Tuulimyllyjä vastaan

”Surkean hahmon ritari” Don Quijote taisteli aikanaan jossain romaanissa 1600-luvulla tuulimyllyjä vastaan. Vanhat sen ajan myllyt siirsivät vettä tai jauhoivat viljaa. Ne olivat Don Quijoten mielessä jättiläisiä. Kirjan kirjoittaja ei aikanaan voinut ymmärtää, että jättiläiset joita tulisi Akaaseen jopa 15 kappaletta, kohoaisivat 300 metrin korkeuteen.

Meluntorjunnan dosentti ja tutkija myöntää että, tuulimyllyt saattavat aiheuttaa rakenteissa värinää, ja esimerkiksi juomalasit hyllyssä voivat kilisistä. Jos rakenteissa aiheutuu värinää, mitä se aiheuttaa pienelle lapselle jolla on krooninen korvatulehdus?

Tuulivoimalat, jotka kohoavat 300 metrin korkeuteen, ovat rakenteellisia taidonnäytteitä. Se on varmaan kiistaton tosiasia.

THL tai joku instanssi etsi puolueetonta tutkijaa asialle: Aiheuttavatko tuulivoimalat ihmisille terveyshaittoja? Mikähän on se puolueeton instanssi, joka ottaa huomioon erilaisia rakenteita tuulivoimaloita ympäröivissä taloissa? Tiilitalo tiilikatteella, vanha puurakenteinen rintamamiestalo pelti- tai huopakatolla, ehkä hirsitalo tasakertaan huopakatolla. Eri ilmansuuntaan mitattuna kaiken tämän huomioon ottaen eri tuulen suunnista sekä eri tuulenvoimakkuuksilla. Mistä löytyy se puolueeton tutkija, jolla on taloudelliset sekä fyysiset resurssit tähän tutkimukseen?

Sitten kun aikanaan viisaat päättävät tuulivoiman kohtalosta Akaassa ilman euron kuvia silmissä, olkoon päätös rakennettu vailla teollisuuden ja voimayhtiön lobbareita. Jos Karhunrahkassa on hehtaareita käytettävissä, niin olisiko aurinkovoima yksi vaihtoehto? Siinäkin hommassa olisi monta mutkaa, eikä ne yöllä paljon sähköä tuota kuten ei tuulivoimalakaan tyynellä.

 

Pertti Vesanen

Riisikkala/Akaa

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.