Akaa varautuu historiansa suurimpaan investointiin

Hyvinvointikeskuksen rakentaminen alkaa ensi vuonna, jos valtuusto näyttää hankkeelle vihreää valoa. Havainnekuva Akaan uudesta hyvinvointikeskuksesta Hämeentien suunnasta. Kuva: Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy.

Akaan kaupungin tulevien vuosien merkittävin investointi on hyvinvointikeskus, jonka rakentamiseen kaupungin ensi vuoden talousarvioesityksessä on varattu 6,3 miljoonaa euroa ja 6,5 miljoonaa euroa vuodelle 2020. Akaan valtuusto tekee helmikuussa lopullisen päätöksen hyvinvointikeskuksen rakentamisesta Matinpuistoon Toijalaan. Tällä hetkellä 13,6 miljoonan euron hankkeen kokonaiskustannukset tarkentuvat lopullisen tarjouksen jälkeen tammikuussa. Hyvinvointikeskus on toteutuessaan Akaan historian suurin investointi.

– Hyvinvointikeskus kokoaa yhteen kaikki meidän kolmen terveysaseman toiminnot sekä sosiaalityötä ja kotihoidon. Jos ja kun tämä uusi hyvinvointikeskus toivottavasti toteutuu, se varmistaa sen, että meillä Akaassa palvelut jatkuvat sote-uudistuksen jälkeen, toteaa va. kaupunginjohtaja BriittaLiisa Sinivuori.

Sinivuori arvelee, että helmikuun valtuusto tulee äänestämään hyvinvointikeskuksen toteuttamisesta.

– Varmasti siitä on kiivasta keskustelua ja varmasti äänestetään, koska jo nyt on tullut sellaisia kommentteja, että tämä ei ole kirkossa kuulutettu asia.

Viialassa on kerätty yli 4000 nimeä Viialan terveysaseman säilyttämisen puolesta. Sinivuoren mukaan adressiin otetaan kantaa, kun se tulee käsittelyyn.

Koulujen korjauksiin puoli miljoonaa

Sontulan koulun lähiliikuntapaikan rakentamiseen esitetään ensi vuodelle 60 000 euroa.

Ensi syksyksi valmistuvaan Kylmäkosken kouluun on talousarvioesityksessä varattu reilu miljoona euroa ja koulun kalusteisiin 150 000 euroa. Koulun rakentamiskustannukset ovat noin 2,4 miljoonaa euroa.

Koulujen perus- ja sisäilmakorjauksiin on ensi vuodelle 500 000 euroa ja saman verran on suunniteltu myös vuodelle 2020. Raha kohdennetaan koulujen korjaustarpeiden mukaan. Kaupungintalolla tehdään korjauksia 150 000 eurolla. Raha käytetään käytävien kuitulevykattojen vaihtamiseen ja ilmastoinnin säätämiseen.

Akaan pääkirjasto Toijalassa varustetaan omatoimikäyttöön.

Teille enemmän rahaa

Yritysalue Akaan Pointiin esitetään ensi vuodelle 750 000 euroa ja seuraaville vuosille 700 000 ja 500 000 euroa. Elinkeinopoliittisesti merkittävien tonttialueiden valmisteluun on osoitettu 200 000 euroa. Maa-alueita kaupunki varautuu ostamaan 200 000 eurolla.

Ryödintien, Hämeentien ja Satamatien risteysjärjestelyjä Toijalassa parannetaan 500 000 eurolla. Katujen pinnoitteisiin on varattu 330 000 euroa, mikä on 70 000 euroa tätä vuotta enemmän. Katuvaloja uusitaan 100 000 eurolla.

Toijalassa sijaitsevan Opintien peruskorjausmääräraha siirretään tältä ensi vuodelle. Uutta kevyen liikenteen väylää rakennetaan Ajulantielle sekä Savolantielle Toijalaan. Kevyen liikenteen liikenneturvallisuutta ja esteettömyyttä parannetaan 20 000 eurolla.

Sontulan koululle lähiliikuntapaikka

Matinpuiston kentän korvaavan Savolan lähiliikuntapaikan eli tapahtumakentän huoltorakennuksen rakentamiseen esitetään 100 000 euroa. Savolantiellä jatketaan kevyen liikenteen väylää.

Matinpuiston kentän korvaavalle Savolan tapahtumakentälle rakennetaan ensi vuonna huoltorakennus, joka nostaa kentän kokonaiskustannukset 450 000 euroon. Sontulan koululle on suunnitelmissa rakentaa ensi vuonna lähiliikuntapaikka.

Toijalassa uusitaan jääkiekkokaukalo, ja vanha kaukalo siirretään joko Kylmäkoskelle tai Savolaan.

Kaupunginhallituksen talousarvioesityksessä nettoinvestoinnit ovat yhteensä noin 11,3 miljoonaa euroa. Summaan sisältyy myös 1,3 miljoonaa Akaan Areena -liikuntahallille, mutta hallilaskelmia päivitetään valtuuston talousarviokäsittelyyn. Valtuusto päättää talousarviosta ensi keskiviikkona 19.12.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.