Kapteeniksi ylennetty Minna Nyström sai armeijasta ystäviä, rohkeutta ja johtamiskokemusta

Minna Nyström on osallistunut viimeisen viiden vuoden aikana muutaman kerran vuodessa kertausharjoituksiin. Hän on aktiivisesti mukana myös sotilaskotitoiminnassa.

Reservin kapteeniksi itsenäisyyspäivänä ylennetyn akaalaisen Minna Nyströmin armeija-aikaisista tupakavereista on tullut hyviä ystäviä, joiden kanssa hän tapaa edelleen kerran vuodessa. Myös rohkeus ja johtamiskokemus karttuivat armeijassa.

– Se antoi rohkeutta tehdä asioita niin kuin itse parhaaksi näkee sekä rohkeutta esiintyä joukkojen edessä. Isotkaan yleisöt eivät kauhistuta. Armeijasta on tullut itsevarmuus siihen, että luottaa itseensä ja siihen, mitä on tekemässä.

Armeijakokemus on ollut mielenkiintoa herättävä seikka myös työmarkkinoilla.

– Aikanaan pääsin työhaastatteluihin sillä, että jotkut halusivat nähdä, miltä näyttää armeijan käynyt nainen.

Nyström on sodan ajan tehtävänsä vuoksi viimeisen viiden vuoden aikana osallistunut muutaman kerran vuodessa parin päivän kertausharjoituksiin.

Ensimmäisten joukossa

Nyström aloitti vapaaehtoisen asepalveluksen 21-vuotiaana Niinisalossa vuonna 1996 ja on ensimmäisiä maavoimissa palveluksen suorittaneita naisia. Mahdollisuus suorittaa asepalvelus oli avautunut suomalaisnaisille vuonna 1995.

– Olin ollut sotilaskotisisar koko ikäni ja nähnyt siltä puolelta toimintaympäristön. Kun naisille tuli mahdollisuus päästä armeijaan, halusin ehdottomasti hakea sinne ja nähdä homman tiskin toiselta puolelta.

Ennen armeijaa Nyström oli valmistunut kauppaopistosta ja työskenteli Hämeenlinnassa Linnan kasarmilla sotilaskodin hoitajana. Kipinän sotilaskotityöhön Nyström on saanut äidiltään, joka on toiminut sotilaskotiyhdistyksen talouspäällikkönä.

Armeijassa asenne ratkaisee

Minna Nyströmin yllätti armeijassa maavoimien ensimmäisten naissotilaiden saama huomio mediassa. Muuten armeijan arki oli hänelle tuttua, eivätkä edes armeijan fyysiset vaatimukset tuntuneet ylivoimaisilta.  Nyström oli hyvä myös ampumaan.

– Kun on oikea asenne, kyllä siellä pärjää.

Nyström kuului niiden neljän naisen joukkoon, joka valittiin Niinisalosta Reserviupseerikoulun kurssille numero 208. Sen jälkeen hän palasi alokaskouluttajaksi Niinisaloon. Vuonna 1997 Nyström työskenteli puoli vuotta ylikersanttina koulutustehtävissä ja ensimmäisenä naisena Parolan Panssariprikaatissa, Jääkäritykistörykmentissä.

– Siinä vaiheessa valaistuin, että haluan kuitenkin tehdä työkseni jotain muuta.

Nyströmin työura on sittemmin kulkenut kiinteistönvälityspuolelta pankkialalle, jossa hän toimii nykyisin Oma Säästöpankin Hämeenlinnan ja Hauhon konttorien johtajana. Nyström on myös kolmen lapsen äiti.

Sata vuotta sotilaskotityötä

Minna Nyström aloittaa ensi vuoden alussa kolmevuotiskauden Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistyksen puheenjohtajana. Toiminnassa häntä kiehtoo monipuolisuus. Nyström on ollut muun muassa suunnittelemassa ja toteuttamassa uusien sisarien koulutusta.

– Se on harrastus, jossa saa olla osana merkittävää organisaatiota. Sotilaskotityöhän on alkanut Suomessa sata vuotta sitten kuten myös puolustusvoimat. Annan mieluusti tietotaitoani siihen, miten sotilaskoti voisi tukea varusmiehiä ja vapaaehtoisessa asepalveluksessa olevia naisia ja luoda kodinomaisen paikan, jossa he pystyvät hoitamaan henkilökohtaisia asioitaan ja tavata sukulaisiaan.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.