Pirkanmaan apuvälinepalveluissa siirryttiin maakunnalliseen yhteistyöhön

Taysissa ja suurimmassa osassa Pirkanmaan kunnista siirryttiin vuoden alussa alueelliseen apuvälinepalveluun, kun maakunnallinen apuvälinekeskus aloitti toimintansa.

Jatkossa asiakas saa kaikki tarvitsemansa perusapuvälinepalvelut lähipalveluna omasta kunnastaan ja erityistä osaamista vaativat apuvälinepalvelut sekä siihen tarvittavat tukipalvelut erikoissairaanhoidon apuvälinekeskuksesta Taysista.

– Apuvälineet hankitaan keskitetysti. Näin kaikkiin kuntiin saadaan tasalaatuinen apuvälineistö. Apuvälineiden kierrättäminen kuntien välillä tehostaa ja nopeuttaa palvelua, kun yhden kunnan varastossa oleva välineistö voidaan hyödyntää toisen kunnan asiakkaan tarpeisiin. Myös maakunnallinen osaamisverkosto vahvistuu, kertoo vastuuyksikön palveluesimies Anne Ojala.

Maakunnallinen apuvälinekeskus vastaa asiakkaiden liikkumisen, kommunikoinnin, tietotekniikan, ympäristönhallinnan sekä päivittäisten toimintojen apuvälinepalveluista. Apuvälineiden luovutusta ohjaavat valtakunnalliset apuvälineiden luovutusperusteet. Lainattavia apuvälineitä ovat esimerkiksi pyörätuoli, puheäänenvahvistin, kyynärsauvat, sähköpyörätuoli sekä rollaattori.

Maakunnallinen apuvälinepalvelu käynnistetään vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa toiminta kattaa kierrätettävät, asiakkaalle lainattavat apuvälineet. Jatkossa mukaan tulevat myös omaksi hankittavat apuvälineet sekä vammaispalvelulain perusteella hankittavat apuvälineet.

Apuvälinekeskus toimii kunnissa apuvälineyksikköjen sekä -lainaamojen yhteydessä sekä Taysin kampuksella apuvälineyksikön tiloissa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.