Pia Viitasen mielestä Suomi antaa maahanmuuttajille turvaa, mutta ei saa suojella rikollisia

Etelä-Pirkanmaata viime lauantaina kiertäneen kansanedustaja Pia Viitasen (sd) mielestä turvapaikan hakijoita on aina autettava. Hän huomauttaa kuitenkin heti perään, että jos täällä syyllistyy rikokseen, maasta pitää voida poistaa tällainen henkilö nopeasti.

Kansanedustaja Pia Viitasen mielestä pääradan ongelmista on pidettävä nykyistä enemmän ääntä.

– Pääosa turvapaikan hakijoista on liikkeellä aidosti hädänalaisina, eikä meidän pidä missään nimessä yksittäisten tapausten vuoksi syyllistää heitä kaikkia. Sitten on itsestään selvä asia, että jos täällä syyllistyy rikokseen, on oltava tiukka linja. Nykyinen lainsäädäntökin antaa maasta karkottamiseen mahdollisuuden, sanoo Viitanen.

Kansanedustaja Viitanen toivoo, että viimeaikaiset ikävät tapahtumat nostaisivat Suomen kotouttamisohjelmat keskusteluun. Tehdäänkö nyt kaikki oikein?

– Asioita pitää tarkastella kriittisesti, mutta rajat sulkemalla ongelmia ei ratkaista. Jo kansainväliset sopimukset velvoittavat meitä auttamaan.

Pääradasta pidettävä enemmän ääntä

Kansanedustaja Pia Viitanen sanoo suoraan, että jos pääradasta ei pidetä nykyistä enemmän ääntä ja tuoda sen ongelmia paremmin julkisuuteen, toiveet radan kehittämisestä jäävät muiden tärkeiden hankkeiden jalkoihin.

– Meidän on tehtävä selväksi, että päärata on yksiselitteisesti Suomen tärkein väylä. Viime viikon tempauksemme näytti hyvin, että tässä asiassa on monta maakuntaa mukana. On kaikkien suomalaisten asia, että päärata on kunnossa, sanoo Viitanen.

Pääradalla kulkee tällä hetkellä nopeiden kaukojunien lisäksi hitaita lähijunia ja tavarajunia. Raiteita on liian vähän, joten liikennettä ei kovin paljon voi enää lisätä.

– Tälle vuodelle on olemassa miljoonan suunnitteluraha, joka on todella pieni. Me Pirkanmaan kansanedustajat ja maakunnan liitto ajoimme asiaa niin, että tämän miljoonan olisi voinut aikaistaa viime vuoden lisätalousarvioon, jolloin tälle vuodelle olisi voinut budjetoida jo enemmän. Näin asia ei valitettavasti mennyt.

Vuodesta 1995 eduskunnassa istunut ja ministerinäkin vaikuttanut Pia Viitanen toteaa kuitenkin, että juuri nyt on paras mahdollinen hetki vaikuttaa päärata-asioissa päätöksenteossa. Edessä ovat hallitusneuvottelut.

– Mukana on monta maakuntaa, yhteistyö tässä asiassa menee yli puoluerajojen ja faktat puoltavat päärataan satsaamista. Tarvitaan vain edelleen julkisuutta, joka lisää painetta ja tietoisuutta radan ongelmista. Nyt jos koskaan on momentum tehdä tulevissa hallitusneuvotteluissa tämänkin asian suhteen tärkeitä päätöksiä, sanoo Viitanen

Hanke ei jää Viitasen mukaan ainakaan sosialidemokraateista kiinni, jos he ovat mukana seuraavissa hallitusneuvotteluissa. Toisaalta voidaan sanoa niinkin, että vahva Pirkanmaan pärjää ilman valtion investointejakin.

– Ollaanhan me vahva. Tampere on selkeästi Suomen kakkosmetropoli. Täällä on teollisuutta, osaamista, kulttuuria ja luontoa. Tosiasia on kuitenkin se, että kyllähän Pirkanmaakin valtion investointeja tarvitsee siinä missä muutkin. Ja valtion infrarahoissa Pirkanmaa on tosi vaatimattomalla tasolla, sanoo kansanedustaja Viitanen.

Päärata tarvitsee peruskorjauksen ja lisää raiteita, jotta muun muassa junien nopeutta Tampereen ja Helsingin välillä voidaan lisätä.

 

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.