Hauhon Säästöpankkisäätiölta virtaa rahaa takaisin Akaaseen – Kylmäkoskelle ja Viialaan tuli avustukset

Päivi Välimäki (vas.), Anniina Joela, Riikka Gallén, Minna Nyström ja palveluneuvoja Hanna Lamminen iloitsevat annetuista ja saaduista avustuksista.

Hauhon Säästöpankkisäätiö on myöntänyt kahdelle akaalaiselle yhdistykselle merkittävät avustukset. Yhdistykset toimivat Kylmäkoskella ja Viialassa.

Kirkonkylän koulun puolesta kannatusyhdistys haki 10 000 euron avustusta Kylmäkoskelle rakennettavan uuden koulun varustamiseen kolmannen sektorin toimijoille ja kerhoille iltakäyttöön sekä lasten liikuntaan. Tarkempana kohteena mainittiin esimerkiksi pientekonurmi tai iltakäytön mahdollistava ulkorakennuslaajennus.

Hauhon Säästöpankkisäätiön hallitus päätti myöntää haetun 10 000 euroa niin, että summa korvamerkitään ulkorakennuksen laajennukseen. Säätiön ja sen osittain omistaman Oma Säästöpankin tiedot tulee näkyä kyltissä ulkorakennuksen seinässä.

Viialan yhtenäiskoulun vanhempainyhdistys haki 3 500 euron avustusta yhdeksän tablettitietokoneen hankkimiseksi koulun oppilaiden käyttöön. Se sai hakemansa summan niillä reunaehdoilla, että koneiden tulee olla vanhempainyhdistyksen omistuksessa, mutta se voi antaa hallinnan koulun oppilaille. Tabletteja ei saa siirtää muihin Akaan kouluihin, ja niihin tulee merkitä lahjoittaja tarralla.

– Emme tue kuntaa. Nämä eivät ole siirrettävissä, jos jotain muuta päätetään siirtää, Hauhon Säästöpankkisäätiön asiamies Minna Nyström toteaa.

Liikunta ja urheilu rajattu ulkopuolelle

Hauhon Säästöpankkisäätiö jakaa vuosittain osan Oma Säästöpankin tuloksesta avustuksina. Säätiön kuusihenkisessä hallituksessa Akaata edustava Päivi Välimäki kertoo, että tällä hetkellä ongelma on positiivinen.

– Meillä on enemmän rahaa jaettavana kuin tulee hyviä hakemuksia. Täytyisi pitää aivoriiheä, miten säätiön toimintaa tuotaisiin julkisuuteen, Välimäki pohtii.

Avustushakemuksen tulee kuitenkin läpäistä kriittisen hallituksen seula koko lailla yksimielisellä päätöksellä, ja esimerkiksi liikunta ja urheilu on rajattu avustusten ulkopuolelle.

– Se olisi loputon suo. Vapaaehtoistyö sen sijaan nousee Akaassa entistä suurempaan merkitykseen, kun kaupungin taloudellinen tilanne on tiukka, Välimäki kertoo.

Jokaisella Oma Säästöpankin konttorilla on myös oma potti, josta voidaan jakaa avustuksia ilman säätiön hallituksen päätöstä.

Kylmäkoskella kerätty jo yli 70 000 euroa

Viialan yhtenäiskoulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Riikka Gallén kertoo, että avustuksen ansiosta saatavat tablettitietokoneet hankitaan koululle mahdollisimman pian.

– Ne sijoitetaan varmaan samaan paikkaan, missä on jo koulun aiemmat tabletit ja syksyllä lahjoitetut kymmenen tablettia. Sieltä voi sitten ottaa 30 oppilaan ryhmälle kaikille omat padit.

Vanhempainyhdistys ohjaa jatkossakin eri tavalla kerättyjä varoja tablettitietokoneiden ostoon.

– Lisäksi aiomme hakea avustusta ulkoliikuntavälineiden hankintaan, Gallén kertoo.

Kirkonkylän koulun kannatusyhdistyksen puheenjohtajan Anniina Joelan mukaan heidän avustussummallaan saadaan uuden koulun ulkorakennukseen lämmin pukukoppi, jossa on tilat oppilaiden monoille ja luistimille. Myös paikallisille seuroille tulee laajennukseen omat varastotilat.

Kannatusyhdistyksen tavoitteena on kerätä yhteensä 150 000 euroa, eikä maaliin pääsy tunnu enää lainkaan utopistiselta.

– Alamme olla puolessa välissä. Tavoite tuli siitä, kun Kylmäkosken kirkon kunnostukseen saatiin kerättyä 70 000 euroa, ja minä sanoin, että tuplataan se. Oksan Jussi korotti vielä siitä, Anniina Joela naurahtaa.

Keräyssumman kasvaessa täyttyvät myös konkreettiset tavoitteet, joilla tuetaan kaupungin kustantamaa kouluhanketta.

– Liikuntasalin patjahissi saatiin jo tilattua meidän piikkiin, ja nyt saadaan tämä, Joela iloitsee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?