Pääkirjoitus: Ei nyt tyritä tätä

Akaan valtuusto tekee ehkä kaupungin lyhyen historian ajan merkittävimmän päätöksen kokouksessaan keskiviikkona. Valtuusto valitsee kaupungille johtajan.

Uusi johtaja valitaan tilanteessa, joka ei ole mitenkään helppo. Edellinen valtuusto erotti kaupunginjohtajan lähes yksimielisesti, ja Hämeenlinnan hallinto-oikeus piti erottamispäätöksen voimassa. Kaupunki on ollut johtajaa vailla, ja toiminut sijaisjärjestelyin, alkukeväästä 2017. Surullista ja masentavaa, mutta tämä ei näytä johtavaa sosialidemokraattia Hannu Järvistä haittaavan. Hän haikailee edelleen hengenheimolaisineen erotettua johtajaa takaisin.

Tilanne on vähintäänkin kummallinen, mutta aikaa kuvaava.

Kulumassa oleva valtuustokausi on ollut poikkeuksellisen sekava. Valtuustosta on tullut tarinatori, jossa on lupa puhua, mitä mieleen juolahtaa. Aina ei edes tiedä, mitä kukin edustaa. Hyvät tavat ovat kadonneet pukeutumista myöten. Ei ole helppoa tämän porukan valita johtajaa. Puhutaan yhteisymmärryksestä, mutta toimitaan toisin. Kyykytetään tarvittaessa jopa omia, jotta saataisiin omahyväisyys loistamaan. Ei ole helppoa valita johtajaa.

Kun tavat ovat toiset, tallustelee joku puhujapönttöön vielä valtuuston puheenjohtajan hyvän joulun toivotuksen jälkeenkin omiaan höpöttämään. Puheenjohtajalle nyt ei tarvitse joulua toivotella. Mitähän olisi Jaakko Nikkinen (sd) moiseen sanonut. Kuka?

Sekin on uutta, että valtuuston puhujapöntöstä esitetään asioita, joita olisi pitänyt pähkäillä ensiksi lautakunnissa.

Tavaksi on myös tullut, tällä valtuustokaudella, että asiantuntijalautakuntien yli kävellään mennen tullen. Lautakunta päättää, mutta asia voi kaupunginhallituksessa ja jopa viranhaltijavoimin muuttua. Kansan piti nousta barrikadeille, ennen kuin ymmärrettiin, kuinka monta parakkia Viialan koululaiset tarvitsevat. Tällaiseenkin haetaan nyt johtajaa.

Ja edelleen Viialasta puuttuvat sisäliikuntatilat.

Ehdolla kaupunginjohtajan virkaan ovat kaikki virkaa hakeneet ja yksi suostumuksensa antanut. Viime viikolla kolmelle ehdokkaalle järjestettiin mainioksi muodostunut tentti. Nämä kolme hakijaa on myös testattukin, joten eväitä päätöksentekoon on.

Uusi johtaja ei tule Akaaseen seisovaan veteen. Taloutta on tasapainotettu rankoin toimenpitein. Tällekin työlle haetaan nyt vetäjää, ellei nyt sitten keskiviikkona tyritä tätä. Edessä on myös merkittäviä investointeja. Hyvinvointikeskus tarvitsee rakentamispäätöksen ja Akaa Pointin teollisuusalueelle suunniteltu erikoissaha tukea. Myös Akaan kouluverkosta ja mahdollisista uusista kouluista päättää tämä valtuusto valittavan johtajan esityksestä. Ei nyt tyritä tätä.

Jos jotakin kaupunginjohtajaehdokkaiden tentistä kannattaa muistaa, niin se, että Akaan nykyinen tilanne on korjattavissa. Kaikki ehdokkaat olivat valmiita tähän työhön.

Vapaa pudotus voidaan pysäyttää. On vain tehtävä rohkeita ja tarvittaessa kipeitäkin päätöksiä suunnan muuttamiseksi. On puhallettava yhteen hiileen. Ideologioiden sijasta on puhuttava kaupungin strategiasta ja otettava todesta sen oheen laaditut toimenpideohjelmat. On pidettävä lupaukset. Ei voi esimerkiksi unelmoida siististä ja hyvin hoidetusta kaupunkiympäristöstä, jos tähän tehtävään ei osoiteta resursseja.

Ei nyt tyritä tätä. Akaa ei ansaitse julkisuutta, minkä se on saanut kaupunginjohtajakysymystä ratkaistessaan. Luottamus on kadonnut. Tästä on pitkä tie normaalitilaan. Uusi johtaja voi auttaa tässäkin asiaissa, mutta juoksuhaudoista on uskallettava nousta ensin.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.