Akaan yläkoulut eivät saakaan liikuntaluokkia ensi syksynä – valtuuston päätös kyläkoulujen kuudensista luokista vei pohjan kaupungin ja seurojen projektilta

Rehtorit Saija Montonen ja Jorma Ojala kertoivat syyskuussa 2018 tähtäävänsä siihen, että liikuntaluokat perustettaisiin tämän vuoden elokuussa Viialan yhtenäiskouluun ja Toijalan yhteiskouluun. Rehtorit joutuivat kuitenkin perumaan suunnitelmat.

Akaaseen piti ensi syksynä perustaa liikuntapainotteiset luokat sekä Toijalan yhteiskouluun että Viialan yhtenäiskouluun. Luokkia on suunniteltu koulujen rehtoreiden ja urheiluseura-aktiivien voimin jo viime keväästä saakka. Nyt liikuntaluokkien perustaminen lykkääntyy ainakin kahdella vuodella.

Syynä on Akaan taistelu oppilaista, jotka tällä hetkellä käyvät koulua Urjalassa. Urjalaan on menty entisen Kylmäkosken kunnan länsiosista kautta aikain, mutta Kirkonkylän koulun pitkäaikaiset home- ja sisäilmaongelmat ovat lisänneet oppilas- ja samalla rahavirtaa Urjalaan.

Akaan kaupungin voimakas tahtotila on, että oppilaiden siirtymien perusopetukseen Urjalaan loppuisi.

Oppilaiden pitää olla tasavertaisessa asemassa

Viialan yhtenäiskoulun liikunnan ja terveystiedon opettajat Lassi Lehtonen (oik.) ja Heini Salonen ovat suunnitelleet liikuntaluokkatoimintaa. Sen tarkoitus on tukea oppilaan urheiluharrastusta muun muassa koordinaatio- ja motoriikkaharjoituksilla. Toijalan yhteiskoulun ruokalassa olivat syyskuussa 2018 keskustelemassa myös sivistysjohtaja Tero Kuusisto (vas.) ja Akaa-Volleyn toiminnanjohtaja Markku Kuoppa.

Tällä hetkellä kaikki Akaassa peruskoulua käyvät oppilaat siirtyvät alakouluilta Toijalan yhteiskouluun tai Viialan yhtenäiskouluun jo kuudennella luokalla. Joulukuun talousarviokokouksessa Akaan valtuusto päätti kuitenkin yksimielisesti palauttaa kuudennet luokat entisen Kylmäkosken kunnan alueella sijaitseville Sontulan ja Kirkonkylän kouluille lukuvuoden 2019–2020 alusta. Muiden alakoulujen osalta muutos tehdään kouluverkkoselvityksen valmistuttua lukuvuoden 2021–2022 alusta.

Koska liikuntaluokat piti muodostaa halukkaista kuudensien luokkien oppilaista, Toijalan ja Viialan rehtorit Jorma Ojala ja Saija Montonen ovat päättäneet ottaa parin vuoden aikalisän.

Urheiluakatemiatoiminnasta kiinnostuneita seurojen edustajia oli koolla Toijalan yhteiskoululla toukokuussa 2018. Tilaisuudessa päätettiin ryhtyä suunnittelemaan liikuntaluokkia Akaan kummallekin yläkoululle.

– Akaan kouluverkko hakee suuntaansa ainakin seuraavan parin vuoden aikana. Suunnitelmien mukaan syksyllä 2021 tilanne vakiintuu, ja silloin on nähtävästi mahdollisuus perustaa liikuntaluokat sekä Toijalan yhteiskoululle että Viialan yhtenäiskoululle. Kaikilla oppilailla on oltava tasavertaiset mahdollisuudet halutessaan osallistua liikuntaluokkatoimintaan, Toijalan yhteiskoulun rehtori Jorma Ojala kertoo.

Myös Viialan yhtenäiskoulun rehtorin Saija Montosen mielestä pitää ensin olla selvillä, missä kouluissa 6.-luokkalaiset opiskelevat tulevaisuudessa.

– Tietysti on mahdollista, että aloitetaan liikuntapainotus vasta seitsemännellä luokalla, mutta silloin ryhmien muodostaminen tapahtuu vasta seitsemännelle luokalle mentäessä. Kuitenkin osa 6.-luokkalaisista tulee yläluokkien puolelle jo kuudennelle luokalle, mikä ehkä vaatii jo ryhmien sekoittamista. Kahtena vuotena peräkkäin luokkien sekoittaminen on huono asia oppilaiden kannalta, Montonen toteaa.

 

Kommentti

Varjonyrkkeily vei liikuntaluokat

Akaan kaupungin koulupäätökset tahtovat olla joko lyhytjänteisiä, lyhytaikaisia tai sekä että. Siltikin, että ne koskevat satoja tai vuosien saatossa jopa tuhansia oppilaita. Ja tietysti opettajia ja muita koulujen työntekijöitä.

Lyhytjänteisyys paistaa silmään siinäkin tapauksessa, että jätetään kokonaan arvioinnin ulkopuolelle suunnittelemattomat ja alibudjetoidut ex tempore -remontit, pikaevakuoinnit, kilpailuttamatta hommatut homeiset väistöparakit ja äkkipäätökset niiden käytön lopettamisesta. Yksi parakki seisoo Viialassa Hirvialhon koulun pihalla vanerit ikkunoissaan kuin kuolleessa kylässä konsanaan. Miksi omistajaa ei käsketä hakemaan sitä pois? Kiire ja höntyily ei ulotu kaikkialle.

Säästämisen vimmassa ja konsultin ohjeiden mukaisesti Akaassa on lopetettu kouluista tukku määräaikaisuuksia ja tajuttu heti hyvin pian, että eihän koulu pyöri ilman ohjaajia. Viialan koulujen totaalisesta ja laittomasta sisäliikuntatilojen puutteesta saatiin viime syksynä kasvatettua parinkymmenen tuhannen euron takia farssi, jossa vastuuta kannettiin ulos ovista ja ikkunoista sekä päättäjä- että virkamiesvoimin.

Nyt Akaan kaupunki on päättänyt taistella Urjalaa vastaan venyttämällä opintietä kahdessa pienimmässä ja lähimpänä länsinaapuria sijaitsevassa koulussaan. Sontulan ja Kirkonkylän koulun oppilaat eivät siirrykään ensi syksynä Viialaan ja Toijalaan muiden ikätovereiden kanssa muodostamaan uusia luokkia, uusia ryhmiä ja uusia kaveruussuhteita. He aloittavat kaiken tämän vasta vuotta myöhemmin, koska päättäjät luulevat, että näin saadaan Urjalaan hometta paenneet lapset takaisin.

Voin kertoa: Ei saada. Saadaan yhteiskouluun ja yhtenäiskouluun epäyhteisyyttä ja epäyhtenäisyyttä. Akaan pienimmissä kouluissa ja pienimmissä ryhmissä olleet oppilaat lähtevät yläkoulutaipaleelle takamatkalta, koska Akaa varjonyrkkeilee Pohjantähden alla taikayön tienoota vastaan.

Se, joka Urjalan sijaan saa nyt iskuja, on Akaa itse. Yläkoulujen rehtoreiden ja liikunnanopettajien yhdessä isojen seurojen kanssa kuukausitolkulla suunnittelema liikuntaluokkien perustaminen joudutaan hautaamaan valtuuston kyläkoulupäätöksen vuoksi. Jos joku luulee, että tämä on viksua ja vilmaattista houkuttelevan Akaan rakentamista, voin taas kertoa: Ei ole. Toijalan yhteiskoulun rehtorin Jorma Ojalan mukaan hänen alustavan kyselynsä tulos oli, että liikuntaluokille oli halukkaita tyttöjä ja poikia kahden luokan verran. Nämä oppilaat saavat nyt tietää, että turhaan kyseltiin.

Huonon itsetuntonsa kanssa kipuileva Akaa ei huido Urjalaa vain koulupuolella. Tämän vuoden talousarviossa lukee, että Akaa selvittää ulkopuolisella taholla vuoden 2019 aikana, onko yhteistoimintamalli Urjalan kunnan kanssa sote-palveluissa kustannusneutraali. Varmuudella ja ilman selvitystäkin tiedetään, että ulkopuolisen tahon tekemä selvitys ei ainakaan ole kustannusneutraali. Takkiin tulee.

 

Mikko Peltoniemi

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.