Kävellen kuntoon -ryhmä on lenkkeillyt 15 vuotta

Iloisessa kävelyporukassa mieli pysyy virkeänä ja jalat liikkeessä

Kävellen kuntoon -ryhmä kävelee vuoroviikon Toijalassa ja Viialassa. Kuvassa Seija Kolu (vas.), Timo Saarinen, Raili Aronen, Ritva Lintula, Pekka Aronen, Orvokki Koivula, Tuulikki Talvitie, Ilmo Talvitie ja Raili Selin.

Joka tiistaiaamu kello 9 joukko akaalaisia eläkeläisiä starttaa  yhdessä kävelylenkille. Vuoroviikoin kävellään Toijalassa ja Viialassa, ja noin tunnin lenkin jälkeen suunnataan yleensä vielä yhdessä kahville. Kävellen kuntoon -ryhmä on lenkkeillyt jo noin 15 vuotta. Ryhmän tunnuslause on ”Liikunta on lääke!”

– Me emme ole minkään järjestön alaisia, vaan omaehtoisia ja vapaaehtoisia. Ja jokainen on mukana ihan omasta halusta, alusta asti ryhmään kuulunut Ritva Lintula kertoo.

Kävelyporukka on aloittanut Viialassa, josta se on laajentunut Toijalaan, kun mukaan on tullut toijalalaisia. Tällä hetkellä ryhmään kuuluvat Ritva Lintula ja Tuulikki ja Ilmo Talvitie Toijalasta sekä Tuula ja Timo Saarinen, Raili ja Pekka Aronen sekä Seija Kolu, Raili Selin, Orvokki Koivula ja AnnaLiisa Granö Viialasta. Pitkäaikaisia kanssakulkijoita ovat olleet myös ryhmän alkuperäisjäsenet Elvi ja Antero Keskinen. Kävelyporukan ikähaarukka on kuusikymppisestä yhdeksänkymppiseen.

– Ryhmä on kasvanut sitä mukaa, kun joku on kuullut siitä ja kysynyt, voiko tulla mukaan. Olemme sanoneet, että voi tulla, jos on fiksusti, Ritva Lintula opastaa.

Porukassa päätetään

Pääsyvaatimuksena ovat positiivinen asenne ja huumorintaju.

– Kukaan ei saa myöskään ruveta yksin määräilemään vaan porukka määrää, Ritva Lintula kertoo.

Paitsi Viialassa ja Toijalassa Kävellen kuntoon -ryhmä käy kävelemässä myös naapurikunnissa ja tutustuu samalla paikallisiin nähtävyyksiin.

Kävelyporukan tunnuslause on ”Liike on lääke”.

– Lempäälässä on käyty Birgitan polun laavuilla. Kerran jopa eksyttiin siellä sillä seurauksella, että jouduimme kaikki eri paikkaan. Minä, Tuulikki ja Raili päädyimme Nurmen lavan nurkille, mutta silloinkin kaikki pääsivät kotiin ennen iltaa, Ritva Lintula muistelee.

Lähikohteiden lisäksi porukalla on käyty myös ulkomailla. Viron Kuresaaressa on kierretty linnaa ja Haapsalussa merenrantoja ja kaupunkia.

– Aina kävellään, vaikka oltaisiin missä, porukka vahvistaa.

Joukolla muistetaan myös syntymäpäivät ja pidetään pikkujoulut.

 Vähemmän laitospäiviä

Yhteisillä kävelylenkeillä hoidetaan mieltä ja ruumista.

– Hyvän porukan kanssa kuntouttaa yläpäätä ja alapäätä. Kun on hyvässä kunnossa, ei tarvitse olla pitkään lasaretissa, Lintula tuumaa.

Hyvässä porukassa syntyy myös lennokkaita ideoita, kuten ajatus omasta vanhainkodista tai palvelutalosta, vaikka byrokratiasta selviäminen vähän mietityttääkin.

– Siellä olisi jokaisella oma huone mutta myös yksi isompi huone, johon kaikki voisivat kokoontua juttelemaan. Se, joka osaa , tekisi ruokaa, ja joku toinen pesisi vaatteita ja silittäisi. Kaikki pönkittäisi toinen toistansa, Ritva Lintula suunnittelee.

 

Akaa järjestää yli 60-vuotiaille kolme toimintakyvyn mittauspäivää

Toimintakyvyn mittauspäiviä suunniteltiin viime viikolla. Palaveriin osallistui kotihoidon ja liikuntatoimen edustajien lisäksi myös kuntosalikavereiksi kouluttautuneita  vapaaehtoisia.

Akaan kotihoito ja liikuntatoimi järjestävät helmi-maaliskuussa Kylmäkoskella, Viialassa ja Toijalassa toimintakyvyn mittauspäivän yli 60-vuotiaille. Ikäihmisille suunnatut testit mittaavat tasapainoa, kävelynopeutta ja jalkojen voimaa. Lisäksi mitataan puristusvoimaa ja verenpainetta. Kävijät saavat myös liikuntaneuvontaa ja kotijumppaohjeita. Osallistuminen mittauspäivään on maksutonta.

Kylmäkoskella mittauspäivä järjestetään seurakuntatalolla tiistaina 19.2. kello 12–15.30. Viialan mittauspäivä on työväentalolla keskiviikkona 13.3. kello 12–15.30. Toijalassa toimintakykyä mitataan Monitoimihallilla torstaina 21.3. kello 9–11 ja 13–15.30. Mittauksiin on hyvä ottaa mukaan jumppatossut tai sisäkengät.

Toimintakyvyn mittauspäivät ovat osa Voimaa vanhuuteen -hanketta. Syksyllä vuorossa ovat seurantamittauspäivät.

– Toivomme ihmisten havahtuvan, kuinka pienillä toimilla elämänlaatua ja toimintakykyä voi ylläpitää ja että paras juttu on tehdä itse, kotihoidon palveluesimies Merja Niekka kertoo.

Eritysliikunnanohjaaja Riitta Lehtosen mukaan konkreettinen hälytysmerkki toimintakyvyn heikkenemisestä on tuolista nousemisen vaikeus. Myös liikkumisen hankaluudet ja epävarmuus portaissa, liukkaalla kelillä tai kadun ylittämisessä kertovat toimintakyvystä.

– Silloin asiaan kannattaa puuttua, ennen kuin tilanne pahenee ja tasapaino ja kävelykyky katoavat, jolloin ollaankin vankina neljän seinän sisällä.

Lehtonen muistuttaa, että kotijumpalla saa paljon aikaan.

– Kotijumpalla pystyy kuntouttamaan itseään. Välttämättä ei tarvitse lähteä kuntosalille tai ryhmäliikuntaan, paitsi jos juuri ne motivoivat liikkumaan.

Lisätietoja mittauspäivistä voi kysyä Merja Niekalta numerosta  040 3354 290 tai sähköpostilla merja.niekka@akaa.fi

Kotihoidon palveluesimies Merja Niekka (keskellä oik.) toivoo toimintakyvyn mittauspäivän kannustavan osallistujia pitämään huolta itsestään.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.