Pääkirjoitus: Tulossa on valoisa vuosi

Vuosi 2019 on Akaassa hyvin merkittävä. Se, kuinka käy, tiedetään vuoden päästä. Valtuuston päätettäväksi tulee jo alkuvuodesta niin suuria hankkeita, että heikoimpia hirvittää. Miksi? Siksi, että kaupungin taloudellinen tilanne ei ole kehuttava. Alijäämää on yli 8 miljoonaa euroa. Vaikka alijäämään ei velkakäsitettä voikaan suoraan soveltaa, alijäämä on lain edellyttämällä tavalla katettava.

Alijäämän kattaminen tarkoittaa talouden tasapainottamisohjelmia.

Alijäämä ei saa hirvittää, koska nyt rakennetaan tulevaisuutta. Toijalan taajamaan tehtävä hyvinvointikeskus kokoaa hajallaan olevat sosiaali- ja terveyspalvelut yhteen. Hinta on tässä vaiheessa 13,5 miljoonaa euroa. Rahat talousarviossa on, vain rakentamispäätös puuttuu.

Kun terveyspalvelut kootaan hyvinvointikeskukseen, on keskusteluun noussut jälleen joidenkin terveyspalvelujen säilyttäminen Kylmäkoskella ja Viialassa. Kun Viialaan joudutaan kuitenkin ennen pitkää tekemään uusi koulutalo, löytyisikö tästä tiloja myös terveyspalveluille?

Päätöksiä tehdään ensi syksynä myös Viialan sisäliikuntatiloista. Valtuusto otti aivan oikein joulukuussa aikalisän Akaan Areenan rakentamisessa.

Jos joku kuvittelee, että Viialassa selvitään joku nyt suljettu koulukiinteistö korjaamalla, erehtyy raskaasti. Lastensa terveyden puolesta taistelleet vanhemmat eivät tähän alistu, eikä ole syytäkään. Minkälainen kokonaisuus Viialaan lopulta tehdään, on luottamushenkilöiden käsissä.

Kulisseissa etenee myös Valoisa Woodin sahahanke Akaa Pointin yritysalueelle. Tämä on erittäin tärkeä asia Akaalle ja itse yritysalueelle, mutta ei etene ilman kaupungin taloudellista tukea. Tukimuodosta päättää valtuusto toivottavasti vielä tulevan kevään aikana. Jo tällä hetkellä tiedetään, että Valoisa Wood ei ole mikä tahansa kenttäsirkkeli, vaan aivan jotakin muuta.

Akaan talousarviossa on jo rahat Akaa Pointin teihin, joita tarvitaan Valoisa Woodin ja muiden toimijoiden käyttöön. Näilläkin ratkaisuilla saadaan yksi Etelä-Pirkanmaan keskeisimpiä yritysalueita liikkeelle.

Myös yksityisellä puolella ollaan liikkeellä. Toijalan keskustaan puuhataan uutta kerrostaloa, ja pientä virettä on muissakin rakentamishankkeissa. Huolella näyttäväksi peruskorjattu vanha Toijalan Pirtin talo urheilukentän vieressä on merkittävä osoitus siitä, että Akaaseen uskotaan.

Akaa valitsee uuden kaupunginjohtajan tällä tietoa jo 23. tammikuuta. Haastattelut on tehty ja testaukset menossa. Toivottavasti valtuusto pystyy mahdollisimman yksimieliseen ellei peräti täysin yksimieliseen valintaan. Kaikki kolme ehdokasta ovat hyviä hakijoita, ja vaikka joukossa ei ole olekaan yhtään istuvaa kuntajohtajaa, on ehdokkaiden joukossa Akaan kaupunginjohtaja, joka johtaa ennen kaikkea persoonallaan.

Se on nyt tässä pikkuhiljaa varmasti valjennut kaikille, että Akaata johdetaan näkyvästi ja edestä. Pelkkä kaupungin hallinto ei tarvitse johtajaa. Pelkkä demokratiakaan ei Akaata johda, vaikka kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Rämö (sd) talousarviovaltuustossa näin vakuutti. Demokratiaakin toteuttavat ihmiset sopien ja neuvotellen, joskus äänestäenkin.

Tiistaina käynnistyi Akaalle hyvin valoisa vuosi. Jo tehdyt ja tulevat päätökset vievät kaupunkia eteenpäin ennen näkemättömällä voimalla. On meistä itsestämme kiinni, kuinka tähän kaikkeen suhtaudumme. Nukkavieruun vaatimattomuuteen ei ole mitään aihetta.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.