataisen (kok) hallituksessa, jossa peruspalveluministeri Maria Guzenina ajoi 0.7-hoitajamitoitusta valmisteilla olleeseen vanhuspalvelulakiin. Mitoitusta ei tullut.

– Kokoomus vastusti mitoitusta voimakkaasti. Silloin tehtiin kompromissi, että seurataan tilannetta 0.5-mitoituksen kautta. Jos löydetään vakavia epäkohtia, tilanteeseen puututtaisiin.

Hallitus vaihtui ja valtaan noussut Juha Sipilän (kesk) hallitus heikensi mitoitusta entisestään puuttumalla henkilöstön toimenkuviin.

– Aikaisemmin oli määritelty erityistehtävät vaikkapa ruokahuotoon. Saatiin 20-30 miljoonan euron säästö väljentämällä näiden avainhenkilöiden toimenkuvia. No nyt ollaan tässä tilanteessa.

Sosialidemokraattien Jukka Gustafsson näkee olevan liikkeenä ihmisten, tässä keskustelussa ikäihmisten puolella.

– Olemme aina pahaa ja huonoa palvelua vastaan. Ja tässä keskustelussa täytyy ymmärtää sekin, että ongelmat eivät yksin hoitajamitoitusta muuttamalla ratkea.

Hoitajia tarvitaan lisää

Jokaisella suomalaisella on Gustafssonin mielestä kokemuksia suomalaista vanhustenhoidosta. Laput silmillä ei pidä kulkea, vaan katsoa mitä tapahtuu.

– Koukkuniemessä olin yksikössä, jossa 20 hoidettavasta 19 autoimme hoitajan kanssa sängystä ylös peseytymään ja aamupalalle. On toisenlaisiakin paikkoja, jossa ihmset ovat omatoimisempiä ja terveempiä. Summa summarum, hoitajia tarvitaan lisää ja esittämästämme hoitajamitoituksesta pidetään kiinni.

Mitoituksen nostaminen 0.7:ään tarkoittaisi 4000 hoitajan lisäystä vanhuspalveluihin.

– Lain muutoksen toteutus hoidetaan parin kolmen vuoden aikana, ei se sen vaikeampaa ole. Tärkeintä tässä on se, että annamme äänestäjille oikean signaalin: tämän me hoidamme, sanoo Gustafsson.

Ovatko kokoomuksen arvot oikea?

Viime viikolla kokoomus kompuroi keskusteluissa hoitajamitoituksesta. Puheenjohtaja Petteri Orpo selitteli tapahtunutta huonoksi viestinnäksi.

– Turha syyttää viestintää, jos arvot ovat vääriä. Jos vastustat sitä, että hoitajien määrää on lisättävä, kannat siitä poliittisen vastuun. Luulen, että tästä asiasta jää musta jälki kokoomuksen kylkeen pitemmäksi aikaa. Se nimittäin oli kylmää politiikkaa, sanoo punamultamieheksi tiedetty Gustafsson.

Kansanedustaja Jukka Gustafsson kysyi Akaassa myös, kuinka paljon kokoomus teki viime viikolla hoitajamitoitusta miettiessään yhteistyötä yksityisten vanhuspalveluyritysten kanssa.

– Luullaanko, että tässä on kyse rikasta pääsiäisruohossa. Että rikka poistamalla asia on kunnossa. Kysymys on syvallisempi ja ongelma rakenteellisempi.

Sekin tulee Jukka Gustafssonin mielestä selvittää, pitääkö nyt yrityksissä paljastuneet laiminlyönnit viedä poliisin tutkittaviksi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.