Viialan vauvoja muistetaan tänä vuonna villasukilla

Helvi Schuvalowista oli ihana ajattella villasukkia kutoessa niiden tulevia pieniä käyttäjiä.

Viialan Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisyhdistyksessä saatiin viime kesänä idea vauvalahjapaketista, joka annettaisiin kaikille tänä vuonna Viialan taajamassa syntyville vauvoille. Lahjan ideoinnissa villasukat nousivat yhdeksi asiaksi, joka pakettiin haluttiin sisällyttää.

– Puhuimme hallituksen kesken, että villasukat olisivat ihanat varsinkin talviaikaan. Kutomistyö vain tuntui meistä liian suurelta urakalta, koska hallitus on aika pieni, MLL:n hallituksessa perhekahvilavastaavana toimiva Veera Pakkanen kertoo.

Viialan MLL:n kokoama vauvalahja sisältää marttojen kutomat villasukat, vauvansoseruokaa, pehmolelun ja ihovoidetta vauvalle.

MLL otti yhteyttä Viialan Marttoihin ja yhteistyö oli sovittu nopeasti. Viisi marttaa kutoi puolessa vuodessa noin 40 villasukkaparia, eli yhdet parit jokaiseen vauvalahjapakettiin. Lisäksi lahjaan saatiin pehmolelu, voidetta sekä vauvansoseita.

Henkilökohtainen projekti

Marttojen Helvi Schuvalowille vauvasukkien kutominen oli herkistävää puuhaa. Hänen omat lapsensa ovat jo aikuisia, eivätkä lapsenlapsetkaan käytä enää aivan pieninpiä villasukkia. Lähialueen vauvoille sukkien kutominen tuntui kuitenkin Schuvalowista henkilökohtaiselta.

– Oli ihanaa, kun sai kutoa vauvasukkia paikallisille vauvoille. Kutoessani ajattelin, että kohta näissä sukissa on ihanat pienet jalat lämpöisessä, Schuvalow hymyilee.

Lisäpontta kutomiseen toi ajatus, että myöhemmin kutoja saattaa nähdä itse tekemänsä sukat jonkun pienen jalassa. Pääasia kutomisessa oli kuitenkin se, että vauvat saavat lämmintä päälleen.

Vauvalahjapaketteihin kudottiin ainakin kolmea eri mallia villasukkia Novitan Nallelangasta.

– Kutominen oli helppoa, kun oli eri malleja, joista valita. Lisäksi ohjeissa oli tulkinnan varaa, kertoo Schuvalow, joka on aloittanut jo seuraavan kutomisprojektinsa:

Ensi vuonna ensimmäisen lapsensa saavat äidit saavat valtakunnallisen projektin myötä itselleen marttojen kutomat villasukat.

Uudet tilat kirjastolla

Viialan MLL:n vauvakahvila siirtyi viime viikolla toimimaan kirjaston Viiala-saliin. Kuvassa Hanna Ihamäki (vas.) edessään poikansa Otto Jokinen, kahvilavastaava Eija Paavonperä (kesk.), Kaisa Aaltonen-Siivari sekä Anni Siivari ja Verneri Nyysti (edessä).

Vauvalahjaa varten äidit saavat jo odotusaikanaan neuvolasta lipukkeen, jota vastaan vauvalahjapaketin voi noutaa MLL:n vauvakahvilasta Viialan kirjastolta. Pakkanen kertoo, että paketin voi hyvin noutaa jo ennen vauvan syntymää, että sukat saa käyttöön vaikka heti laitoksella. Pakettia noutaessa voi halutessaan myös jäädä kahville ja juttelemaan muiden äitien kanssa. Samoin jo vauvan saaneet äidit voivat tulla kahvittelemaan paikalle, vaikka vauva nukkuisi päiväuniaan.

– Vaunut voi hyvin jättää ulos ovelle. Täällä on rauhallista, kun kirjasto on kiinni, eikä muita käyttäjiä siis ole, vauvakahvilan vetäjä Eija Paavonperä kertoo.

10 kuukauden ikäinen Otto Jokinen löysi viime viikolla kirjastolla toimivasta vauvakahvilasta paljon hauskoja leluja äitinsä Hanna Ihamäen kanssa.

Viime syksyyn asti vauvakahvila toimi Viialan vanhassa pappilassa, ja uudet tilat otettiin käyttöön vasta viime viikolla. Paavonperän mielestä kirjaston Viiala-sali tuntuu ensimmäisen vauvakahvilakerran jälkeen toimivalta paikalta.

Myös iltakahvila, jota pyöritettiin aiemmin Nahkalinnan päiväkodissa, tulee toimimaan kirjaston Viiala-salissa joka toinen tiistai. Syy tilojen vaihtamiseen olikin toiminnan keskittäminen.

– Nyt on hyvä, ettei tavaroita tarvitse viedä koko ajan paikasta toiseen, Pakkanen iloitsee.

Viialan MLL:n Veera Pakkanen (oik.), Helvi Schuvalow ja kahvilanvetäjä Eija Paavonperä esittelivät vauvalahjapakettia, jonka voi noutaa vauvakahvilasta. Syksyllä vauvakahvilan emännöinnin aloittanut Eija Paavonperä halusi juuri tähän vapaaehtoistyöhön, koska on itsekin aikoinaan saanut omien vauvojensa kanssa paljon vastaavassa toiminnassa käymisestä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.