Oliver Lüütsepp keskittyy Akaassa työhönsä ja nauttii lentopalloyhteisön tuesta – sarjatauolla akut latautuvat kotona Tartossa

Oliver Lüütsepp toivoi Akaa-Volleylle voittoa Rovaniemeltä ennen joulua, ja voiton joukkue napapiiriltä myös haki.

Torstaiaamuna 20. joulukuuta Akaa-Volleyn päävalmentajalla Oliver Lüütseppillä oli edessä joukkueen harjoitukset, joiden jälkeen alkaisi matka kohti Kalajokea. Yöpymisen ja paikallisessa liikuntasalissa pidettävien aamutreenien jälkeen taival jatkuisi perjantaina Ouluun, missä joukkue pelaisi lentopallon miesten Mestaruusliigan ottelun Ettaa vastaan. Oulusta ajettaisiin vielä illalla Rovaniemelle, missä odotti lauantaina toinen vieraspeli Team Lakkapäätä vastaan.

– Olisi tärkeää, että voittaisimme Lakkapään, virolainen Lüütsepp totesi aamukahvin äärellä ennen torstain treenejä.

Tavoite saavutettiin. Etta päihitti akaalaiset Oulussa, mutta napapiiriltä vietiin vierasvoitolla kolme pistettä ja kasvatettiin ero sarjassa kahdeksantena olevaan Lakkapäähän viiteen pisteeseen. Oliver Lüütsepp sai lähteä hyvillä mielin kymmenen päivän joululomalleen kotimaisemiin Tarttoon.

Syksy alkoi energisesti

Ennen Akaa-Volleyn toista liigakautta uusi päävalmentaja Lüütsepp oli käynyt Akaassa toukokuussa allekirjoittamassa työsopimuksen. Silloin syntynyt ja sittemmin apulaisvalmentaja Hasse Mattilan ja muiden kanssa keskustellessa tarkentunut mielikuva vahvistui oikeaksi elokuussa, kun Lüütsepp muutti Akaaseen.

– Alussa mielenkiintoa riittää aina, kun kaikilla on ympärillä uusia ihmisiä. Aloitimme treenaamisen nälkäisinä, ja minä toin varmasti uutena valmentajana tuoreutta.

Jo toisessa sarjapelissään syyskuun lopulla Akaa-Volleyn valmennustiimi Niko Rouvali (vas.), Ossi Heino, Hasse Mattila ja Oliver Lüütsepp sai tuulettaa 3-2-voittoa Kokkolan Tiikereistä. Kuva: Harri Mattila.

Harjoitukset sujuivat mainiosti, ja kun pelit syyskuun lopulla alkoivat, karuselli alkoi Lüütseppin mukaan pyöriä aika nopeasti.

– Ensimmäiset pelit menivät hyvin, ja tulokselliset odotukset kasvoivat. Sekä joukkueessa että sen ympärillä odotettiin joka pelistä voittoa, ja ottelut seurasivat nopeasti toisiaan.

Kun tilille alkoi voittojen sijaan kertyä tappioita pitkässäkin putkessa, tunteet menivät ylös ja alas, eikä joukkueella ollut Lüütseppin jälkianalyysin mukaan aikaa tyhjentää ajatuksia.

– Jossain vaiheessa meidän olisi ehkä pitänyt ottaa hieman rauhallisemmin ja painottaa harjoituksissa tiettyjä asioita, joita haluamme saada peliimme. Ei ehkä niinkään yrittää virittää itseämme viimeisilleen jokaista peliä varten. Myös henkisellä puolella olisimme voineet koko joukkueena ottaa vähän rauhallisemmin ja luottaa prosessiimme. Silloin mietimme ehkä liikkaa jokaista hävittyä 3–2-peliä.

Asiat loksahtelivat paikoilleen marraskuussa

Se, että asiat etenevät välillä joukkuetta nopeammin, kuuluu Lüütseppin mukaan lentopalloon ja ammattilaisurheiluun. Kriisikokouksia ei pidetty, ja manageri Risto Lahdelta tuli kannustavaa palautetta.

– Seura on tukenut, ja Ristolta tuli sellaista viestiä, että tehkää omaa juttuanne ja uskokaa itseenne ja kasvakaa joukkueena. Ja ettei minun pidä liikaa miettiä tuloksia vaan keskittyä omaan tekemiseen.

Kelkka kääntyikin marraskuun puolessa välissä.

Oliver Lüütsepp arvostaa Akaassa sekä seuran toimintaa että fanien ja koko yhteisön tukea.

– Se oli jakso, jolloin asiat loksahtelivat paikoilleen. Meillä oli pieni tauko, saimme harjoitella, ja pelasimme peräkkäin kaksi VaLePa-peliä, joissa ei ollut niin suurta tuloksellista painetta. Meillä oli aikaa ajatella, ja sen jälkeen asiat ovat menneet paremmin.

23. marraskuuta Akaa-Volley voitti Team Lakkapään kotona 3–0. Sen jälkeen sarjapisteitä on kertynyt tilille voitoista sarjan peräpään joukkueita vastaan mutta myös komeasta 3–0-kotityrmäyksestä kärkijoukkue Savo Volleyta vastaan.

Voitto Savo Volleysta näytti joukkueen tason

Pelillisesti Akaa-Volleylla ei ole Oliver Lüütseppin mielestä ollut missään vaiheessa tarvetta muuttaa isoja asioita.

– Silloinkin, kun tuli niukkoja häviöitä, pelasimme jokaisessa pelissä osan hyvin. Emme vaan kestäneet koko peliä. Jossain vaiheessa aina väsähdimme.

Kun kroppa alkaa väsyä, se näkyy henkisestikin.

– Siksi olemme viime aikoina pitäneet vähän pidempiä harjoituksia. Että saisimme pidettyä ajatukset kasassa. Mutta ehkä olemme nyt vahvempia, kun olemme pelanneet monta pitkää peliä ja saaneet sen jälkeen pari voittoa. Kun olemme taas vastaavassa tilanteessa, osaamme hoitaa tilanteen paremmin, Lüütsepp pohti ennen Oulu- ja Rovaniemi-pelejä.

Hän tietää, että sellaiselle tasolle, jonka joukkue saavutti kotona Savo Volleyta vastaan, ei päästä joka päivä. Mutta nyt tiedetään sekin, mihin Akaa-Volley pystyy ja mitä se voi tavoitella.

– Sinä päivänä hyökkäyspeli oli loistavaa, ja kun siinä onnistuttiin, taistelutahto kasvoi. Kannustimme toinen toistamme, ja puolustuspelikin oli hyvää, Lüütsepp kehuu omiaan.

Joukkueen tavoite on runkosarjan kuudes sija

Akaa-Volley lähti Mestaruusliigan joulutauolle kuudentena. Oliver Lüütseppin mukaan sama sija asetettiin pelaajien kanssa runkosarjan tavoitteeksi ennen kauden alkua.

– Tietysti haluamme olla mahdollisimman korkealla, mutta olisin tyytyväinen, jos pitäisimme tämän sijoituksen. Sija tai pari ylempänä olisi hieno juttu. Keskinäiset ottelut lähimpien vastustajien kanssa ovat elintärkeitä. Siksi Rovaniemi-pelillä on suuri merkitys, Lüütsepp ennusti.

Liiga on ollut niin tasainen, että kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa.

– Vielä tasaisempi kuin ajattelin. Minusta kolme kärjessä olevaa joukkuetta VaLePa, Savo Volley ja Hurrikaani erottuvat siinä, minkä tasoisia pelaajia niissä on. Siitä alaspäin on tasaista, ja kaikki muut joukkueet ovat pystyneet viemään pisteitä myös kolmen kärjeltä. Neljäntenä oleva Etta on pelannut hyvin omalla tasollaan, Lüütsepp pohtii.

”Olen täällä lentopallon takia”

Viime kevääseen saakka Oliver Lüütseppin ura ammattivalmentajana eteni kahdeksan vuoden ajan Virossa ja viroksi. Tänä vuonna kanssakäyminen pelaajien, valmennustiimin ja seurajohdon kanssa on ollut toisenlaista.

– Tietysti se eroaa siitä, mitä se on ollut, kun olen voinut puhua vapaasti äidinkielelläni. Välillä kontakti katkeaa joko siksi, että minä en osaa ilmaista itseäni englanniksi tai sitten se, kenelle puhun, ei ymmärrä mitä tarkoitan.

Pelissä kaikki kyllä tietävät paikkansa ja sen, mitä pitää tehdä.

– Mutta kun kumpikin puoli keskustelee vieraalla kielellä, 13 pelaajan ja valmentajien kesken pitää jatkuvasti puhua ja huolehtia siitä, että kaikki ymmärtävät toisiaan mahdollisimman hyvin.

Vapaa-ajan ongelmia Lüütseppillä ei Akaassa ole ollut. Hän antaa kaiken aikansa lentopallolle.

– Työtä voi tehdä loputtomasti. Katsoa videoita, analysoida pelejä, vastustajia ja tilastoja ja katsoa netistä huippuliigojen pelejä ympäri maailmaa. Mutta tasapaino täytyy säilyttää. Sitä tasapainoa etsin, mutta olen täällä lentopallon takia.

Välillä valmentaja tempaisee itsensä irti työstä ja käy vaikkapa Tampereella.

– Kun puolisoni Kaisa oli joulukuussa täällä vähän pidempään, pidin enemmän taukoa ja kävimme ostoskeskuksissa ja muuta.

Pelaajat ovat menestyksen takana

Kevätkauteen ja yhteiseen tulevaisuuteensa Akaa-Volleyn kanssa Oliver Lüütsepp suhtautuu erittäin myönteisesti.

– Mestaruusliiga on urheilullisessa mielessä mielenkiintoinen, ja se, miten koko seura panostaa asioihin ja kuinka tärkeää lentopallo on Akaassa, on erittäin hieno asia.

Ennen joulutaukoa Akaa-Volleyn valmentajat Hasse Mattila (vas.) ja Oliver Lüütsepp luotsasivat joukkueensa voittoon Rovaniemellä. Kuva: Harri Mattila.

Lüütsepp haluaa osoittaa suuret kiitokset faneille ja koko yhteisölle.

– Olen tosi iloinen siitä, kuinka ihmiset ympärillä tukevat ja auttavat. Se kaikki antaa lisää intoa.

Menestyksen takana ovat kuitenkin pelaajat.

– Kaikki tekevät parhaansa, ja välillä tulee antaa vähän vauhtia, mutta kaiken mitä olemme voittaneet, olemme voittaneet heidän ansiostaan. Pelaajat tekevät tuloksen, minä vain autan heitä.

 

Lüütsepp pelkäsi Sinkkosen lähtevän Belgiaan

Suomen lentopallomaajoukkueen keskitorjuja Sauli Sinkkonen liittyi Akaa-Volleyn riveihin lokakuun puolivälissä kolmen sarjapelin jälkeen ottelukohtaisella sopimuksella. Akaan valmentaja Oliver Lüütsepp on ollut valmistautunut siihen, että jos sopiva pelipaikka ulkomailta löytyy, Sinkkosen agentti soittaa ja pelimies poistuu vahvuudesta. Toistaiseksi ”Sinko” on pysynyt Suomessa ja Akaassa.

– Isossa kuvassa tällä hetkellä ei taida olla paikkoja sillä tasolla, millä hän haluaa pelata. Nyt on muutenkin viimeiset hetket vaihtaa pelaajia, joihin ei olla tyytyväisiä, Lüütsepp totesi joulun alla.

Yleensä loukkaantumisen takia ei saa värvätä uusia pelaajia, mutta Lüütseppin mukaan ainakin Ranskassa ja Saksassa voi myös sillä verukkeella palkata pelaajan.

Kerran Lüütsepp jo luuli, että nyt Sinkoa viedään.

– Belgian liigassa yksi virolainen keskitorjuja loukkaantui, ja arvelin, että nyt Sinko saa puhelun, koska se on sen tason joukkue, missä hän voisi pelata. Mutta he ottivat nuoren bulgarialaisen. Onneksi.

Akaa-Volleyssä ei ole puhuttu uusista pelaajista.

– Pelaamme tällä porukalla, mikä meillä on. Jos pysymme terveenä, kaikki on hyvin.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.