Viialan, Kylmäkosken ja Toijalan martat osallistuivat Maailman suurimpaan marttailtaan

Viialan martat nostivat juhlamaljan 120-vuotiaalle marttajärjestölle. Marttailtaan osallistuivat Maija Kiviranta (vas.), Aili Naskali, Senja Hevonoja, Eija Alhainen, Kaija Salmi, Annukka Kallioinen, Heta Blom, Helvi Schuvalow, Eeva Miettinen ja Kaija Rekola (edessä).

Kylmäkosken, Toijalan ja Viialan marttayhdistykset kokoontuivat tammikuun viimeisenä päivänä tahoillaan juhlistamaan Marttojen 120-vuotisjuhlavuotta. Maailman suurinta marttailtaa vietettiin samaan aikaan eri puolilla Suomea marttajärjestön yhden perustajajäsenen Alli Nissisen nimipäivänä.

Viialan martat keskittyvät kulttuuriin

Viialassa Kuntoaskeleen kokoustilassa kokoontuneet kymmenen marttaa nostivat juhlamaljan marttajärjestölle puheenjohtajansa Helvi Schuvalowin johdolla.

– Me olemme sellaisia kulttuuri- tai matkamarttoja. Muuten emme pidä säännöllisesti marttailtoja, puheenjohtaja kertoo.

Viialan martat toteuttavat vuosittain useita teatteriretkiä sekä kerran vuodessa tai joka toinen vuosi yhden yön reissun. Viime kesän kohde on sotilasmusiikkitapahtuma Hamina Tattoo.

Viialan martat tunnetaan myös ruokakursseistaan. Viime vuonna kursseilla paneuduttiin voileipäkakkuihin sekä raikkaisiin salaatteihin ja lämpimiin kasvislisukkeisiin. Ensi syksynä vuorossa on makkarakurssi Tampereella marttapiirin koulutustiloissa. Matkoille ja kursseille ovat tervetulleita muutkin kuin martat.

– Eihän mistään tulisi mitään, jos meillä ei olisi niin paljon mukana kulkijoita. Muutkin pääsevät mukaan, jos tilaa on, retkivastaava Annukka Kallioinen kertoo.

Karjalaiset toivat mukanaan marttatoiminnan

Viialan Marttojen puheenjohtaja Helvi Schuvalow leikkasi ensimmäisen palan M-kirjaimen muotoisesta kakusta.

Viialan Marttayhdistykseen kuuluu tällä hetkellä 36 jäsentä. Yhdistys on perustettu marraskuussa 1970. Perustavaan kokoukseen osallistui kymmenen ihmistä, ja ensimmäisen toimintavuoden jälkeen jäseniä oli 18. Yhdistyksen perustamisessa puuhanaisena toimi Viialan kirjastonhoitaja Aura Perisalo. Viialassa on aikanaan toiminut myös karjalaisten mukanaan tuoma Kiviniemen martat.

Viialan Marttayhdistyksen nykyisistä jäsenistä pitkäaikaisimpia ovat vuonna 1975 yhdistykseen liittyneet Heta Blom ja Annukka Kallioinen, jonka äiti Kirsti Kallioinen oli yhdistyksen perustajajäseniä.

Kaija Rekola ja Eija Alhainen ovat puolestaan tuoreimpia jäseniä. Rekola on liittynyt marttoihin loppuvuodesta 2017 ja Alhainen viime vuonna.

– Olen ollut useana vuonna mukana marttojen teatteriretkillään ja muillakin matkoilla, jotka ovat olleet mukavia. Liityin marttoihin, kun koin toiminnan omakseni, Alhainen kertoo.

Kaija Rekola liittyi marttoihin jäätyään eläkkeelle. Hän oli ollut mukana jo marttojen oopperamatkalla ja tutustunut toimintaan netissä.

– Martat järjestävät kaikenlaisia kulttuurimatkoja, joihin on kiva mennä porukassa. Päätin liittyä yhdistykseen, kun en halunnut olla mukana ulkopuolisena.

Kahvipöydässä vain kahta kastettavaa

Kaija Rekola liittyi marttoihin matkojen innostamana.

Viialan Marttayhdistyksen marttailtoja pidettiin alkuaikoina jäsentensä kodeissa joka toinen maanantai.

– Sääntönä oli, että pöydässä ei saanut olla kuin kahta tarjottavaa, jotta niistä ei tullut kynnystä toimia emäntänä, Annukka Kallioinen kertoo.

Kun kokoontumiset hiipuivat, toiminnan painopiste siirtyi erilaisiin retkiin, joita järjestettiin myös lapsille.

– Niistä on hauskoja muistoja. Kun olimme katsomassa Tuhkimoa Hämeenlinnassa, ilmeisesti Turusta päin tullut pikkupoika totesi katsomossa kirkkaalla äänellä ”No niin, nyt kyllä prinssi kiinnostus”, kun Tuhkimo tuli tanssiaisiin.

Viialan martat ovat mukana marttajärjestön valtakunnallisessa käsityötempauksessa, jossa kudotaan sukkia ensimmäisen lapsensa saaville äideille. Viialasta villasukat menevät jaettavaksi Taysiin. Viialan martat ovat kutoneet villasukkia myös Viialan MLL:n vauvalahjapakettiin, jolla muistetaan tänä vuonna Viialaan syntyviä vauvoja.

Annukka Kallioinen oli ottanut marttailtaan mukaan kutimet. Viialan martat kutovat sukkia Taysiin ensisynnyttäjille. Marttajärjestö haluaa valtakunnallisella tempauksellaan näyttää välittävänsä äideistä.

Maailman suurimman marttaillan juhlakakku oli M-kirjaimen muotoinen.

Martat

Marttajärjestö perustettiin vuonna 1899 Helsingissä.

Lucina Hagmanin aloitteesta perustettu naisyhdistys otti tehtäväkseen kotien aineellisen ja henkisen hyvinvoinnin parantamisen.

Vuoden 1899 lopussa marttayhdistyksiä oli jo 48 ja kymmenen vuotta myöhemmin 125. Tällä hetkellä marttayhdistyksiä ja toimintaryhmiä on 1 164.

 

Kylmäkoskella Maailman suurimpaan marttailtaan osallistuivat Eeva Iloranta (vas.), Kaija Rupponen, Marjatta Kivistö, Eira Närkki, Enni Kuisma, Anja Halonen, Sari Karonen, Jaakko Halonen, Janette Westergård, Arto Kivistö, Merja Halonen, Olga-Maria Närkki, Satu Raiski-Koivukoski, Osmo Leino, Tuula Leino ja Raija Tomperi. Kuva: Birgit Väisänen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.