Akaan Areenan kokonaiskustannukset nousevat 3,5 miljoonaan euroon

Tekninen johtaja Jaana Koota on arvioinut kolmannen sektorin käynnistämän Akaan Areena -liikuntahallihankkeen kokonaiskustannuksia. Suunnitelmien mukaan kaupunki olisi hallin suurin rahoittaja.

Akaan kaupungin teknisen johtajan Jaana Kootan tekemän taloudellisen tarkastelun mukaan Viialaan suunnitellun Akaan Areena -liikuntahallin kokonaiskustannukset nousevat 3,5 miljoonaan euroon.

Kootan mukaan projektipäällikkö Kari Salinin valmistelemassa hankesuunnitelmassa ei ole huomioitu kaikkia kustannuseriä. Hintaa nostavat tontin vaatima paalutus ja kantava alapohja, irtaimisto, vaatimukset täyttävä lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmä, piha-alue ja sen valaistus, liittymämaksut, rakennuslupamaksut sekä rahoituskulut.

Kolmannen sektorin käynnistämän hankkeen alkuvaiheessa kustannusten arvioitiin olevan 2,1 miljoonaa euroa ja marraskuussa päivitetyssä hankesuunnitelmassa 2,9 miljoonaa euroa.

Teknisen johtajan tekemän laskelman mukaan suurimmat lisäkustannukset aiheutuvat perustustavasta (260 000 euroa) sekä lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmästä, jossa vaihtoehtona on maalämpö (171 000 euroa) tai ilmavesilämpöpumppu (146 000). KnowTek Oy:n tekemän taloteknisen tarkastelun mukaan hankesuunnitelmassa esitetty lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmä ei täytä rakentamismääräyksiä.

Kaupungin osuus 2,1 miljoonaa euroa

Akaan valtuusto päättää ensi keskiviikkona, osallistuuko se Akaan Areena -hankkeeseen. Hankesuunnitelman mukaan hallin rahoittaisivat Akaan kaupunki, akaalaiset yhdistykset sekä opetusministeriö tuen muodossa.

Hankesuunnitelman mukaan opetusministeriön maksimituki hankkeelle voi olla 750 000 euroa, seurojen osuus olisi 700 000 euroa ja loppuosuus jäisi Akaan kaupungin maksettavaksi. Teknisen johtajan mukaan 3,5 miljoonan euron kustannuksilla kaupungin osuus olisi noin 2,1 miljoonaa euroa.

Vanhojen tilojen remontti yksi vaihtoehto

Sekä seuroilla että kouluilla on huutava pula liikuntatiloista Viialassa. Hirvialhon ja Keskustan koulun liikuntasalit eivät ole koulukäytössä sisäilmaongelmien vuoksi.

Akaan va. kaupunginjohtajan BriitaLiisa Sinivuori kertoi talousarvioinfossa keskiviikkona, että koululaisten liikuntatilaongelman ratkaisemiseksi Akaan Areenan vaihtoehtoja ovat vanhojen liikuntatilojen remontointi tai oppilaiden kuljettaminen edelleen liikuntatunneille Lempäälän Ideaparkiin.

Tekninen johtaja Jaana Koota sanoo peruskorjausvaihtoehdon olevan vielä täsmentymättä sekä kohteen että kustannusten osalta.

– Meidän täytyy tarkastella, mitkä ovat vanhojen tilojen korjausten kokonaiskustannukset ja riskitekijät. Kokonaisuuteen liittyy myös kouluverkkoselvitys, jolloin kyse on laajemmasta kokonaisuudesta kuin vain liikuntatilatarkastelusta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.