Palveluja halutaan, mutta mitään ei tahdota antaa – Mika Pajasmaa kysyy, miksi lapsia ei enää kasteta seurakuntaan

Akaan seurakunnassa oli viime vuoden lopussa 12 165 jäsentä. Vuoden aikana jäsenmäärä laski 259 hengellä. Erityisesti kastettujen määrä on vähentynyt Akaassakin. Vuonna 2017 kastettiin 109 lasta ja viime vuonna enää 69. Kirkkovaltuuston puheenjohtajana aloittava Mika Pajasmaa ihmettelee, miksi lapsia ei enää kasteta.

Varatuomari Mika Pajasmaa on Akaan kirkkovaltuuston puheenjohtaja seuraavat kaksi vuotta.

– Tämä on huolestuttava piirre ja leviää pääkaupunkiseudulta. Kirkolta halutaan kaikenlaisia palveluja, mutta mitään ei haluta antaa. Minä maksan kirkollisveroni ihan mielelläni. Kaikki lapseni ovat käyneet muun muassa rippikoulun, niin meidän perheemme on varmaan saanut takaisinkin sen, mitä on maksettu, pohtii Pajasmaa.

Seurakunnan jäsenistä kuoli viime vuonna 150 ja kirkosta erosi 174. Seurakuntaan muutti 518 ja seurakunnasta muutti 569.

Edessä tarkat ajat

Jäsenmäärän lasku tietää seurakunnalle niukkoja aikoja, koska kirkollisverotuloja tulee vähemmän. Akaan seurakunnalla on ainakin toistaiseksi paljon kiinteistöjä, muun muassa kolme kirkkoa, mutta ne ovat onneksi hyvässä kunnossa.

– Täytyy elää hyvin tarkasti, mihinkään revittelyyn ei ole mahdollisuus. Jos olisi edessä miljoonia nielevä kirkonkorjaus, niin ihmeissämme olisimme. Toivottavasti yhteisen taloustilanteen paraneminen näkyy jatkossa meilläkin hieman valoisimpina lukuina. Seurakunnan kiinteistöt ovat vielä niin julkisia rakennuksia, ehkä suojeltujakin, että niiden ylläpitäminen maksaa, vaikka käyttö olisi vähäistä. Tätä harvoin huomataan, kun luetellaan kirkon tehtäviä, sanoo Pajasmaa.

Mika Pajasmaa käynnistäisi pikkuhiljaa kirkossa myös keskustelua, onko seurakuntien tehtävä jatkossa kulttuurihistorian vaaliminen vai voisiko esimerkiksi kirkkorakennuksista huolehtia toiset.

Nuoret aikuiset esiin

Akaan seurakunnan julkista kuvaa puheenjohtaja Pajasmaa pitää hyvänä. Hän kertoo yllättyneensä myönteisesti, kuinka seurakuntien liitos aikanaan meni.

– Onhan meillä kirkkovaltuustossa tänäänkin Kylmäkoskelta, Toijalasta ja Viialasta, mutta se ei onneksi toiminnassa korostu mitenkään. Kirkonmenojakin on jo porrastettu, jotenkin tämä on lutviutunut ihan mukavasti. Ja yhteistä Akaan seurakuntaahan tässä ollaan.

Akaan uuden kirkkovaltuuston kokouksen keskellä pidettiin neuvottelutaukokin, jotta neuvoston jäsenet saatiin tietoon. Mika Pajasmaa keskustelemassa Erja Pentin (vas.) ja Hillevi Peltolan kanssa.

Viime viikolla työnsä aloittaneessa kirkkovaltuustossa puhaltavat uudet tuulet.

– Kävikö meille nyt niin, että vanhat jäärät jäivät pois. Tässä ensimmäisessä kokouksessa puhuttiin lapsiin panostamisesta, mutta kyllä minä nyt panostaisin nuoriin aikuisiin, joilla on niitä pieniä lapsia. Aikuisethan tuovat lapset tullessaan, miettii Pajasmaa.

Mika Pajasmaan mielestä seurakunnan toiminnankin pitää olla houkuttelevaa. Hän nostaa esiin esimerkiksi työpaikkansa Hippo-kisat, jotka kiinnostavat vuodesta toiseen.

– Pitäisikö seurakunnan kehitellä jokin samantyyppinen perhetapahtuma. Rippikoulu on hyvä kirkon brändi, mutta onko muuta? Meillä on nyt kirkkovaltuussakin kivasti parikymppisiä nuoria mukana, joten odotan avauksia, sanoo Pajasmaa.

Mika Pajasmaa on tyytyväinen seurakunnan luottamushenkilöiden yhteistyöhön yli rajojen. Hän olettaa selviävänsä puheenjohtajan tehtävästä, koska asioista pystytään keskustelemaan hyvässä hengessä. Ensimmäinen kokouskin sujui sutjakkaasti, vaikka rutiineja haettiin ja puheenjohtajalta puuttui vielä nuijakin.

– Esikuvani on Juha Vuorinen, joka johti määrätietoisesti, mutta lempeästi.

Mika Pajasmaa.