Suvi Tähkäahon ja Tero Ilomäen talo nousee vanhan paikalle

Uuden talon rakennustyöt ovat vielä alkuvaiheessa.

Suvi Tähkäaho ja Tero Ilomäki tekivät varsin radikaalin ratkaisun. Tähkäahon omistama rintamamiestalo purettiin pois, ja sen tilalle on rakenteilla uusi talo.

Vuonna 1949 rakennettu talo ei suinkaan ollut asumiskelvoton, mutta se olisi vaatinut mittavaa remonttia. Suvi Tähkäaho oli ostanut talon vuonna 2010. Hän ehti jo uusia siihen katon, ikkunat ja ulkovuorauksen.

Kun pariskunnan suhde syveni, alettiin miettiä tarkemmin asumiskuvioita.

Vanhan talon tilaratkaisu oli sellainen, että vaikka sitä olisi kuinka remontoinut, niin emme olisi saaneet siitä mieleistä, Tero Ilomäki sanoo.

Tähkäaho puolestaan toteaa, että hän kuitenkin piti talon sijainnista. Se oli rauhallisella ja vanhalla Murron omakotialueella Toijalassa.

Uudet asuinalueet eivät ole minua varten tässä elämäntilanteessa. En kaipaa alueelle, jossa on paljon pikkulapsiperheitä, sanoo kohta 16 vuotta täyttävän pojan äiti Suvi Tähkäaho.

Lisäksi hän oli saanut tarpeekseen vanhoista taloista.

Vanha talo oli komea mutta epäkäytännöllinen. Kuva: Suvi Tähkäaho.

Koti loppuelämäksi

Vanhan talon purun myötä menivät myös uusitut rakenteet. Eikö se turhauta?

Ei se lopulta harmittanut. Uudet ikkunat säästimme, ja ne menivät tuttavillemme. Kattopelleille ei löytynyt ottajaa, Tähkäaho kertoo.

Tuoreehkon pariskunnan uusia asumiskuvioita alettiin miettiä vuonna 2015. Tero Ilomäellä oli ja on vielä toistaiseksi asunto Tampereella. Taloprojekti konkretisoitui viime vuoden alkukesällä. Työn touhuun päästiin pari kuukautta sitten.

Lähtökohtana talon suunnittelulle oli, että se palvelee aikuisen pariskunnan tarpeita jopa koko loppuelämän ajan. Suvi Tähkäahon poika muuttanee pois kotoa muutaman vuoden päästä. Vanhempi poika asuu jo omassa kodissa perheensä kanssa.

Kotitoimistokin tarvitaan

Suvi Tähkäaho ja Tero Ilomäki halusivat yksitasoisen kodin, jotta siinä on helppo liikkua vanhemnpanakin.

Suvi Tähkäahon ja Tero Ilomäen talossa on tällä hetkellä pystyssä seinät ja katto. Sisätilat ovat yhtä avointa tilaa. Valmista pitäisi tulla toukokesäkuussa.

Pariskunta tilasi uuden kotinsa Designtalolta avaimet käteen -pakettina. 120-neliöiseen taloon tulee kolme makuuhuonetta ja avokeittiö.

Talo on täysin räätälöity meidän tarpeisiimme. Muun muassa sisäseinien paikat on vaihdettu täysin. Ajatuksena on tehdä aikuisten ihmisten koti, jossa tärkeitä ovat esimerkiksi sauna, terassitila ja keittiö. Teemme molemmat töitä myös kotoa käsin, joten toimivat toimistotilatkin ovat tärkeät, Tähkäaho kertoo.

Hän toimii yksikönjohtajana paikallisessa lastensuojeluyksikössä, Ryhmäkoti Raiteessa. Ilomäellä puolestaan on oma yritys, Tampereen Viherrakennus Oy. Alan luonteen takia talvet ovat lähinnä pihasuunnitelmien tekemisen aikaa, joten etätyö onnistuu tuolloin mainiosti.

Pihaan panostetaan

Suvi Tähkäaho ja Tero Ilomäki odottavat kovasti, että talo valmistuu.

Viheralan ihmisenä Tero Ilomäki tekee luonnollisesti itse sekä pihasuunnitelman että toteuttaa työn uudeksi pihaksi. Vanhasta pihasta oli pakko myllertää suurin osa, mutta puita pyrittiin säilyttämään niin paljon kuin mahdollista.

Harmittavasti maakellarikin joutui jyrän alle, vaikka se olisi haluttu säilyttää. Uutta taloa ei saatu sijoitettua ilman kellarin tuhoamista.

Haluan panostaa pihaan, koska minulla on siihen ammattitaito. Näen usein työssäni, kuinka monella rakentajalla loppuu into ja rahat pihan laittamiseen, kun talo on valmis. Pihastamme tulee mahdollisimman viihtyisä ja helppohoitoinen. Pihan pitäisi olla talon jatke.

Terassille pariskunta aikoo laittaa poreammeen ja satsata muutenkin sen viihtyisyyteen.

 

 

Avokeittiö saarekkeineen ja hillitty värimaailma toiveiden kodissa

Keittiöstä tulee avara. Havainnekuva: Designtalo.

Talon suunnitteleminen ja rakennusprojekti voivat aiheuttaa pariskunnille suuriakin mielipide-eroja. Suvi Tähkäaho ja Tero Ilomäki ovat päässeet yhteisymmärrykseen varsin vaivattomasti. Keskustelua on tullut lähinnä nyansseista.

Värimaailmaksi halutaan rauhallinen. Värikkäämpiä yksityiskohtia tehdään sisustustekstiileillä ja kenties valokuvatapetilla, joka sekin tulee olemaan hillitty.

Keittiötä sanotaan usein kodin sydämeksi. Tähkäaho ja Ilomäki halusivat avokeittiön, joka on L-kirjaimen muotoinen ja jossa on saareke. Siihen tulevat muun muassa keraaminen liesi ja hella.

Tähkäaho halusi kiviset tasot, mitä tuleva puoliso ensin hieman vastusti kustannussyistä.

Sisäistin sitten, että tässä rakennetaan loppuelämän kotia, niin ei ole järkeä säästää tällaisista asioista, Ilomäki kertoo ajatustensa muuttumisesta.

Talon pohjaratkaisu on avara. Kuva: Designtalo.

Myös keittiön kodinkoneisiin panostettiin. Hella puhdistaa itse karstat, ja pakastin sulattaa itsensä.

Pienenä luksuksena kotiin tulee viinikaappi.

Keittiöön ja koko taloon ostetaan kaikki uusiksi huonekaluja myöten.

On hauskaa mutta vähän stressaavaakin, että lähdetään täysin puhtaalta pöydältä. On vaikea hahmottaa isoja kokonaisuuksia, vaikka huone kerrallaan mietimme. Nyt on fiilis, että joko kohta pääsisimme muuttamaan, Suvi Tähkäaho naurahtaa.

 

Taloon tulee viihtyisä terassialue.

Vanhan talon purkaminen kesti viikon-kaksi. Kuva: Suvi Tähkäaho.

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.