Forum Akaa

Menkää metsään!

Inkeri ja Kaisa Häikiö.

Metsä on hyvä paikka rauhoittua. Se on mahtava paikka rakentaa majoja tai käydä valokuvaamassa. Metsiä on monenlaisia, ja ne ovat hyvää vaihtelua ainaiselle kaupunkiympäristölle, jolla ei ole yhtä suuria terveydellisiä tai rentouttavia vaikutuksia metsiin verrattuna. Jos siis etsit hyvää kävelyreittiä, kannattaa valita metsän kautta kulkeva sellainen.

Metsä on myös tärkeä osa Suomen taloutta. Suomi on muutenkin tunnettu laajoista metsistään. Akaassakin on paljon metsiä. Kuntamme mahdollisuuksia metsässä kulkemiseen on esimerkiksi Arajärven tai Toijalan metsäreiteillä.

Yhä pienempi osa ihmisistä kulkee luonnossa. Tähän ratkaisuna toimivat esimerkiksi metsässä suoritettavat harrastukset. Akaassa tällaisia harrastuksia ovat esimerkiksi partio tai kalastus. Kunnassamme on kaksi partiolippukuntaa, jotka ovat Viialan metsänkävijät ja Toijalan eräveikot. Partiossa pääsee kulkemaan luonnossa, oppii erilaisia ensiaputaitoja, pääsee osallistumaan leireille sekä oppimaan hyödyllisiä eräilytaitoja.

Suomessa metsät ovat lähellä ihmisten sydäntä pelkästään mahtavan jokamiehenoikeutemme ansiosta. Tämä on laki, jota ei tunneta missään muussa maassa kuin Suomessa näin vapaana ja laajana. Jokamiehenoikeus tarkoittaa sitä, että kaikissa Suomen metsissä on oikeus liikkua, poimia marjoja ja sieniä sekä kalastaa ja pilkkiä. Jokamiehenoikeus ei kuitenkaan oikeuta puunhakkuuseen tai nuotion sytyttämiseen.

Metsissä käymisestä saa muutakin irti, kuin hyvän mielen, kunhan muistaa ottaa marjaämpärin mukaan. Suomalaisten metsien marjat ovat herkullisia ja hyviä leivonnassa.

Raskaan koulupäivän jälkeen on mukavaa käydä hiljaisessa metsässä kävelyllä ja kuuntelemassa luonnon ääniä. Opiskelijat ovat herkkiä stressaantumaan, ja näitä stressileveleitä lievittäisi metsässä käyminen, sillä metsässä on ihanan rauhallista. Metsässä voit kuulla esimerkiksi käen kukkumisen ja tuulen tuiskeen, ja jos oikein höristät korviasi, pidätät hengitystä ja pysähdyt, on sinun joskus mahdollista kuulla jopa puiden hidas ja vaimea kasvaminen.

Minä, Kaisa, käyn metsissä leikkimässä, rakentamassa majoja sekä koiran kanssa lenkillä. Metsät ovat taianomaisia leikkipaikkoja ja ympäristön runsauden vuoksi sinne on helppo rakentaa majoja. Metsissä on myös mukavaa käydä tutkimassa kasveja, eläimiä ja muuta mielenkiintoista.

Minä, Inkeri, taasen käyn metsässä kävelemässä ja miettimässä ideoita teksteihini. Käyn usein myös valokuvaamassa, sitä kun kerran harrastan. Mielestäni on paljon mukavampi kuvata kasveja kuin ihmisiä, kasvit eivät liiku eivätkä valita, että näyttävät huonolta kuvissa. Metsistä löytyy monia upeita paikkoja, jotka voin jälkikäteen kirjoittaa tarinoihin ja kuvata kameralla. Nautin myös metsän tarjoamasta hiljaisuudesta ja rauhasta.

Akaassa metsiä on tarjolla mahtavan paljon, eikä tarvitse kävellä kauas päästäkseen metsään. Luultavasti juuri siitäkin syystä metsä on niin tärkeä meille. Joten meidän ohjeemme teille kuuluu: menkää metsään!

 

Inkeri Häikiö, opiskelija

Kaisa Häikiö, koululainen

 

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?