Valtakunnallinen kokeilu tuonee lisää lähijunavuoroja Akaaseen

Liikenne- ja viestintäministeriö on valinnut alueellisen junaliikenteen pilottien jatkosuunnitteluun Pirkanmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Pohjanmaan.

Nyt valitut kolme pilottihanketta etenevät jatkosuunnitteluun. Lopulliset päätökset siitä, missä muodossa pilotit voidaan toteuttaa, tehdään vasta jatkosuunnittelun ja alueiden tosiasiallisten sitoutumismahdollisuuksien perusteella. Pilotoinnin lähtökohtana on, että nykyinen osto- ja velvoiteliikenteen palvelutaso säilyy ja pilotit täydentävät sitä.

Tarkoitus on, että pilotit voitaisiin käynnistää joulukuussa 2019 liikenne- ja viestintäministeriön osto- ja velvoiteliikennekokonaisuuksien puitteissa. Liikennöintiä jatkettaisiin kesäkuuhun 2022 saakka.

Pirkanmaalta vuosina 2020–22 toteutettavaan pilottiin on esitetty seuraavia suuntia: Tampere – Tesoma – Nokia, Tampere – Orivesi – Mänttä-Vilppula ja Tampere – Lempäälä – Akaa.

Pilotin aikana etsitään junien aikatauluista sopivia hetkiä, kun raiteet olisivat vapaana lähijunille. Pirkanmaan liiton mukaan tämä on tärkeää silloin, kun vuonna 2022 rautateiden henkilöliikenne on tarkoitus avata kilpailulle alkaen Etelä-Suomen lähijunaliikenteestä.

– Tämä on erittäin myönteinen uutinen koko maakunnalle. Pilotin toteuttaminen edellyttää junaliikenteen operoinnin suunnittelua, jollaista alueella ei ole toistaiseksi itse toteutettu, mutta joista meillä on parhaillaan vireillä selvitystyö Helsinki-Tampere-Nokia-välille. Pilotti antaa tärkeää kokemusta myös sitä silmällä pitäen, että maakunnasta tulisi jatkossa junaliikenteestä vastaavat joukkoliikenneviranomainen, suunnittelujohtaja Karoliina LaakkonenPöntys Pirkanmaan liitosta toteaa pilotin hyödyistä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?